Ekonomija

Powerchina zainteresovana za drugi blok TE

TE Pljevlja

Kineska kompanija Powerchina zainteresovana je da učestvuje u realizaciji energetskih razvojnih projekata u Crnoj Gori, posebno u izgradnji drugog bloka Termoelektrane (TE) u Pljevljima, saopštili su njeni predstavnici na sastanku sa potpredsjednikom Privredne komore (PKCG), Ivanom Saveljićem.

“Vrlo smo zainteresovani za razvoj energetskog sektora u Crnoj Gori, pogotovo za drugi blok TE Pljevlja, naročito sada kada je Škoda Praha izašla iz tog posla”, kazao je potpredsjednik kompanije Sichuan Electric Power Design & Consulting, u okviru Powerchina, Zhong Xiaoping.

On je naveo da kineska kompanija vidi veliki potencijal energetskog sektora s obzirom na povezanost crnogorskog sa energetskim tržištima regiona i, u budućnosti, EU putem energetskog kabla koji ga spaja sa Italijom.

Xiaoping je dodao da očekuje podršku PKCG ukoliko ta kompanija, koja je u državnom vlasništvu Kine, dobije posao u Crnoj Gori.

Njega je zanimao Akcioni plan razvoja energetike Crne Gore, da li je civilni sektor naklonjen izgradnji drugog bloka u Pljevljima, kao i da li postoji mogućnost da država pruži garanciju za kredit kojim bi se realizovala ta investicija.

Iz PKCG je saopšteno da su članovi kineske delegacije, tokom boravka u Crnoj Gori, razgovarali sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG) i obišli TE u Pljevljima.

Predsjednik PKCG, Ivan Saveljić je objasnio da je energetika prioritetni sektor razvoja Crne Gore, uz poljoprivredu i turizam, kao i da je Vlada usvojila detaljan Akcioni plan u kojem su navedeni planirani projekti i dinamika njihove realizacije.

On je saopštio da Crna Gora energetske potrebe uglavnom zadovoljava iz hidropotencijala, ali da TE u Pljevljima znatno doprinosi stabilnosti sistema.

Izgradnja njenog drugog bloka, kako je dodao, doprinijela bi orijentaciji Crne Gore da bude izvoznik struje, kao i toplifikaciji grada, odnosno rješavanju ekoloških pitanja.

“Ključno za realizaciju drugog bloka u Pljevljima je zatvaranje finansijske konstrukcije. Mi znamo da Powerchina ima vrhunsku tehnologiju koja odgovara standardima EU. Do sada imamo veoma dobro iskustvo sa kineskim kompanijama na izgradnji autoputa Bar-Boljare. Sada je povoljna biznis klima za uključivanje kineskih kompanija u crnogorske kapitalne projekte”, rekao je Saveljić.

On je kazao da država ne može garantovati za kredit kojim bi se realizovao taj projekat.

Send this to a friend