Ekonomija

Predsjednik Opštine Pljevlja: Vektra nama duguje 5,8, a mi PU 4,6 miliona

Đačić

Kompanija Vektra Jakić duguje opštini po osnovu koncesija više od 8.000.000 eura, što je znatno veći iznos od duga koji mi imamo prema Poreskoj upravi. Čim kompanija počne da izmiruje svoje obaveze, spremni smo da ta sredstva ustupimo rekao je predsjednik opštine Pljevlja Mirko Đačić povodom najave Poreske uprave da će dužnicima blokirati račune ako ne počnu da izmiruju obaveze.

Poreska uprava je prošlog mjeseca ukinula rješenje o reprogramu duga ulcinjskom Vodovodu i Komunalnom preduzeću, zatim Komunalnom u Beranama i pljevaljskoj Čistoći. Iz tog državnog organa najavili su da će opštinama, među kojima su i Pljevlja, blokirati račune ako ne poprave finansijsku disciplinu.

Prvi čovjek pljevaljske opštine za Pobjedu kaže da se novac za izmirenje poreskog duga nalazi u Kombinatu Vektra Jakić.

“Situacija kojoj smo svjedoci posljednjih mjeseci makar iz naše vizure teško je rješiva. Na jednoj strani imamo Poresku upravu koja potražuje od opštine 3.000.000 eura, zatim nepunih 300.000 eura od javnih ustanova opštine Pljevlja. Dug javnog preduzeća Čistoća po osnovu neizmirenih poreza i doprinosa nakon raskida ugovora sa Poreskom upravom iznosi 1,3 miliona eura. Ali, i ovoga puta ističemo činjenicu da Poreska uprava nije naplatila, a to je bila njena zakonska obaveza, od kompanije Vektra Jakić 6.392.000 eura koncesionih naknada od 2011. do 2017. godine”, navodi Đačić.

Kako dodaje, računica ne obuhvata 800.000 eura koliko iznosi koncesiona naknada za 2018. godinu.

“Takođe, prema podacima Poreske uprave, pripadajuće kamate zbog kašnjenja u plaćanju navedenih obaveza na dan 23. januara ove godine su 1.086.000 eura, što u zbiru, dakle osnovica 2018. godina i obračunate kamate iznosi 8.278.000 eura. Riječ je, dakle, o velikom iznosu od kojeg opštini Pljevlja pripada 70 pro cenata, što je 5,8 miliona eura, a to je, kao što sam rekao, znatno više od ukupnog duga koji ima opština, naša javna preduzeća i ustanove”, kaže Đačić.

On poručuje da se problem potraživanja opštine i Vektre Jakić ne može riješiti bez intervencije države.

“Sve ukazuje da je problem nemoguće riješiti bez posredovanja pojedinih Vladinih adresa, na prvom mjestu Ministarstva finansija. Ovo zato što Poreska uprava sve vrijeme uporno saopštava poreske obaveze opštine, a mi neizmirene obaveze kompanije Vektra Jakić po osnovu koncesija. Riječ je o ustupljenom prihodu. Naglašavam, zakonska je obaveza Poreske uprave da naplati ta potraživanja od kompanije Vektra Jakić”,  ističe Đačić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Što čini Knežević?

Lipovo
Gost
Lipovo

G-dine Djachiccu, tražite isti odnos g-dina Simovicca prema ,,Vektri-Jakicc” kao ssto je iznenada pokazao prema fabrici vode u Kolassinu. Uostalom, u istoj su Drzzavi.

Senior
Gost
Senior

Ja isto mislim da je Duško Knežević kriv, pitajte Milutina Simovića

Ida
Gost
Ida

Poreska uprava neka dug naplati od Brkovića! Jednostavno rješiv problem. Ili se porez naplaćuje selektivno?
E baš ste mudri vi iz Poreske! Mislite da će Pljevljaci ćutati i skrštenih ruku sjedjeti, dok ih vi gnjavite! Pteporuka: ne iskušavajte ih, već dug naplatite od vašeg majstora, Brkovića.

Cg kontras
Gost
Cg kontras

Sto ne pokrenete stecaj ili izbacite vlasnika i uzmete tu firmu… ako je toliki dug za koncesije onda je 5 godina u pitanju…tj nikad vam je nijesu platili…cemu sluzite vi u opstini?? Narodu ili nekome drugome?

Avro
Gost
Avro

Brković je institucija. Nije prevarant i nesavjestan poslodavac kao DK. Vratiće on pare opštini i izgraditi porušene hotele po Herceg Novom!

Ida
Gost
Ida

“Institucija” je živi leš. On je maska, institucija je ugojena, i pomalo se znoji…

Marko
Gost
Marko

Hoce bas ti se odmaraj po njegovim hotelima
Možda ako iz Swice vrati 300 meleona

Jovan
Gost
Jovan

To je Milov prijatelj za njega nema poreza

Send this to a friend