Ekonomija

Predstavnici Crne Gore sa Merkel: Digitalizacija kao odgovor na globalne izazove u poljoprivredi

Visoki predstavnici vlada 70 zemalja svijeta, među kojima je i Crna Gora danas su u Berlinu prisustvovali sastanku sa njemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja se po prvi put sastala sa učesnicima Globalnog foruma za hranu i poljoprivredu koji se održava u okviru Zelene nedjelje – najvećeg svjetskog sajma hrane, poljoprivrede i hortikulture.

Ovogodišnji, jedanaesti po redu, Globalni forum i samit ministara fokusiraće se na temu „Poljoprivreda ide digitalno – pametna rješenja za buduću poljoprivredu“.

Delegaciju Crne Gore na skupu je predstavljao državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja Đuro Žugić.

“Učesnici foruma i samita ministara razmotriće aktuelnu situaciju, trendove i izazove u oblasti poljoprivrede i proizvodnje hrane, a ove godine posebno mogućnosti da se digitalnim tehnologijama doprinese unapređenju održive poljoprivrede u budućnosti, posebno sa aspekta održivog korišćenja prirodnih resursa i obezbjeđivanja dovoljnih količina bezbjedne i kvalitetne hrane za rastuću populaciju u svijetu”, saopšteno je iz  Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Ističući da poljoprivreda ima dugu tradiciju i veoma važno mesto u ekonomijama svih zemalja, Merkel je kazala da se poljoprivrednici širom svijeta suočavaju sa zajedničkim problemima i da je važno da se na globalnom nivou razmotri kako da se na održiv način obezbijedi korišćenje resursa za proizvodnju hrane i pronađu rješenja za borbu protiv gladi.

Ona je istakla da značajan potencijal u suočavanju sa zajedničkim izazovima postoji u oblasti digitalizacije. Razvoj digitalnih tehnologija i njihova primjena, kako je istakla, može promijeniti način rada i organizacije u poljoprivredi, te da naročito mlade ljude treba podstaći na inovacije i primjenu pametnih rješenja, a sve u cilju povećanja produktivnosti, boljeg pristupa tržištima.

Njemačka kancelarka je potencirala i potrebu zajedničkog davanja odgovora na izazove klimatskih promjena, ističući da je potrebno očuvati Pariški sporazum o klimatskim promjenama.

Naglasila je da digitalizacija može unaprijediti održivo korišćenje šuma koje se koriste kao gorivo, upotrebu pesticida i druge oblasti značajne za očuvanje prirode i proizvodnju hrane, a posebno u dijelu traženja najboljih rješenja za smanjenje bacanja hrane i bolju dostupnost za one kojima je potrebna.

U okviru Foruma GFFA delegacija Crne Gore koju, osim državnog sekretara čine i generalni direktori direktorata za poljoprivredu i ruralni razvoj, Radana Damjanović i Darko Konjević, učestvovaće i na skupu „Potencijali poljoprivredne trgovine država Zapadnog Balkana“.

Državni sekretar Ministarstva Đuro Žugić obratiće se na ovom skupu koji organizuje Ministarstvo za hranu i poljoprivredu Savezne Republike Njemačke i Stalna radna grupa za regionalni ruralni razvoj u jugoistočnoj Evropi – SWG.

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Smjesak
Gost
Smjesak

Molim vas, nama je milije da uvezemo nego da proizvodimo.

Vasilije
Gost
Vasilije

Može li ova digitalizacija pomoći da opstane ovo bezakonje (i da se sakrije)da se ovo sto je opstalo još preda “zainteresiranima koje će naći kapo ,Srdja i ….”Ima li iko živ da kaže kakva sve zvanja imamo u našoj državi kao “direktor za vodonik ili dl”Koja bijeda od ustrojstva!!!

Patriota
Gost
Patriota

Danke Damen Merkel !

Prc CG
Gost
Prc CG

globalne izazove u poljoprivredi….😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂a gdje ta poljoprivreda?????😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

Send this to a friend