Ekonomija Vuksanović Stanković uputila otvoreno pismo Markoviću

Premijer da podrži povećanje zarada u obrazovanju i zdravstvu

Draginja Vuksanović Stanković

Predsjednica Socijaldemokratke partije Draginja Vuksanović Stanković uputila je otvoreno pismo premijeru Dušku Markoviću, u koje je CdM imao uvid, i u kome ga obavještava da je podnijela zahtjev za početak dijaloga na nadležnim skupštinskim odborima o popravljaju materijalno-socijalnog položaja zaposlenih u sektoru obrazovanja i zdravstva. Ona poručuje Markoviću da od njega javnost očekuje da taj dijalog ohrabri i da predstavnici Vlade budu aktivni učesnici u njemu tokom sjednica skupštinskih odbora.

Stanković Vuksanović ističe u pismu da danas u Crnoj Gori ljekar specijalista, nakon više od decenije školovanja i usavršavanje, obavlja odgovoran posao liječenja građana za platu “koja je niža od plate zamjenika šefa Vašeg kabineta”. Profesor u srednjoj školi zarađuje približno na nivou prosječne zarade u našoj državi.

“Samo ova dva podatka pokazuju koliko nepravde ima u našem društvu, koliko nejednakosti i neprincipijelnog definisanja pojedinih zakonskih rješenja. Neću Vam sada govoriti da su poslanici vaše partije nekoliko puta u posljednje tri godine odbijali inicijative u parlamentu da se ovakve stvari promjene”, ističe ona.

Iako će možda, kako naglašava Vuksanović Stanković, dio javnosti da kaže zašto se kao opozicioni poslanik obraća premijeru javnim pismom, za nju je važnije da se dijalog vlasti i opozicije uspostavi na temama koje doprinose boljem položaju svakog našeg građanina.

“To nam je, nadam se, zajednička i obaveza. Sa tim ciljem sam podržala inicijative sindikata u ovim oblastima i podnijela zahtjev za početak dijaloga na nadležnim skupštinskim odborima o popravljaju materijalno-socijalnog položaja zaposlenih u sektoru obrazovanja i zdravstva. Od Vas javnost očekuje da taj dijalog ohrabrite i da predstavnici Vlade budu aktivni učesnici u njemu tokom sjednica skupštinskih odbora”, navodi se u pismu.

Perdsjednica SDP-a podsjeća da se samo za tri godine fond bruto zarada u budžetu se povećao za 50 miliona eura.

“Pri tome nijednom zaposlenom nije povećana zarada u tom periodu. Sada nam je svima zajedno ostalo još tri mjeseca da pronađemo način da se uvećaju zarade zdravstvenim radnicima i zaposlenima u sektoru obrazovanja. (Budžet za 2020 godinu biće u parlamentu krajem decembra). Poštovani gospodine Markoviću, ljekari nam odlaze. Preko stotinu vrhunskih stručnjaka napustilo je sistem javnog zdravstva posljednjih godina. I taj trend će se, bojim se, nastaviti”, ocijenila je ona.

Prema njenim riječima Vlada stalno saopštava kako je rast ekonomije posljednjih godina najveći u regionu.

“Ali, nekim čudom, građani taj rast ne osjećaju. Prema zvaničnim podacima realna zarada je manja tri odsto u odnosu na predhodnu godinu. Kako to da se rast ekonomije ne odražava na rast životnog standarda stanovništa?! A kako to da taj isti rast u Rumuniji, Bugarskoj, Hrvatskoj, Českoj ili Poljskoj je obezbjedio povećanje zarada u posljedne tri godina u prosjeku preko 15 odsto u tim državama. Vlada Rumunije je uvidjevši problem sa zaradama zdravstvenih radnika povećala plate ljekarima sa 800 eura na 2.700 eura, a medicinskim sestrama sa 400 eura na 1000 eura i to za manje od dvije godine. To je dovelo do situacije da se danas stotine rumunskih medicinskih radnika vraćaju u svoju zemlju”, naglašava Vuksanović Stanković.

Cilj nas koji se bavimo politikom, dodaje ona, i živimo mnogo bolje od naših sugrađana jeste da odgovorno i profesionalno vodimo računa o interesu svakog građanina.

“Shvatite ovo javno pismo kao moj apel Vladi da rezultata u njenom radu nema, ako građanima nije poboljšan životni standard. To bi morao biti cilj svake uspješne Vlade. U nadi da ce Vaši poslanici podržati moju inicijativu za otvaranjem dijaloga up Parlamentu na ove teme ponavljam da samo dijalogom i odgovornim pristupom možemo opravdati povjerenje građana”, zaključila je Vuksanović Stanković.

A.O.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Vasilije
Gost
Vasilije

Draginja je ključna osoba crnogorske opozicije u ovom momentu.

Cici
Gost
Cici

Ja bih prvenstveno da svi u prosvjeti i zdravstvu prođu određene testove.Nijesu svi za te poslove, a pojedini kako su završili visoke škole to samo Bog za.Uostalom i Konfučije je rekao da onaj ko ne zna a misli da zna opasan je, treba ga izbjegavati…

Petar
Gost
Petar

A sto čini Drage, nema više nemaaaa

Sasa
Gost
Sasa

Kada ce se jednom povecati primanja u kulturi ,je l nikada?

Ja i jos neko
Gost
Ja i jos neko

Svaka čast!

Cetinje
Gost
Cetinje

ZIVJELA DEMOKRATIJA.STOP PARTIJSKOM DPS ZAPOSLJAVANJU

Samo pitam
Gost
Samo pitam

Zašto samo dps? Ostalo znači mogu?

Sonja
Gost
Sonja

Treba poveca ti invalickim penzionerima koja im je penzija 120 e koji su i gladni i zedni i plus bolesni takvim trba poveca ti i pomoci.

stoseradi
Gost
stoseradi

Podrzavam Vas, ali samo da Vas ispravim….

“Treba povecati invalidskim penzionerima kojima je penzija 120 evra, koji su gladni, zedni, bolesni. Takvima treba povecati i pomoci.”

Trampa
Gost
Trampa

Dobro,a STA ces ti njemu zauzvrat da das?

awetinja
Gost
awetinja

Ufffff

knjaz
Gost
knjaz

od poštenoga rada ne može da se živi, može samo da se životari ,rasteže , snalazi kako zna i umije

🇲🇽 EL_Gordo
Gost
🇲🇽 EL_Gordo

Ne bi mogli ni da zivotarimo da se ne uzajmljujemo i pravimo repro kredite

Vasilije
Gost
Vasilije

Ako ne prihvate, mislim da treba da pozovete radnike u zdravstvu i školstvu na proteste i da stanete na njihovo čelo.

Enigma
Gost
Enigma

Presjednice, poslanice prestavnice građana a šta je sa nama koji smo najzaslužni za punjenje buđžet koje Vi nemilosrdno trošite??? To što birate kategorije đe vidite svoje glasače to vas čini malim, minornim i beznačajnim 🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪🇲🇪

Dzordz
Gost
Dzordz

Nek smanji vama i tako ne radite nista.

Boka
Gost
Boka

Ako mislimo da sačuvamo zdravstvo bar na ovom jadnom nivou moramo drastično povećati plate zdravstvenim radnicima. U suprotnom imaćemo prazne bolnice jer u njima nema ko da radi.

Bnjj
Gost
Bnjj

I svim delatnostima i povećanje minimalaca na 350e i sa tim minimalcem smo dno Evrope u Rumunoji je 300e min

samoreciaaa
Gost
samoreciaaa

Ne samo povecanje u prosveti i zdravstvu vec minimalna plata 500 eura i to odmah.

🤣🤣🤣🤣🤣🤣
Gost
🤣🤣🤣🤣🤣🤣

Mnogo ste se nesto zabrinuli oko doktora PROF….da Vam nijesu sapnuli nesto iz Evrope 🙄😏🙄🙄🙄🙄

Tuga za Jug
Gost
Tuga za Jug

Gospodjo draga sve je to lijepo napisano. Medjutim mimo zdrastva I skolsstva ima mnogo ljudi na rubu egzistencije..Razna zanimanja su na rubu…..dno dna… isto tako zele da zive penzioneri …inzinjeri….arhitekte…i onaj coban I fizicki radnik .. ..Zar samo doktori profesori postoje sa platom koja nije za dostojan zivot. ?? Nesto ste se ” zabrinuli ” a ostali gdje su??????

Bnjj
Gost
Bnjj

Bravo

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

Radi se o tome da su to dvije najbitnije grane za jednu zemlju.

Tuga za Jug
Gost
Tuga za Jug

Zasto nam mladost odlazi ….Koliko znam I poznajem mnogi mimo DR.. I PROF.. su otisli I za tudju zemlju valjaju ..U nasoj ne mogu ni do posla doci a kamoli napredovati I posluziti drzavi …

Neće biti
Gost
Neće biti

Bot: Ipak će to biti proizvodnja, trgovina, turizam i poljoprivreda. Medicina i školstvo su važni, ali su daleko od najvažnijih.

stoseradi
Gost
stoseradi

Ja bih ti sad rekao da se ne glupiras… Prosveta je najbitnija grana svake drzave… Onima koji vas uce svemu u zivotu treba dati najvece plate. Sa ultra razvijenim obrazovnim sistemom i standardom profesora i proizvodnja i truziam i poljoprivreda ce imati. A to sto si ti tele to je druga stvar, u svim normalnim zemljama je tako… Ali sta… Više »

mojsilović
Gost
mojsilović

Ne zaboravi na zdravu granu DPS-a.

prijatelj
Gost
prijatelj

Ja podržavam prof. Dr Draginju. Volio bih da ona nakon predsjednika Mila bude nova predsjednica Crne Gore 🇲🇪

Bnjj
Gost
Bnjj

Ima samo jednu manu Sdp je saučesnik u pohari Cg bio18god i njeni drugovi su stanove i kredite dobijali i žena je centra korupcije u Cg tužilaštva

Tuga za Jug
Gost
Tuga za Jug

Ja podrzavam da sva ” gospoda” iz skupstinskih klupa zajedno sa ovom gospodjom i Milom na celu kolone PREUZMU NAJVECU PLATU bilo kog gradjanina ili najvecu penziju I samo JEDAN mjesec zive i hrane porodice Nadam se da ce oni podrzati moj predlog i dokazati narodu da se MOZE ZIVJETI od primanja mimo bilo kog odbora skupsite I raznih drugih… Više »

Dejan
Gost
Dejan

Bolje bi bilo da doticna pristupi DPSu pa tamo to da predlozi.Ovako…

Ibto
Gost
Ibto

Pa ona je tamo odavno ali…

Realan
Gost
Realan

Svaki dr radi privatno plus drzavno korito za profesore da ne pričamo imaju godisnji plaćen po tri mjeseca plus svaki daje privatne časove za koje nikakav porez ne plaćaju a debelo napčacuju . Ispod 10 e 45 minuta nema nidje i jos se zale

sindikat
Gost
sindikat

Da su im poštene plate-niko ne bi sebi uništavao slobodno vrijeme, pogotovo pored dežurstava i pripravnosti.

Bot sendvicar🥪
Gost
Bot sendvicar🥪

E moj brate izgleda da ti je vrh nosa tvoj limit

Vasko CG
Gost
Vasko CG

Ovo su prave inicijative, a ne priča oko crkve, jezika, tenkova. Svaka čast!

Kme
Gost
Kme

Klasičan plagijator Vučića! Sve što Vučić najavi za dve nedelje zakašnjenja stigne u Crnu Goru.

Oj ha
Gost
Oj ha

Doktori idu vani za svojim pacijentima, koji su vec otisli.Tako da ovu populisticku pricu samo naivan razumije. Zasto da ne povecamo primanja i penzionerima, koji danas vecina nemaju za ljekove, a da ne kazemo za neko putovanje, pa tu su studenti, pa treba zadrzati i majstore, jer nam danas nema niko wc solju postaviti ili zamijeniti. Ovi iz SDP samo… Više »

Cetinje
Gost
Cetinje

A bjezimo svi iz Dps drzava dje se posao dobija sa clanskom kartom DPS DJE SU SVE ZENE I DJECA DPS FUNKCIONERA NA BUDJET DRZAVE.JELI TO DRZAVA SVIH NJENIH GRADJANA .BJEZIMO BJEZIMO ODAVDE

vjecna da je
Gost
vjecna da je

kakvo zdravstvo i skolstvo treba povecati plate radnicima na njihovim ledjima je kompletna drzava i naplacivati porez uredno ……………..najvise ljudi radi u buticima prodavnicama kladionicama kazinima kaficima i restoranima itd….plata 300 e bez osiguranja u vecini slucajeva ….barem povecati plate za duplo plus osiguranje na tu platu pa ljudi nece odlaziti iz cg…

gwido
Gost
gwido

I castit janka 50evara deset deka kafe I secer u kocke

Send this to a friend