Ekonomija

Poziv za dodjelu podrške investicijama u voćarstvu

Ilustracija

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja pozvalo je zainteresovane da se do 15.novembra prijave na javni poziv za dodjelu podrške za podizanje i opremanje proizvodnih voćnih zasada u okviru Agrobudžeta za ovu godinu.

Iz Ministarstva navode da je cilj da se podrži podizanje novih i osavremenjavanje postojećih zasada.

“Investiranje u savremene zasade voća i redovna primjena agrotehnike u njima ima za cilj redovan i stabilan prinos visokog kvaliteta, što dugoročno utiče na povećanje obima i kvaliteta proizvoda, obima prerade, obogaćivanje asortimana proizvoda i dostizanje višeg nivoa konkurentnosti”, ističu oni.

Poljoprivredni proizvođači kroz ovaj javni poziv mogu dobiti bespovratnu podršku do 50 odsto ukupne vrijednosti realizovane investicije, a za nabavku sadnog materijala najviše do 50 odsto iznosa definisanog referentnim cijenama. Maksimalna vrijednost prihvatljive investicije iznosi 10.000 eura, dok je minimalna 500 eura. Jedno poljoprivredno gazdinstvo može ostvariti maksimalnu visinu podrške do 5.000 eura u toku godine.

“Prihvatljive investicije odnose se na nabavku sertifikovanog sadnog materijala, potpornih stubova za špalirni uzgoj (stubovi i žica), sistema za navodnjavanje „kap po kap”, mreža za zaštitu od ptica, protivgradnih mreže sa pratećom konstrukcijom, agrofolije i folija za zaštitu od kiše sa pratećom konstrukcijom u cilju sprječavanja pucanja plodova”, navode oni.

Uslovi za podršku, kao što su minimalna površina zasada, gustina biljnog sklopa, prijem sadnica, minimalna vrijednost investicije za podršku i sl, definisani su specifičnim kriterijumima prihvatljivosti.

“U javnom pozivu definisani su uslovi, kriterijumi i način prijavljivanja. Nakon završetka investicije, proizvođači Ministarstvu dostavljaju zahtjev za odobravanje podrške sa svom propisanom dokumentacijom. Javni poziv i obrazac zahtjeva za prijavljivanje, može se preuzeti sa internet stranice Ministarstva”, naveli su iz Ministarstva.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Isak
Gost
Isak

Tako treba. Da se ulozi u poljoprivedu. Samo treba kontolisatibi uvoz polj.proizvoda, da se seljak ne muci uzalud

Send this to a friend