Ekonomija

Potrošačka korpa u januaru iznosila 643 eura

Ilustracija

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za januar ove godine iznosila je 642,9o eura. Od ukupne vrijednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 274,8o eura, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge 368,10 eura, saopšteno je danas iz Uprave za statistiku MONSTAT.

To znači da je ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u januaru ove, u odnosu na decembar prošle godine, zabilježila je rast od 0,2 odsto.

Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u januaru 2021. godine u odnosu na decembar 2020. godine, zabilježili su rast od 0,4 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, zabilježili rast od 0,1 odsto.

Kako se izračunava vrijednost minimalne potrošačke korpe

Minimalna potrošačka korpa se odnosi na potrošnju domaćinstva koja uključuje hranu i neprehrambene proizvode i usluge, kojom se omogućava održavanje života i radne sposobnosti članova domaćinstva, a u skladu sa minimalnim preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) i Priručnika za ishranu Ministarstva poljoprivrede Sjedinjenih Američkih država 2010. godine (USA Food Guide 2010) o minimalnoj vrijednosti kalorijskog unosa hrane u iznosu od 2211 Kcal, dnevno, po osobi.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe je zasnovana na podacima Ankete o potrošnji domaćinstava i preporukama Svjetske banke.

Vrijednost minimalne potrošačke korpe za četvoročlano domaćinstvo čine minimalni mjesečni izdaci koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića i neprehrambene proizvode i usluge. Za izračunavanje minimalnih izdataka koji se odnose na hranu i bezalkoholna pića koriste se prosječne cijene u tekućem mjesecu i mjesečne količine u kilogramima za četvoročlano domaćinstvo. Za izračunavanje vrijednosti korpe neprehrambenih proizvoda i usluga koriste se indeksi potrošačkih cijena (CPI).

5

avatar
1000
5
0
0
 
5
ZnamPetarPanKLMBnjjEmma
NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Znam
Gost
Znam

Potrosačka korpa sve manja i maanja super stici cemo na kraju do onih 2,5€ dnevno kako rece monstat koje su nam dovoljni. 75€mjesečno super ,nama je premnoho i ovo sto primamo

PetarPan
Gost
PetarPan

Po ovome mi treba tri eura za potrošačku korpu.Ja sa ovim ne mogu da podmirim račune za struju,vodu i stan u Budvi…

KLM
Gost
KLM

Ovo je jedina zemlja na kugli zemaljskoj dje su rezije vise od pola plate.
Mislim na one koi imaju platu 600 eura
A tih je mali broj.
E hvala bivsoj vlasti za vazda
Neka je vjecna

Bnjj
Gost
Bnjj

A plate bijedne. Račune ne možeš poplaćati. Vlada da smanji poreze i podigne minimalac na 350e

Emma
Gost
Emma

Od cega zivie ljudi sa 200 € ?

Send this to a friend