Ekonomija

Predstavljen novi logotip i vizuelni identitet Turističke organizacije Prijestonice

Novi logotip i vizuelni identitet Turističke organizacije Prijestonice Cetinje predstavljen je na pres konferenciji organizovanoj povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma.

Kako je saopšteno iz TO Prijestonice, autor kreativnog rješenja logotipa Petar Kovačević rekao je da su predstavljene osnovne karakteristike i elementi vizuelnog identiteta, kao i dalje planovi za razvoj destinacijskog brenda Cetinje.

“Koncept rješenja u sebi ima naglašene osnovne i prepoznatljive simbole državnosti Crne Gore koji predstavljaju posebnost Cetinja kao vjekovnog stožera države, kroz prepoznatljivu figuru Njegoša i distinktivnost pejzaža grada i njegovih izletišta (dva nacionalna parka)”, dodao je.

Kovačević, grafički dizajner sa iskustvom od 25 godina u struci, autor je grafike i dizajna novog logotipa i brošure TOPC-a.

Direktor Turističke organizacije Cetinja Oskar Huter istakao je zahvalnost i poštovanje prema autorskom radu doskorašnjeg logotipa  Ivanu Živkoviću-Žigalju, po kojem je bila prepoznata Turistička organizacija Prijestonice Cetinje punih 15 godina.

“Predhodno rješenje je rađeno u vremenu kada sadašnji mnogobrojni modaliteti on-line kominiciranja poput društvenih mreža, aplikacija direktnog komuniciranja i dr. medijuma komunikacije nijesu modifikovale i proširile okvire komunikacije”, naveo je Huter.

On je istakao da povod za promjenu logotipa nije uslovljen šturom promjenom, već se radi o pažljivo i dugo elaboriranom zadatku koji komunikativnim pristupom prati moderne digitalne tokove, predstavljajući Cetinje kao atraktivnu turističku destinaciju.

Kovačević je detaljno elaborirao sve segmente, kao i složenost procesa izrade logotipa.

“Rijetko koja destinacija ima dva nacionalna parka, to je snažno potencirano zelenom bojom. Ono što kad gledate ovaj logotip vidite je prikaz jedne scene, jednog sunčanog dana, tu su boje koje vi gledate u jednom tipičnom cetinjskom danu. To smo likovno predstavili na taj način da ova vertikala od donjeg nacionalnog parka Skadarsko jezero se izlaže do najviše tačke kroz Njegoševu figuru. Na ovo smo dodali sunce, koje se uklapa u taj dio sunčanih dana koji je osnovni element turizma, a pozicioniran je tako da daje taj oreol svetosti jednom gradu koji je svakako u istorijskom i kulturnom smislu bukvalno svetinja Crne Gore. Crvena boja je znak državnosti, a sivo je obris planine Lovćem koji kulminira i najviša je tačka znaka”, kazao je Kovačević.

Huter je govorio o uticaju logo-a i kompletnog vizuelnog identiteta na kreiranje brenda.

“Naš cilj je opsežniji od proste vizuelne distribucije i predstavlja prvi korak ka razvijanju destinacijskog brenda Cetinja”, istakao je Huter

On je dodao da su dobre pretpostavke i temelj na kojima će se graditi brend sadržane u novom rješenju, a to su elementi novog dizajna koji pokrivaju neke od sub brendova kao što su: kultura, aktivni odmor, gastro i prirodni resursi, smještaj i sl.

Podsjetio je na izradu važnog dokumenta „Strategija razvoja turizma Prijestonce Cetinje“ koja je u sinergiji sa krovnim dokumentom „Strategija razvoja Prijestonice Cetinje 2020-2025“.

“Riječ je o dokumentu koji je pripreman tokom 2019. godine i gotovo bio spreman za predstavljanje na početku 2020. Suočeni sa novonastalom situacijom izazvanom pandemijom COVID 19, bili smo prinuđeni vratiti dokument na doradu, ali vjerujem da ćemo se ubrzo okupiti na predstavljanje ovog važnog dokumeta”, kazao je Huter.

Na današnjoj konferenciji predstavljen je i nacrt brošure o Cetinju.

Autor kreativnog rješenja, Kovačević, upoznao je sve prisutne sa vizuelnim rješenje nove brošure, koja na moderan i inovativan način komunicira sa turistima. Posebno je naglasio izbor vedrih boja i fotografija, te lagan i neopterećujući tekst kao jedan od primarnih motiva za privlačenje pažnje turista.

Na izradu nove brošure osvrnuo se i Huter, ocijenivši da je brošura koncipirana u džepnom formatu, sa svim glavnim (nezaobilaznim) tačkama (ponudama) koje se nalaze na mapi, te kao takva služi više kao vodič turistima.

“Do sad smo imali sajamski promotivni materijal koji je distribuiran na sajmovima turizma u cilju privlačenja turista, međutim ovdje se radi o brošuri u ulozi vodiča, koja omogućava turistima koji posjete naš grad da samostalno krenu u obilazak. Ovo je tek prvi sloj komunikacije ali veoma značajan. Smatram i vjerujem da je taj prvi susret sa vizuelnim identitetom Cetinja obećavajući, pozitivan, sadržajan i u duhu brenda koji gradimo”, zaključio je Huter.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Ja sam
Gost
Ja sam

Komentare nazad molim

Ja sam
Gost
Ja sam

Trebali ste prezentovati stvaranje tople vode u bojleru.

Ja sam
Gost
Ja sam

Izumiru dva parka usred Cetinja a vi se bavite logotipom.

Istinoljub
Gost
Istinoljub

Veoma sam razocaran izborom loga. Sadrzi detalje koji nece biti jasno vidljivi pri umanjenju. Zivo me zanima kako ce izgledati u crno bijeloj varijanti… Ovo su neke osnovne stvari koje se moraju ispostovati da bi se govorilo o iole ozbiljnom logu. Druga stvar je to da li logo stilom i izborom boja prenosi pricu koju treba da isprica… Da li… Više »

Send this to a friend