Ekonomija

Potrebno više senzibiliteta za mljekarsku industriju

Ilustracija

Mljekarskoj industriji treba pristupiti sa više senzibiliteta, jer je bazirana na nabavci sirovina sa domaćeg tržišta, koja ima dnevni karakter čuvanja, a prepreku predstavlja i neadekvatna zastupljenost domaćih proizvoda u turističkoj ponudi, smatra direktorica Mljekare Srna, Zorka Šljukić.

Ona je kazala da je riječ o robi koja, ako se ne preradi za kratko vrijeme, nije za upotrebu.

“Takođe, radi se o robi koja ima kratak rok trajanja, objekti se svakodnevno snadbijevaju, tako da jedan kupac na zalihama može imati robu samo dva dana i realizovati je takođe za dva dana”, rekla je Šljukić Glasniku Privredne komore (PKCG).

Ona je, odgovarajući na pitanje kakav je položaj mljekarske industrije u državi, kazala i da loša povezanost poljoprivrede i turizma, odnosno neadekvatna zastupljenost domaćih proizvoda u turističkoj ponudi predstavljaju veliku prepreku, kako za proizvodnu djelatnost, tako i za turizam.

“S obzirom na to da u našoj državi, kao i uopšte u svijetu, postoji tendencija ka jačanju selektivnih oblika turizma, kao što su ekoi gastronomski, gdje ponuda autentičnih domaćih proizvoda, između ostalog, predstavlja osnovu za njihov razvoj, u segmentu domaće proizvodnje leži i bitna turistička razvojna šansa”, rekla je Šljukić.

Ona je dodala da se nada da će nedavno pokrenuta akcija pod nazivom Kupujmo domaće Privredne komore, ministarstava poljoprivrede i ruralnog razvoja, ekonomije i turizma sa trgovačkim lancima, u velikoj mjeri doprinijeti većem pozicioniranju i procentualnom učešću domaćih proizvoda na policama trgovina.

“Predlažemo da se radi na tome da domaći mljekarski proizvodi budu zastupljeni na policama 50 odsto, a potrebno je nastaviti aktivnosti promocije kako bi uticali na percepciju potrošača i njihovu opredjeljenost”, ocijenila je Šljukić.

Problem sa kojim se sektor srijeće je i, kako je dodala, nelojalna konkurencija iz drugih država koja prodaje proizvode po znatno nižoj cijeni nego u matičnoj zemlji.

“Takođe, veliki problem predstavlja pitanje osnivanja i registracije više preduzeća od istog vlasnika kako bi se izbjegle obaveze plaćanja dugova, te je potrebno izmijeniti Zakon o privrednim društvima u tom dijelu. Neophodno je raditi na izmjeni Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza, jer Poreska uprava može sankcionisati preduzeće zbog nepostupanja po Zakonu, ali ne može uticati na izvršenje obaveze plaćanja”, objasnila je Šljukić.

Ona je, govoreći o poslovanju kompanije u ovoj godini, kazala da su napravili značajan iskorak ka proširenju asortimana, pri čemu ubrzo pokreću novi proizvod.

“Mljekara Srna je osnovana 1999. godine kao mala porodična firma na 60 metara kvadratnih, sa kapacitetom od 200 litara dnevno prerađenog mlijeka. Jednim vozilom smo obavljali otkup sirovine i distribuciju gotovih proizvoda u matičnom gradu i proizvodili samo jedan proizvod, jogurt u čašici”, podsjetila je Šljukić.

Ona je rekla da su ubrzo u ponudu uveli i pasterizovano mlijeko, a sa rastom povjerenja kupaca došlo je do rasta potražnje za proizvodima, te su proširili prodajnu mrežu na Podgoricu, Herceg Novi i Budvu.

“Fabriku u Ozrinićima sagradili smo 2003. godine i opremili je modernom linijom za pasterizaciju, pakericama za gotove proizvode, laboratorijom i magacinom repromaterijala”, navela je Šljukić.

Mljekara Srna je do 2011. godine prošla kroz brojne transformacije. U istoj godini je napravljen veliki iskorak u svim fazama poslovanja, od kupovine zemljišta za proširenje proizvodnih kapaciteta, do nabavke savremene linije za pasterizaciju koja posjeduje softversko praćenje tog procesa i CIP (cleaning-in-place) pranja.

“Mljekara u Ozrinićima sada posjeduje objekat od preko 1,8 hiljada kvadrata. Posjeduje vozila i to osam namjenski izolovanih cistijerni za otkup sirovog mlijeka, zatim preko 20 kamiona i kombi vozila sa termokingom koji su namijenjeni za distribuciju gotovih proizvoda”, precizirala je Šljukić.

Ona je, odgovarajući na pitanje kakvi su razvojni planovi kompanije, kazala da su u skladu sa tradicijom ozbiljnog i temeljnog pristupa svakom segmentu poslovanja, kao i da predviđaju kontinuitet ulaganja u sve poslovne oblasti, odnosno u razvoj novih proizvoda, tržište, opremu, distributivna vozila, marketing i, što je najvažnije, u edukaciju potrošača.

Šljukić je rekla da Mljekara Srna do sada nije imala plasman na strano tržište, ali pokazano interesovanje ukazuje na realne mogućnosti za to, koje će, kako smatra, uskoro realizovati.

Ona je kazala i da je potvrda njihovog uspjeha da se izbore sa svim preprekama i da iz njih izvuku maksimalnu korist, stigla na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu.

“Nagrade koje smo osvojili predstavljaju zvanična priznanja upućena od kompetentnih i renomiranih stručnjaka, odnosno ocjenjivača mliječnih proizvoda, iz zemalja regiona Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske, Makedonije, Slovenije i iz Srbije”, zaključila je Šljukić.

Send this to a friend