Ekonomija

Predstavljanje IPARD like 2.3 projekta po opštinama

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja počelo je danas u Podgorici sa predstavljanjem projekta IPARD like 2.3 po crnogorskim opštinama, kako bi potencijalnim aplikantima pojasnili mogućnosti, uslove i kriterijume trećeg po redu projekta bespovratne podrške investicijama u preradu.

“Subjekti u poslovanju hranom, odnosno prerađivači kroz novi javni poziv dobijaju još jednu mogućnost da započnu ili unaprijede preradu poljoprivrednih proizvoda. Unaprijeđenje se odnosi prvenstveno na usaglašavanje sa standardima bezbjednosti hrane, u cilju povećanja njihove konkuretnosti”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Za poziv IPARD like 2.3 na raspolaganju je jedan milion eura bespovratne podrške. Sredstva za projekat IPARD like dva obezbijeđena su iz pretpristupnih fondova Evropske unije, kao i nacionalnih sredstava.

“Ukupna vrijednost projekta je 6,2 miliona eura, od čega je 4,7 miliona eura grant EU, a 1,6 miliona eura nacionalna kontribucija. Projekat se implementira prema procedurama Svjetske banke”, rekli su iz Ministarstva.

Minimalna vrijednost investicije koja se podržava kroz projekat IPARD like 2.3 iznosi 12 hiljada eura, što je iznos bez poreza na dodatu vrijednost, dok je maksimalna 125 hiljada eura bez PDV-a. Bespovratna podrška iznosi 50 odsto prihvatljive investicije, za sve oblasti investiranja.

“Kroz javni poziv podržavaju se sektori hrane životinjskog porijekla, u šta spadaju ribarstvo i akvakultura, biljnog porijekla i gljiva odnsono voće, povrće, ljekovito i aromatično bilje, pečurke, maslinovo ulje i drugi proizvodi od maslina, vino, kao i klanice na poljoprivrednim gazdinstvima i već postojeće klanice koje su odobrene u skladu sa Uredbom o uslovima za odstupanje u pogledu izgradnje, uređenja i opremanja objekata koji imaju mali obim proizvodnje, prerade i obrade hrane”, objasnili su iz Ministarstva.

Za apliciranje poziv će biti otvoren od 1. novembra do 31. januara naredne godine.

“Svi zainteresovani za apliciranje na novi poziv, o uslovima i načinu apliciranja, kao i vrstama prihvatljivih investicija, mogu se informisati posredstvom sajta Ministarstva poljoprivrede http://www.minpolj.gov.me/rubrike/IPARD_like_2.3/ i u komunikaciji sa zaposlenima u Direktoratu za IPARD plaćanje na telefon 020 672 007”, kazali su iz Ministarstva.

Terenska prezentacija će se održati sjutra u Danilovgradu i Nikšiću, srijedu u Pljevljima i Žabljaku, četvrtak Baru i Tivtu. Održavanje je planirano 30. oktobra u Bijelom Polju i Beranama, a 31. u Rožajama.

B.M

Send this to a friend