Ekonomija

Predato 2.606 zahtjeva za legalizaciju

Pavle Radulović

Crnogorskim opštinama je do kraja maja podnijeto ukupno 2.606 zahtjeva za legalizaciju bespravno izgrađenih objekata, saopšteno je Vikend novinama iz Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Najviše zahtjeva podnijeto je u Herceg Novom u kome se za legalizaciju prijavilo 627 građana. Slijede Bar sa 343 zahtjeva, Podgorica sa 267 zahtjeva, Budva sa 254 i Kotor sa 245 zahtjeva.

“U Ulcinju je podnijet 201 zahtjev, u Pljevljima 140, u Tivtu 136, u Rožaj ama 86, dok je u Nikšiću podnijeto 7 5 zahtjeva. Takođe, u Bijelom Polju građani su podnijeli 47 zahtjeva, u Kolašinu 48, na Žabljaku 40, u Beranama 31, u Danilovgradu 26, na Cetinju 23, u Mojkovcu 13 i u Plavu četiri”, precizirali su u Ministarstvu i još jednom apelovali na građane da počnu proces legalizacije i podnesu prijavu u predviđenom roku, najkasnije do 15. jula ove godine.

Iz Ministarstva nijesu odgovorili na pitanje Vikend novina da li su i koliko zadovoljni brojem podnijetih zahtjeva. Prema ranijim analizama Uprave za nekretnine, u Crnoj Gori su nelegalno izgrađena 42.833 objekta, dok nezvanični podaci pokazuju da ih je oko 100.000, što ukazuje da kampanja o legalizaciji do sada nije dala očekivane rezultate.

Do isteka roka za legalizaciju ostalo je mjesec i po, a resorni ministar Pavle Radulović više puta je naglasio da on neće biti produžavan.

“Proces legalizacije neće biti produžavan iz jednostavnog razloga što smo ostavili dovoljno vremena i jako kvalitetno iskomunicirali ovu priču” rekao je nedavno Radulović, dodajući da broj prijava jeste manji od očekivanog, ali da je bilo sitnih administrativnih problema, te da je ogroman broj prijava na ovjeri u katastru.

Prema Zakonu o planiranju prostora i izgradnji objekata, vlasnici bespravnih objekata koji su evidentirani na orto-foto snimku, a za koje nije podnijet zahtjev za legalizaciju, dužni su da plaćaju naknadu za korišćenje prostora. Ovu naknadu treba da plaćaju i vlasnici bespravnih objekata za koje je donijeto rješenje o odbijanju zahtjeva za legalizacij u, sve do uklanjanja objekta.

U Ministarstvu podsjećaju da je nadležni organ lokalne uprave dužan da u roku od 60 dana od isteka roka za prijavu za legalizaciju sistematizuje podatke i utvrdi listu bespravnih objekata za koje nije podnijet zahtjev za legalizaciju i onih koji nijesu ispunili uslove za nju.

“Godišnja naknada za korišćenje prostora po kvadratnom metru bespravnog objekta može iznositi od 0,5 do dva odsto prosječne cijene građenja kvadrata novoizgrađenog stambenog objekta u Crnoj Gori. Ova prosječna cijena, prema preliminarnim podacima MONSTAT-a, za 2017. godinu iznosi 681 euro po kvadratu. To znači da godišnja naknada za korišćenje prostora može iznositi od 3,41 do 13,62 eura po kvadratu, u zavisnosti od visine, načina i kriterijuma plaćanja koje utvrđuje nadležni organ lokalne samouprave”, navode u Ministarstvu.

Godišnja naknada za korišćenje prostora za stambeni objekat od 100 kvadrata može iznositi od 340,50 do 1.362 eura, za stambeni objekat od 150 kvadrata od 510,75 do 2.043 eura, dok se naknada za stambeni objekat od 200 kvadrata kreće od 681 do 2.724 eura.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
LJUTA
Gost
LJUTA

Besprqvna zemljo…..
kako moze 1m2 da se razlikuje toliko po opstinama…
Gdje je Ustav koji kaze da smo svi jednaki pred zakonom?
🤡🐒🐏🐴🦊🐺
SPRDNJA…SPRDNJA

LJUTA
Gost
LJUTA

Eto ispade da najvise novljani vjeruju milu..

Budimo realni
Gost
Budimo realni

Nije nimalo cudno sto se najvise zahtjeva za legalizaciju predalo u HN iako Ulcinj nimalo ne zaostaje s brojem nelegalnih objekata. Drzava ce kao i uvijek sve svoje akcije zapocet u opstinama u kojim nema vlast. Nego da se zdravo i ti sto su gradili nelegalno su gradili vecinom dok su partijski bili podobni tj. dok se DPS nije podijelio.

I ovo je mnogo
Gost
I ovo je mnogo

S jedne strane prijeti da se neće sve moći legalizovati, nego po nekom nepoznatom kriterijumu, a s druge strane hoće da se ljudi samošpijavaju. Ako dostignu 10000 naivaca, dobro će bit.

Azurno Ct
Gost
Azurno Ct

Katastar u Cetinju elaborate prima samo poneđeljkom i srijedom od 9 do 11h. O kakvim rokovima i vremenu priča ministar

Silent bob
Gost
Silent bob

Ako je od skoro 43 000 nelegalnih objekata do sad predato 2600 zahtjeva šta će se raditi sa preostali 41 000 i kusur objekata? Oće li se sve srušiti ili će se ova sirotinja naćerat da plati, a svi znaju da se nema okle? Pitam za druga…

Legaluzacjja
Gost
Legaluzacjja

Prije skoro dva mjeseca sam predala Podgoričkom katastru elaborat i od njih nemam povratnu informaciju. Što li će bit sa ovim što sad podnose?! O kojim rokovima govori ministar? Neka prvo provjeri stanje i ažurnost u npr. Podgoričkom katastru …

Peko
Gost
Peko

Katastar u PG je cekao izmjenu zakona o upisu objekata, a svakako ste dobili kod preko kojeg mozete pratiti stanje predmeta. Ne branim, pricam iz iskustva 😉

Andro
Gost
Andro

Koje su cijene ocete li se vise oglasiti strucnjaci?

legalno, ako?
Gost
legalno, ako?

Andro, za četvrtu zonu u Kotoru ti je puna cijena 109€/m2. Ma primorje je samo skuplje u Budvi. U Podgorici je dosta povoljno, po meni.

109€ / m2
Gost
109€ / m2

Treba ove pare državne vratiti što su napunili džepove naši zvaničnici, pa je najlakše staviti ruku u džepove naroda. Sramota.

Anonimni 21
Gost
Anonimni 21

Predao sam elaborat u katastar,cekam vec 20 dana na ovjeru. Toliko koliko ste se pripremili. Znaci da ne mozete ni vi ispratiti rok,nema sanse da stignete da ovjerite ni trecinu elaborata. Ja sam elaborat predao na Cetinju,mogu misliti kako je u vecim gradovima

Sova
Gost
Sova

Geodetske firme su pretrpane zahtjevima, i nema šanse da do 15. jula snime sve objekte. To je činjenica. Podgorički katastar je u velikim problemima. Hiljade zahtjeva treba da obradi par ljudi. Rok je nerealan. Da se snimi i kancelarijski obradi jedna kuća treba cio dan. Ne možemo sve završiti do 15. jula. Neka ministar izjavljuje šta hoće, ovo je istina.… Više »

Perspektiva
Gost
Perspektiva

Da vidimo ko ce vam strucnjaci za kucu od 100 kvadtata godisnje platiti 340€.

Strahinja
Gost
Strahinja

A koja je svrha legalizacije kuće u velje duboko ? Zna li iko ?

Kimiig
Gost
Kimiig

Ili na Bioče…

Tandara-mandara
Gost
Tandara-mandara

Ili bilo đe?

Send this to a friend