Ekonomija

Predstavljene djelatnosti klastera Agroturizma: CG se izdvaja od susjeda

Crna Gora, iako slična Bosni i Hercegovini, Srbiji i Hrvatskoj, kao susjednim zemljama, u osnovi ima jako dobru i specifičnu agroindustrijsku ruralnu ponudu, koja je na neki način ipak izdvaja u odnosu na ove susjedne zemlje a i na neke druge zemlje iz okruženja, kazao je ambasador BiH u Crnoj Gori, Đorđe Latinović nakon prezentacije prve godine rada Tehnopolisa i djelatnosti klastera Agroturizam u Nikšiću.

Povodom Dana opštine Nikšić, klaster Agroturizam organizovao je dvodnevnu putujuću radionicu za predstavnike diplomatskog kora, ministarstava, lokalne samouprave i medija.

Danas je u zgradi IPC Tehnopolis u Nikšiću održana prezentacija prve godine rada Tehnopolisa u novoj zgradi, zatim prezentacija djelatnosti klastera Agroturizam i upriličena “izložba” i konzumacija proizvoda.

Planirane su i posjete etno domaćinstvima i agroturističkim sadržajima opštine Nikšić. U radionicama učestvuje preko 50 učesnika: 25 ambasadora, predstavnika ministarstava, lokalne samouprave,Tehnopolisa i medija.

IPC Tehnopolis kroz aktivnosti koje sprovodi, permanentno radi na podršci razvoju i promociji lokalnih resursa. Agroturizam je prepoznat kao jedan od značajnih resursa koji će doprinijeti razvoju privrede opštine Nikšić čijoj promociji se posvetio u prethodnom periodu. Tako je nastao i klaster Agroturizam “Nikšić”, kao ideja koja je dobila podršku za razvoj od Tehnopolisa.

Kako objašnjavaju glavni cilj i namjera formiranja klastera jeste valorizacija turističkih resursa opštine Nikšić kroz pružanje usluga u ruralnom turizmu.

“Na taj način uvodi se novi koncept turističkog proizvoda u tu opštinu i pomaže proizvođačima ne samo da se povežu sa turističkim centrima, već da oni postanu ti turistički centri i da na licu mjesta kroz turističku djelatnost prodaju svoj poljoprivredni proizvod i grade pozitivan turistički imidž te opštine u javnosti”, dodaju oni.

“Klaster za sada ima tri člana i ovom putujućom radionicom mi spajajamo diplomatsku zajednicu prisutnu u Crnoj Gori i na taj način pokušavamo da napravimo  jednu interakciju diplomatske zajednice, odnosno zemalja koje oni predstavljaju i naših napora da unaprijedimo turističku ponudu, da razvijamo lokalnu ekonomiju kroz segment ruralnog turizma”, istakao je izvršni direktor Tehnopolisa, Ratko Bataković.

Od diplomatskih predstavnika očekuje da se upoznaju sa našim privredno-turističkim potencijalima, sa našim kulturno-istorijskim nasljeđem i običajima i da na jedan način prenesu svoje utiske i impresije kroz svoje aktivnosti privrednim subjektima u svojim zemljama i da uspostave interakciju između Tehnopolisa, turističke zajednice Nikšića i diplomatske zajednice, odnosno zemalja koje oni predstavljaju.

Finansijska podrška sedam klastera (među kojima je pomenuti) realizuje se u okviru programa državne pomoći – “Program podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za period 2017-2020”, a tehničku podršku klasterima u okviru projekta “Unapređenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori” pružaju MEK i UNDP.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
mila
Gost
mila

tehnopolis je ta magična formula: otvaraju fabrike, razvijaju biznise, cvjeta ekonomija. Ima li kraja ovim fingiranjima, lagarijama, obmanjivanjima!? Teško ćemo do “zelene grane”

Stari
Gost
Stari

Lideri u regionu nema sta.

Send this to a friend