Ekonomija

Predstavnici agencije Moody’s zainteresovani za projekat autoputa Bar-Boljare

Predstavnici kreditne rejting agencije Moody’s iskazali su interesovanje za nastavak realizacije projekta autoputa Bar- Boljare, saopštili su na sastanku sa ministrom saobraćaja Osmanom Nurkovićem.

U tom dijelu ministar je prezentovao aktivnosti koje se u kontinuitetu sprovode.

U 2019. godini je počela izrada Idejnog projekta i Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za dionicu Mateševo – Andrijevica, Studije opravdanosti za čitav autoput Bar-Boljare uključujući cost-benefit analizu, i nastavljena je izrada Idejnog projekta i Elaborata procjene uticaja na životnu sredinu i društvo za dionicu Smokovac-Farmaci (obilaznica oko Podgorice), i za sve prethodno navedeno su obezbijeđena bespovratna sredstva Investicionog okvira za Zapadni Balkan u ukupnom iznosu od 6.8 miliona eura i pomenuta dokumentacija bi trebala da bude završena do kraja 2020. godine.

Fokus razgovora sa predstavnicima Moody’s-a bio je na kapitalnim infrastrukturnim projektima koji se realizuju u oblasti saobraćaja.

Nurković je informisao goste o trenutnoj dinamici izvođenja radova na prioritetnoj dionici Smokovac Uvač Mateševo autoputa Bar Boljare, konstatujući da je do sada urađeno više od 80 odsto radova i da ne postoje otvorena pitanja koja bi mogla drastično uticati na planiranu dinamiku.

“Kompleksnost terena i same trase, ali i građevinski zahtjevni objekti na ovoj dionici bili su dodatan izazov, ali kvalitet izvedenih radova je prioritet kada govorimo o ovom kapitalnom i razvojnom projektu”, istakao je Nurković podsjećajući na benefite za crnogorske građane i privredu.

On je dodao da kao posebno značajan efekat u dugom roku očekuje se podsticanje razvoja sjevernog regiona.

“Kada je riječ o potencijalima za razvoj sjevernog regiona, region raspolaže sa najvećim dijelom ukupnog hidropotencijala u Crnoj Gori, cjelokupnim rezervama uglja, oko 67% obradivih površina, 71% drvne mase, blizu 70% stočnog fonda, skoro cjelokupnim rezervama olova i cinka, kao i resursima za razvoj zimskog i ekoturizma i proizvodnju eko hrane i hrane sa zaštićenim geografskim porijeklom. Nastavak izgradnje autoputa doprinijeće smanjenu migracije stanovništa i povećanju stepena zaposlenosti u sjevernom dijelu Crne Gore što bi posljedično trebalo pozivitno da utiče na demografska kretanja”, kazao je ministar.

Preliminarna istraživanja pokazuju da bi preferirani model realizacije za ostale dionice autoputa Bar-Boljare mogao biti privatno – javno partnerstvo, odnosno blending model finansiranja, koji bi podrazumijevao kombinaciju bespovratnih sredstava EU fondova, kreditno zaduženje i sredstva državnog budžeta.

Osim o autoputu Bar – Boljare na današnjem sastanku bilo je riječi I o ulaganjima u željeznički sistem Crne Gore, postojeću nacionalnu mrežu puteva, ali i u oblasti vazdušnog saobracaja.

“Kada je riječ o državnim putevima u kontinuitetu se godišnje ulažu značajna sredstva, rezulat investicija su poboljšane i modernizovane dionice magistralnih i regionalnih puteva duž čitave Crne Gore, izgrađene su obilaznice, treće trake, bulevari, sanirani brojni mostovi, kosine, tuneli. Ovakva dinamika intezivnog ulaganja Države u putnu infrastrukturu nastaviće se i u narednom periodu” istakao je Nurković.

Nurković je upoznao prisutne o značajnim investicijama države u modernizaciju i rekonstrukciju crnogorskih pruga, u tom smislu Država će u narednom periodu prosječno godišnje ulagati oko 15 miliona eura, uz podsjećanje da je do sada rekonstruisano oko 45 odsto pruge Bar – granica sa Srbijom i nastavljamo intezivne aktivnosti na povećanju bezbjednosti i operativnosti ovog sistema.

MNurković je predstavio procedure i faze koje slijede u nastavku procesa dodjele koncesije za crnogorske aerodrome, ali i benefite koje Država očekuje realizacijom ovog projekta.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
bankar
Gost
bankar

Babe i žabe…

Црногорац
Gost
Црногорац

Ovo nije istina. Moody se bavi analizom boniteta kompanija i drzava. Njih jedino interesuje dobra procjena da li CG ima kapaciteta da se jos zaduzuje

Send this to a friend