Ekonomija

Potrošači platili 74 miliona eura gubitaka na mreži i subvencija privatnim mHE

Prosječan martovski račun 37 eura

Crnogorski potrošači električne energije su za posljednjih pet godina platili oko 74,3 miliona eura za subvencije privatnim vlasnicima malih hidroelektrana (mHE) i vjetroelektrane Krnovo i tehničke gubitke Crnogorskom elektrodistributivnom sistemu (CEDIS), saopšteno je iz NVO Akcija za socijalnu pravdu koja je te podatke dobila na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacija.

Pravni savjetnik pri toj NVO Ines Mrdović kazala je da je od sredine 2014. godine, kada je počela rad prva mHE, pa do kraja novembra prošle godine, za struju iz 13 mHE isplaćeno 13,4 miliona eura subvencija.

“Kada se tome doda 20,9 miliona za struju iz VE Krnovo dolazi se do ogromne brojke od 34,3 miliona plaćenih subvencija”, navela je Mrdović.

Kada je riječ o tehničkim gubicima na distributivnoj mreži, Ines je ukazala da je njihov ukupan iznos za prethodnih pet godina oko 40 miliona eura.

Prema njenim riječima, ako se uzme u obzir iznos subvencija plaćenih za 11 mjeseci prošle godine, moglo bi se procijeniti da će one u naredne tri godine iznositi najmanje 40 miliona eura.

“Potrošači će posebno, a shodno odluci Regulatorne agencije za energetiku (RAE), za tehničke gubitke u tom periodu platiti i oko 35 miliona”, zaključila je Mrdović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pjer
Gost
Pjer

Deri jos jace
I ne placa citav narod
Vec samo onaj dio koi redovno izmiruje racune
Ti placaju za sve

marko
Gost
marko

Jos je narod platio PDV na taj gubitak.👌👌👌👌👌

KADULJA
Gost
KADULJA

Mirno okupljane pozitivna energija litije su ti koji urušavaju crnu goru a ne mhe blažove i blažovih brkovići banovi kolarevići itd itd oglodaše je ubrzo od nje strva neće ostati od njihove megalomansko pohlepne krađe

Lipovo
Gost
Lipovo

E, za ovo treba GRAĐANSKA LITIJA!

Lola
Gost
Lola

Slazem se. Postali smo letargicni pa cemo sadrzaj ovig clanka zaboraviti do veceras ili cemo sleci ramenima.

nikola
Gost
nikola

Eto narod malo pomaze BLAZU & co. i ovaj gubitak struje sto je ispario i to ce ovaj bogati narod izmiriti,ako ima jos nesto javite narod je spreman na nove zrtve samoda ima svjetla za ove setnje popova.Kako ce oni zivjeti i njihova djeca to gospodar zivota samo zna

brkoo
Gost
brkoo

Ovom pljačkom i sličnim su ugroženi temelji Crne Gore.

E ne znam
Gost
E ne znam

Nebitno je ovo. Bitno je ko je srbin a ko crnogorac i sta je bilo prije 100 ili 1000 godina

Tik Tak
Gost
Tik Tak

E zbog ovoga treba izac na ulicu, da je srece. Kome mi placamo te milione! Dje su te pare. Da nije potrosac kriv za ‘gubitke na mrezi’. Ovo je cisto placanje magle.

KADULJA
Gost
KADULJA

Nije to plaćanje magle to je milov reket da vidimo šta će botovi dpsa reći car romanov i novak ramov sakriće se tamo đe su uvijek i bili mišiju rupu i oglase se samo kad dobiju komadić sira

Markoza
Gost
Markoza

Nije ovo nista. Samo udri po dzepu. Moze im se.

Drale
Gost
Drale

E ovo je napad na drzavu Crnu Goru

KRIZA
Gost
KRIZA

Tako je ,tako treba samo naprijed

stado od 600000
Gost
stado od 600000

Ovce su za šišanje.

ILIJA
Gost
ILIJA

Kakvi su to tehnicki gubitci!?Nije to vodovod sa starim cijevima koje pustaju vodu.Kome to narod placa struju?

Send this to a friend