Ekonomija

Povezana lica gube 422.805 eura

Invest banka Montenegro

Depoziti 40 deponenata Invest banke Montenegro u stečaju u vrijednosti od 1.063.995 eura su isključeni, odnosno oni nemaju parvo na isplatu. Ukupni depoziti kod IBM, u koju uveden stečaj 4. januara, iznose 39.867.785 od čega su garantovani 22.333.240 eura čija isplata je u toku, piše Pobjeda.

Među isključenim depozitima je osam vrsta od kojih je najveći povezanih lica.

“Isključeni su depoziti povezanih lica koji iznose 422.805 eura. Na drugom mjestu po veličini su depoziti dobrovoljnih penzionih fondova od 282.392 eura”, kazao je Pobjedi direktor Fonda za zaštitu depozita Predrag Marković.

On ističe da su isključeni depoziti lica koja se bave osiguranjem 172.176 eura.

“Depoziti investicionih fondova su 92.130, države i lokalne samouprave 57.367 eura”, rekao je Marković.

On ističe da su depoziti lica za koje je kontrolom Centralne banke utvrđeno da su doprinijeli pogoršanju stanja u banci 30.649 eura.

“Depoziti lica koji su članovi organa upravljanja su 5.378 eura. Depoziti društava za upravljanje fondovima su 1.096 eura”, objasnio je direktor Fonda za zaštitu depozita.

Podsjetimo da je po posljednjim podacima do sada isplaćeno oko 13 miliona eura garantovanih depozita ili 56,7 odsto.

U IBM ima 2,96 hiljada deponenata od čega 1.585 imaju manje od deset, a 730, koji su uglavnom iz Pljevalja imaju manje od jednog eura. Banka ima četiri miliona eura kredita, koji se, po informacijama stečajnog upravnika, vraćaju. Još se čeka procjena imovine IBM koja ulazi u stečajnu masu, što čekaju deponenti koji imaju preko 50.000 eura ili ukupno 15 miliona ne bi li se makar djelimično namirili. Po mnogim procjenama mala je šansa da svi budu namireni jer su oni četvrti isplatni red, poslije zaštićenih depozita, CBCG i Fonda za zaštitu depozita.

Iz CBCG kažu da će imovina IBM biti predmet prodaje od strane stečajnog upravnika.

Stečajni upravnik, po prethodno pribavljenoj saglasnosti stečajnog odbora, kao organa Centralne banke u stečajnom postupku, može organizovati prodaju i putem prikupljanja ponuda ili neposrednom pogodbom.

“Početna cijena za prodaju imovine je cijena koju je utvrdio ovlašćeni procjenjivač, ali takva procjena nije obavezujuća kod utvrđivanja minimalne cijene. Stečajni odbor davaće saglasnost na mjesto, vrijeme i cijenu prodaje, uključujući konačno odobrenje same prodaje, ukoliko prodaja ne bude izvršena javnim nadmetanjem”, pojasnili su iz CBCG.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Slavko
Gost
Slavko

Drzava nas i dalje peljesi… svi na protest danas u 18h!

Mišo
Gost
Mišo

Neka se obrate Dulu u London za pare

Joe
Gost
Joe

Adresa za tuzbu u slucaju Penzije Plus je Komisija za Hartije od vrijednosti, koja je dozvolila ovoliku koncentraciju depozita ovog fonda u IBM iako bi imovina penzionih fondova trebala dnevno da se kontrolise.

privatnik
Gost
privatnik

Sto ce biti sa ljudima koji su uplacivali penziju u atlas penzije? Svi su nam garantovali, i drzava i privredna komora i sindikati da su nam pare 100% sigurne, da nema sanse da ih izgubimo. Ako to ne bude istina ceracemo se

Realno
Gost
Realno

Država ti sigurno nije garantovala. Za druge ti ne umijem reć.

Gost
Gost
Gost

Bojim se da države ne garantuju privatne penzije. Znam kad je bio jedan slučaj u inostranstvu, kad je propao veliki privatni penzioni fond da su svi ostali bez privatnih penzija. Jedina nada je ako uspije ta dokapitalizacija banke.

amo
Gost
amo

Nekad su stari drzali pare u slamaricu,nisu vjerovali bankama,jer su banke legalni kamatasi.

Send this to a friend