Ekonomija

Premijer: Hitno da se riješi stanje u MA, Radunović: Plate kasne, nema štrajka!

Predsjednik Vlade Duško Marković naložio je ministru saobraćaja i pomorstva Osmanu Nurkoviću, čijem resoru pripada državno preduzeće Montenegro Airlines, da u najkraćem roku pripremi i dostavi Vladi detaljnu informaciju o trenutnom stanju u nacionalnoj aviokompaniji, saopšteno je iz Vlade.

“Premijer je zatražio i hitno i sveobuhvatno izjašnjenje u vezi sa posljednjim problemima u obavljanju redovnog saobraćaja od strane Montenegro Airlinesa. Osim toga, predsjednik Marković zatražio je i detaljne podatke o ukupnom finansijskom i kadrovskom stanju u kompaniji, sa jasnim opredjeljenjem da se aktuelna situacija mora rješavati u što kraćem roku”, navodi se u saopštenju.

Nakon jučerašnjeg otkazivanja nekoliko letova Montenegro Airlines-a, danas je stanje na crnogorskim aerodromima stabilno. To je CdM-u potvrdila PR Aerodroma Crne Gore Milica Babić.

“Danas je sve po planu i iz Podgorice i iz Tivta. Svi avioni su poletjeli i sletjeli po redu vožnje. Nema kašnjenja”, saopštila je PR Aerodroma Milica Babić.

A komecijalni direktor nacionalne aviokompanije Zoran Radunović kazao je da je tačno da se zaposlenima u Montenegro Airlines-u duguje određeni broj plata i da je letačko osoblje plaćeno sa određenim zaostatkom.

“Nije tačno da su nam ostala samo dva operativna aviona, kako pišu pojedini mediji, već imamo dovoljan broj letjelica za sve letove. Zaposlenima se duguje određeni broj plata, letačko osoblje je plaćeno sa određenim zaostatkom nego što je ostali dio, ali nastojimo da to u vrlo kratkom periodu riješimo. Kopiloti nijesu stupili u štrajk, mi nijesmo imali nijedan zvaničan zahtjev niti informaciju o tome, oni rade, na poslu su”, tvrdi Radunović u izjavi za Pink M.

Objašnjava i šta se dešavalo juče kada su otkazani letovi dva aviona za Beograd i Ljubljanu.

“Let za Ljubljanu otkazan je zbog komercijalnih razloga jer nije bilo dovoljno putnika, a morali smo da vodimo računa o finansijskim pokazateljima kompanije. Let za Beograd otkazan je zbog tehničkih razloga jer je avion udario grom. Putnici su prebačeni na letove Air Serbia, i izvinjavamo se zbog značajnog kašnjenja”, poručio je Radunović.

Danas je, kaže, redovno stanje, a iz komercijalnih razloga imali su rotacije na letovima Beograd-Tivat.

Ipak, gubitak je veliki.

“Montenegro Airlines trpi gubitke, što direktne, što indirektne. Sav prihod koji smo ostvarili od tih letova morali smo da ustupimo našim kod šer partnerima-kompaniji Adria i kompaniji Air Serbia. Podsjećam i da putnici imaju pravo na refundaciju, koja je definisana zakonom”, zaključio je Radunović.

MA završio je 2015. godinu sa gubitkom od 10,4 miliona, dok je ukupan gubitak kompanije bio 60 miliona. Još nije poznato koliko je iznosio gubitak u prošloj godini.

Send this to a friend