Ekonomija

Predstavljen Agrobudžet u Baru i Ulcinju: Timskim radom do zajedničkih ciljeva

Agrobudžet za 2019. godinu danas je predstavljen poljoprivrednim proizvođačima u opštinama Bar i Ulcinj, a prezentacijama je prisustvovalo više od 130 proizvođača.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja informisali su proizvođače o mjerama podrške, uslovima za dobijanje premija, mogućnostima bespovratne podrške investicijama kroz javne pozive, kriterijumima i uslovima za ostvarivanje prava na podršku.

Akcenat je bio na novinama u određenim mjerama Agrobudžeta, kreiranim na bazi iskustva i saradnje sa poljoprivrednim proizvođačima.

“Vođeni zajedničkim ciljevima i timskim radom, stvoreni su bolji uslovi za uspješno korišćenje podrške, što će doprinijeti povećanju i modernizaciji proizvodnje na gazdinstvima širom Crne Gore”, soapšteno je iz Ministarstva.

Kako su dodali, poljoprivrednici ovih primorskih opština naročito interesovanje iskazali su za realizaciju mjera usmjerenih za razvoj maslinarstva, podršku pčelarstvu i mogućnostima podrške za rješavanje infrastrukturnih projekata, kao i realizaciju mjere koja se odnosi na očuvanje genetičkih resursa u poljoprivredi.

Predstavnici Ministarstva pozvali su ih da prate objavu javnih poziva izražavajući spremnost da po potrebi organizuju i dodatne obuke i radionice u cilju sto uspješnije realizacije mjera podrške.

“U cilju razvoja maslinarstva podržavaće se priprema zamljišta za sadnju maslina, podizanje novih zasada, nabavka opreme za čuvanje i skladištenje maslinovog ulja, nabavka sistema za navodnjavanje, izgradnja podzida u cilju čuvanja zemljišta od erozije i drugo”, navode u Ministarstvu.

Proizvođačima je sugerisano da se udružuju, modernizuju proizvodnju i unapređuju kvalitet, kako bi prevazišli izazove u pogledu konkurentnosti i plasmana proizvoda.

Predsjednik Opštine Ulcinj Ljoro Nrekić, istakao je važnost stalne komunikacije i  informisanja proizvođača sa procedurama, kako bi što više njih ostvarilo pravo na podršku i podiglo svoju proizvodnju na veći nivo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasilije
Gost
Vasilije

Znaci da je ostalo sredstava poslije pljačke Ivanovića i “kumova”!?Polovinom prošloga vijeka jedan baranin koji je u Baru trošio penziju zarađenu radom u Francuskoj banci u Parizu,govorio je:”najbogatija zemlj na svijetu je naša a kada bi neko zatražio objašnjenje rekao bi “svi je kradu a ona opstaje”. Zataskase kraški sredstava fonda Abu Đanija?

Send this to a friend