Ekonomija

Predstavljen Agrobudžet u Beranama: Dobra prilika za dobre domaćine

Prilike koje ovogodišnji Agrobudžet daje poljoprivrednicima da unaprijede svoju proizvodnju i konkuretnost predstavljene su danas i zainteresovanima sa područja Berana. Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja upoznali su prisutne sa svim mjerama podrške i mogućnostima, u stočarskoj i biljnoj proizvodnji.

Istaknuto je da je sredstava ima dovoljno za sve koji žele da razvijaju svoja gazdinstva, kroz širenje i modernizaciju proizvodnje, usvajanje evropskih standarda u proizvodnju, standarda zaštite životne sredine i dobrobiti životinja, podizanje kvaliteta svojih proizvoda, i u krajnjem postali konkuretniji i više zarađivali, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Prisutni proizvođači su iskazali interesovanje za način ostvarivanja podrške u skoro svim oblastima, naročito stočarstvu, voćarstvu, organskoj proizvodnji, pčelarstvu.

Ohrabrenje za prisutne su bile informacije da je povećan ukupan iznos podrške stočarstvu, navode u saopštenju.

Iz Ministartva prosvjete napominju da će gazdinstva koja ostvaruju pravo na premiju po grlu od ove godine dobijati premiju za svako grlo, a ne samo na grla preko predviđenog minimuma, čime se izašlo u susret dogogodišnjim zahtjevima i očekivanja ovih proizvođača. Takođe, do premija za preradu mlijeka doći će uz jednostavniju proceduru.

Dobra vijest je povećanje subvencija sa 180 na 200 eura po hektaru obradive površine, i 210 eura za mlade farmere. Podrška pčelarstvu, takođe je povećana, a od ove godine pčelari će biti podržani i za nabavku pribora i opreme za pčelarenje, takođe na njihov predlog.

Kad je riječ o bespovratnoj podršci investicijama i ove godine će proizvođači imati mogućnost da dobiju do 55 odsto podrške za podizanje i osavremenjavanje zasada, nabavku stoke, izgradnji bunara, nabavku mehanizacije i drugo.

Istaknuto je i da se nastavlja sa sprovođenjem projekta – Program voće, povrće, mlijeko i mliječni proizvodi za škole, u cilju poboljšanja prehrambenih navika djece u školama, a koji se od prošle godine uspješno realizuje u Beranama. Pozvani su poljoprivrednici da se uključe u ovaj značajan program.

Prisutni su pozvani da za sva dodatna pitanja i dileme mogu da se obrate službenicima odjeljenja za savjetodavne poslove u biljnoj proizvodnji i stočarstvu, regionalnoj kancelariji u Beranama, kako bi dobili pomoć i savjet prilikom apliciranja za podršku. Posebno im je ukazano na važnost upisa u Registar poljoprivrednih gazdinstava, kao uslova za korišćenje sredstava iz Agrobudžeta, zaključuju u saopštenju.

Send this to a friend