Ekonomija

Preduzećima kroz dva programa 190.000 eura podrške od Ministarstva

Ministarstvo ekonomije će kroz dva programa podrške preduzetnicima i mikro, malim i srednjim preduzećima, koja je Vlada usvojila na današnjoj sjednici, obezbijediti finansijsku podršku u ukupnom iznosu od 190.000 eura.

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, Vlada je danas usvojila Program za unaprjeđenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća i Program povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja, a javni pozivi za oba programa biće raspisani uskoro.

“Program za unaprjeđenje inovativnosti malih i srednjih preduzeća, za koji je godišnji budžet 50.000 eura, ima za cilj jačanje poslovnih performansi privrednih subjekata kroz sufinansiranje korišćenja konsultanskih usluga u realizaciji inovativnih aktivnosti”, navodi se u saopštenju.

Uvođenjem inovacija, mikro, mala i srednja preduzeća su u mogućnosti da mijenjaju svoje proizvode, poslovne procese, organizaciju, metode, strukturu i marketing, odnosno da ih podižu na više nivoe. Kroz pomenuti Program odobriće se finansijska pomoć preduzećima za opravdane troškove inovacija proizvodaili usluge, inovacija poslovnog procesa, te inovacija u organizaciji i inovacija u marketingu.

“Maksimalan iznos sufinansiranja po preduzeću od strane Ministarstva ekonomije je, kada je prvi program u pitanju, u iznosu do 50 odsto opravdanih troškova, odnosno maksimalno do 3.500 eura bez PDV-a”, dodaju iz Ministarstva.

Program povećanja regionalne i lokalne konkurentnosti kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda poslovanja ima za cilj da obezbijedi podršku preduzetnicima, mikro, malim i srednjim privrednim društvima da u što većoj mjeri povećaju svoju konkurentnost, prvenstveno kroz usaglašavanje sa zahtjevima međunarodnih standarda koji se odnose na proizvode, sisteme menadžmenta, osoblje, ispitivanje, kontrolisanje i sertifikaciju i podršku za dobijanje akreditacije za ocjenjivanje usaglašenosti.

“Maksimalni iznos sufinansiranja od strane Ministarstva ekonomije po jednom preduzeću za ovaj program iznosi do 70 odsto opravdanih troškova, odnosno najviše do 5.000 eura bez PDV-a”, zaključuju u Ministarstvu.

Send this to a friend