Ekonomija

Prerađivačka industrija pomognuta sa 72.061 eura

Ministarstvo ekonomije je u prošloj godini, kroz dva programa podrške koja su usmjerena na sektor prerađivačke industrije, pomoglo sedam preduzeća sa ukupno 72.061 eura, saopšteno je Dnevnim novinama u Ministarstvu ekonomije.

Generalni direktor za industriju i preduzetništvo Goran Nikolić kazao je da je kroz Program podrške za modernizaciju prerađivačke industrije Ministarstvo podržalo četiri preduzeća sa ukupno 61.636 eura, dok su kroz Program unapređenja inovativnosti u malim i srednjim preduzećima podržane tri firme sa 10.425 eura.

“Budžeti ova dva programa u prošloj godini su iznosili 100.000, odnosno 30.000 eura, dok će u ovoj biti uvećani na 150.000 i 50.000 eura. Iz godine u godinu bilježimo veće interesovanje preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije za ova dva programa, zbog čega smo i donijeli odluku o povećanju finansijske podrške”, rekao je Nikolić.

Novo zakonsko rješenje

Osnovni ciljevi ovih programa su jačanje konkurentnosti privrednih subjekata, unapređenje poslovanja, produktivnosti i profitabilnosti kroz investicije u opremu i kroz uvođenje inovativnih rješenja u poslovanje.

Ministarstvo ekonomije, dodaje Nikolić, osim konkretne finansijske podrške preduzećima, preduzima značajne aktivnosti i u pripremi i sprovođenju najznačajnijih zakonskih i drugih akata koji se tiču privrede i preduzetništva.

“Prije svega, mislim na obaveze koje proističu iz pregovaračkih poglavlja 6 Privredno pravo i 20 Preduzetništvo i industrijska politika, a u okviru kojih stvaramo potrebne uslove i povoljan ambijent za privredu, a što će je, na kraju, učiniti spremnijom za ulazak u EU”, naveo je Nikolić.

U tom smislu, ukazuje on, jako je važno donošenje novog zakona o privrednim društvima koje se očekuje u ovoj godini.

“S obzirom na činjenicu da se radi o jednom od najvažnijih sistemskih zakona, a svakako najznačajnijem zakonu za poslovanje privrednih društava, jako je važno da privreda, kroz iznošenje stavova i iskustava, pruži konkretan doprinos u njegovom kreiranju. Mi smo, upravo rukovodeći se tom činjenicom, i odlagali objavljivanje teksta Nacrta zakona i produžili javnu raspravu na 80 dana i prihvatali komentare koji su pristizali i nakon javne rasprave kako bismo imali što veću mogućnost da sa privrednicima pokušamo doći do teksta zakona koji bi bio što potpuniji i obuhvatniji”, pojasnio je Nikolić.

Stiglo više od 300 komentara

Poznato je, kako ističe, da je u okviru javne rasprave stiglo više od 300 komentara čija obrada se privodi kraju.

“Nakon što uvrstimo sve sugestije koje smo prihvatili kroz javnu raspravu, Predlog zakona će biti poslat Sekretarijatu za zakonodavstvo na usklađivanje, a nakon toga i Evropskoj komisiji na mišljenje”, kazao je Nikolić.

Industrijska politika

Prema riječima Nikolića, u Ministarstvu ekonomije dinamično rade na implementaciji Industrijske politike Crne Gore do 2020. godine, koja je važan strateški dokument za razvoj konkurentnosti crnogorske industrije i ekonomije.

“U cilju procesa reindustrijalizacije, koji je prepoznat kao neophodan kako kod nas, tako i EU, implementacijom Industrijske politike će se omogućiti kreiranje proizvodnih procesa zasnovanih na savremenim tehničko-tehnološkim dostignućima, gdje se struktura, kvalitet i dizajn proizvoda stalno prilagođavaju zahtjevima tržišta”, ukazao je Nikolić.

Trenutno je u izradi Akcioni plan za implementaciju Industrijske politike za 2018. godinu, a istovremeno se radi i na Izvještaju o implementaciji Akcionog plana za 2017. čime se omogućava kontinuirano praćenje implementacije Industrijske politike na godišnjem nivou a ujedno i redovno izvještavanje Evropske komisije.

Send this to a friend