Ekonomija

Potrošnja struje niža za 13 odsto u odnosu na maj prošle godine

Korisnici elektrodistributivnog sistema su u maju preuzeli ukupno 179.609.262 kWh električne energije, što je za oko 13 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine i za pet odsto manje u odnosu na aprilsku potrošnju. Najviše električne energije, oko 38 odsto, distribuirano je korisnicima na području Podgorice, Danilovgrada i Cetinja, saopšteno je iz CEDIS-a.

Očitano je ukupno 380.956 brojila, ili 93.5 odsto od ukupnog broja (neočitana mjerna mjesta nalaze se u objektima koji nijesu stalno nastanjeni). Procenat očitanosti na mjernim mjestima koja su opremljena novim, elektronskim brojilima je 99 odsto.

“Ekipe Sektora za održavanje su u maju 1.868 puta intervenisale na terenu. Vrijednost radova na održavanju elektroenergetskih objekata iznosila je oko 239.405 hiljada eura”, dodaje se u saopštenju.

Tokom prethodnog mjeseca otpočeli su radovi na zamjeni 10 kV postrojenja u trafostanici 35/10 kV „Centar“ u Podgorici, čija je vrijednost oko million i dvjesta hiljada eura. U toku su i 145 hiljada eura vrijedni radovi na zamjeni transformatora u trafostanici 35/10kV “Nedakusi” u Bijelom Polju. Na srednjenaponskom i niskonaponskom nivou, prethodnog mjeseca je okončano devet investicionih projekata, za koje je izdvojeno oko 480 hiljada eura, od čega 148 hiljada za izgradnju trafostanice 10/0,4kV “DK 3” u Podgorici.

Takođe, na srednjem i niskom naponu u toku su radovi na realizaciji 15 projekata ukupne vrijednosti oko 940 hiljada eura, pri čemu su finansijski najzahtjevniji (oko 668 hiljada eura) projekti izgradnje tri podzemna voda na području Velike plaže u Ulcinju.

Na distributivnu mrežu je tokom maja priključeno 692 novih korisnika.

Prethodnog mjeseca na području Crne Gore je ugrađeno 1040 novih, elektronskih brojila. Ukupan broj mjernih mjesta u Crnoj Gori koja su opremljena elektronskim brojilima na daljinsko upravljanje je oko 326 hiljada, čime je pokriveno oko 80 odsto konzuma.

Osnovna djelatnost CEDIS-a je distribucija električne energije, izgradnja i održavanje distributivnih objekata i mreže. CEDIS distribuira električnu energiju za oko 407 hiljada korisnika na području Crne Gore.

Send this to a friend