Ekonomija

Premijer: Autoput investicija u budućnost koju podržava tri četvrtine građana

Izgradnja autoputa

Premijer Duško Marković kazao je da je autoput investicija u našu budućnost koju podržavaju tri četvrtine građana Crne Gore.

<<<Marković Kneževiću: Nezavisnost je vječna, vraćanje Crne Gore pod tuđe skute zaboravite za sva vremena<<<<

“U nju ulažemo svoja i sredstva koja smo pozajmili i to pod najpovoljnijim uslovima, kako bismo obezbijedili održivi rast i razvoj za našu i za generacije poslije nas. Ne postoje bilo kakva otvorena pitanja vezana za realizaciju namjenskog kredita niti je Crna Gora nije dala zemlju kao imovinu za obezbjeđenje kredita. Krediti se ne troše za rješavanje socijalnih problema i miran mandat Vlade već za razvoj u funkciji unapređenja kvaliteta života građana“, rekao je Marković na premijerskom satu.

Odgovarajući na pitanje Klub poslanika Socijaldemokrata i Liberalne partije Crne Gore o spekulacijama koje se često čuju kako našu zemlju navodno čeka “dužničko ropstvo“ zbog kredita podignutog za gradnju autoputa, Marković ističe da se u javnosti nerijetko pokušava problematizovati uticaj kredita kineske Exim banke za izgradnju prve dionice autoputa na stanje naših javnih finansija, sa insinuacijama o poteškoći otplate kredita, teorijama zavjere o založenom zemljištu i slično.

“Zato prije nego Vam detaljno odgovorim, a u nadi da ćemo time staviti tačku na priče “rekla-kazala”, sa ovog mjesta poručujem da apsolutno ništa od toga o čemu se spekuliše – nije tačno. A evo šta jeste-istina je da ne postoje bilo kakva otvorena pitanja vezana za realizaciju tog namjenskog kredita, niti naša država kasni sa isplatama, budući da period otplate kredita nije ni počeo. Otplata ovog kredita počinje u julu 2021. godine, i iznosiće 66,4 miliona dolara godišnje, tokom 14 godina otplate, a činiće oko jedne petine ukupnog javnog duga”, objasnio je Marković.

Do sada je povučeno oko 655 miliona dolara iz kineskog kredita, a završetak prve dionice autoputa se očekuje tokom 2020. godine.

“Istina je takođe da Crna Gora nije dala zemlju kao imovinu za obezbjeđenje kredita. Naime, kredit je dobijen na osnovu najboljih uslova koje je konkretna banka u tom trenutku ponudila na globalnom finansijskom tržištu. Slikovito, između ostalog, ponuda Exim banke imala je kamatnu stopu od dva odsto, a drugorangirana ponuda kamatnu stopu koja se kretala od 4,31 odsto do čak 7 odsto . I grejs period je bio drastično povoljniji kod kineske banke. Računica je, ne sumnjam, sada jasna“, rekao je Marković.

Dodaje da nema govora ni o kakvom dužničkom ropstvu.

Premijer je rekao da je Vlada projektovala otplatu navedenih kredita u okviru otplate ukupnog javnog duga, što je dio Strategije upravljanja javnim dugom Crne Gore.

Govoreći o otplati kredita premijer je rekao da će prihodi od putarine iznositi oko trećinu anuiteta, te da Vlada stvara pretpostavke za gradnju naredne dionice koja neće biti finansirana iz kredita.

“Kada je u pitanju izgradnja auto-puta, jasno je da je ovo je investicija u našu budućnost. U nju ulažemo svoja i sredstva koja smo pozajmili i to pod najpovoljnijim mogućim uslovima, kako bi obezbijedili održivi rast i razvoj za našu i za generacije poslije nas. Dakle, investitor je država Crna Gora, a ne Kina ili bilo koja druga zemlja”, kazao je Marković.

Za kraj je saopštio podatak koji je pokazalo istraživanje urađeno za potrebe Komunikacione strategije Vlade prošle godine, a koje pokazuje da čak 76 odsto građana Crne Gore podržava izgradnju auto-puta.

“To je za mene, kao predsjednika Vlade i jednog od zagovornika ovog projekta, mnogo važnije od pogovaranja onih koji koji osporavaju napredak Crne Gore, ili mu makar ne doprinose“, zaključio je Marković.

S.Đ.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Privatnik
Gost
Privatnik

Auto put je neophodan, jer je trenutno Crna Gora podijeljena na gornji i donji dio sa lošim, nikakvim, putem između. I sam osjećam cijenu auto puta, jer ovo više nisu inspekcije nego kaznene ekspedicije po Primorju. Izdržaćemo. Valjda.

Bnjj
Gost
Bnjj

Sa platama od 250 do 350e ne može se živjet ođe u HR je minimalac 404e

Pravi građanin
Gost
Pravi građanin

Pa što čekaš, pali, đe ti je bolje !

Bnjj
Gost
Bnjj

Ko će ići tim autoputem kada još malo Cg neće imati stanovnike

Pisar
Gost
Pisar

Kosovo ne podržava 85% građana Crne Gore, to je njihov problem, reče Premijer!

Montenegrin
Gost
Montenegrin

I Hitlera je podrzavalo 90% njemaca!!! Sloba je podrzavalo 90%srba,pa je li to bilo ispravno?!?!?
A ulagati u puteve,pa to samo drzavni neprijatelj moze da Ne podrzava!!

Send this to a friend