Ekonomija IZVRŠNI DIREKTOR LUKE BAR VLADAN VUČELIĆ

Pretovareno više od 1,13 miliona tona tereta, Luka Bar ide ka rekordu

Vladan Vučelić

Luka Bar pretovarila je od početka godine do kraja septembra više od 1,13 miliona tereta, što je 18 odsto više nego u istom periodu prošle godine, kazao je u intervjuu Dnevnim novinama izvršni direktor barske kompanije Vladan Vučelić.

“Zadovoljan sam rezultatima poslovanja i sprovedenim aktivnostima u prethodnih devet mjeseci. Kao najznačajnije aktivnosti u navedenom periodu izdvojio bih nekoliko stvari. Prva je stvaranje pravnog okvira za nesmetan rad i razvoj kompanije potpisivanjem Aneksa iV Ugovora o korišćenju morskog dobra. Time je Luci Bar potvrđeno isključivo pravo korišćenja lučkog područja i infrastrukture i omogućeno preduzimanje konkretnih aktivnosti usmjerenih ka optimalnom iskorišćenju postojećih potencijala i razvoju novih kapaciteta, u skladu sa zakonom i strateškim opredjeljenjima Države. Drugo što je posebno značajno jeste izvršena procjena vrijednosti imovine, prvi put nakon 2008. godine, čime je dovedena na fer-tržišnu vrijednost”, naveo je Vučelić.

Dodaje da je taj period obilježilo i potpisivanje Kolektivnog ugovora, kojim je, na optimalan način, obezbijeđen najširi obim zaštite prava zaposlenih.

“Postignuto je i sudsko poravnanje sa AD Port of Adria, čime smo, na najbolji način, regulisali sva sporna i neriješena pitanja koja su opterećivala poslovanje Luka Bar AD i pomenutog operatera unutar lučkog područja. Napomenuo bih i da imamo i značajan broj novih komitenata i dogovorenih poslovnih aranžmana, koji su uticali na povećanje obima pretovara tereta u ovom periodu, među kojima posebno ističem zaključivanje komercijalnog ugovora sa kompanijom HBIS Željezara Smederevo na pretovaru rude gvožđa. Uspostavili smo kontakt i dogovorili uslove saradnje, a uskoro nas očekuje i potpisivanje ugovora, sa ZIJiN RTB Bor na uvozu koncentrata bakra”, naglasio je  izvršni direktor Luke Bar.

Ostvareni rezultati su, ocjenjuje, nadmašili izuzetno ambiciozno postavljen plan pretovara i to daje osnovu da budu zadovoljni postignutim.

“Ukupni prihodi za devet mjeseci ove godine iznose 6.946.312 eura, a rashodi 6.672.273 eura, što znači da je ovaj poslovni period završen pozitivnim rezultatom, uz ostvarenu dobit od 274.039 eura. Na osnovu ostvarenog pretovara u oktobru od 167.000 tona, kao i prema projekciji pretovara za naredna dva mjeseca, može se očekivati da isti, u 2019.godini, premaši brojku od 1.650.000 tona, što bi bilo skoro 300.000 tona više u odnosu na prošlu godinu i graničilo bi se sa rekordnim godišnjim pretovarom u periodu nakon restrukturiranja 2009. godine. Projekcija pretovara u posljednjem kvartalu ove godine jasno ukazuje na zaključak da će biti ostvareni i finansijski elementi biznis plana, odnosno postignut pozitivan finansijski rezultat, znatno veći u odnosu na iskazanu dobit za prvih devet mjeseci”, dodaje Vučelić.

Kazao je i da, u cjelini, nije zadovoljan trenutnim nivoom tehničke opremljenosti lučkih terminala.

“Smatram da to predstavlja ograničavajući faktor u radu Luke Bar, sa stanovišta mogućnosti povećanja obima pretovara. Treba imati u vidu da u dužem periodu nije bilo značajnijih ulaganja u investiciono održavanje i razvoj lučkih tehničkih sistema, što je, pogotovo u nekim segmentima, dovelo u pitanje čak i njihovu elementarnu operativnost. U proteklih devet mjeseci izdvojili smo iz tekućeg poslovanja, oko 600.000 eura za te namjene. Kako bi se situacija barem donekle popravila i obezbijedila sredstva za značajnija ulaganja u ovaj segment neophodan za održavanje i povećanje postojećeg nivoa operativnosti i obima pretovara, usmjerili smo aktivnosti ka valorizaciji neiskorišćene, umrtvljene imovine iz domena tercijalnih djelatnosti i imovine koja nije odbacivala dobit. Sredstva koja ćemo obezbijediti po tom osnovu biće iskorišćena za investiranje u nabavku, prije svega, lučke mehanizacije”, pojasnio je direktor barske kompanije.

Ukazao je da je Luka Bar kompanija u većinskom državnom vlasništvu, iz čega proizlazi da su strateške smjernice njenog daljeg razvoja u domenu nadležnosti Vlade Crne Gore. Kako je rekao, Luka Bar, nažalost, nema investicioni potencijal za ispunjenje strateških razvojnih ciljeva, koji su definisani prostorno-planskom dokumentacijom za lučko područje.

“Moje mišljenje je da treba ići u pravcu pronalaska strateškog partnera koji bi, po odabranom modelu od strane Vlade, doprinio, prije svega, tom segmentu razvoja Luke”, naveo je Vučelić.

Ujeren je da će kapitalni projekti poboljšati tržišnu poziciju Luke.

“Smatram da će izgradnja prve faze prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, te izgradnja dionice auto-puta od Čačka do Obrenovca, kao i najavljena rekonstrukcija pruge Beograd-Bar na teritoriji Srbije, uz završenu modernizaciju crnogorskog dijela pruge, imati izuzetno pozitivan uticaj na trzišnu poziciju Luke Bar i značajno poboljšati njenu konkurentnost. Međutim, potpuno je jasno da pored pomenutih kapitalnih projekata koji se realizuju u lučkom okruženju i sama Luka Bar mora pristupiti unapređenju postojećeg stanja sa svih aspekata. U tom kontekstu, posebno bih istakao značaj projekta sanacije konstrukcije Obale Volujica, izgradnje produžetka operativne obale Volujica, plani rane modernizacije lučkog elektro-energetskog sistema i ostalih projekata iz domena razvoja lučke infrastrukture, kao i planiranih projekata razvoja lučke suprastrukture. Značaj pomenutih projekata se ogleda, prije svega, u činjenici da oni predstavljaju suštinski važne preduslove za iskorišćavanje šanse Luke Bar za povećanje obima pretovara, privlačenjem robnih tokova iz lučkog gravitacionog područja”, zaključio je Vučelić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Twist
Gost
Twist

A i izbori ce brzo pa valja se pohvaliti…sve cvjeta…ekonomski tigar regiona kida a plate ne mrdaju haha

državnik89
Gost
državnik89

Eeeeeeeeee eeee eee eee eeee eee e e e e e eeeeee!!!!!!

Predsjednik
Gost
Predsjednik

Sto je za pohvalu treba pohvaliti. Samo zaposleni u luku znaju koliko je znacajno sto je ovaj direktor na celo firme i koliko je uradio dobrog za luku za nepunu godinu dana.

Bager
Gost
Bager

Vidim pismen si, a i padezi ti dosta fino idu

neutralan
Gost
neutralan

Sudeći po onome što je napisano u članku treba izreći sve pohvale i direktoru i menadžmentu.Komentare Sindikalca i njemu sličnih treba ignorisati.

Božo jaje
Gost
Božo jaje

Bolje ti neutralni da ih demantuješ argumentima.Ignorišeš kad nemaš odgovor,neznaven/a si i bježiš od činjenica.
Ne može se pobjeći od istine..NE..

Tako
Gost
Tako

barska luka, osposobljena za godišnji pretovar od oko pet miliona tona tereta, predata je na upotrebu 13. jula 1983. godine.

Gen. Dukljanin
Gost
Gen. Dukljanin

Dje ima parica tu je i Vladica.

Sindikalac
Gost
Sindikalac

U održavanje i opremu je uloženo 1.250.000.e.i ne iznosite netavne podatke…trafistanice..saobraćajnice..kolosjeci..hladnjača..senebogen..2 viljuškara.. Dobro se zamislite što pišete… 2017 god.pretovar je bio veći za 525.000.tona. Isplaćeno radnicima neto 2,26 mil.e.ili bruto 3,77 mil.e.otpis 2017 preko 2 mil.i 2018 2,9 mil.e…Donesena odluka o procjeni,urađeno sve za prvenstvenu koncesiju ili ste samo dodali za taj sporazum…Maknite ove generalne terete i vidite poslovanje.Orihod od… Više »

Božo jaje
Gost
Božo jaje

Ajte sad da demantujete ove podatke stručnjaci..Fino stavku po stavku.
Ako ste stvarno stručni navedite poslovne prihode i prihode od prodaje Apartmana u Čanju..izdavanja farme..poslivnog prostora u Podgorici..Prihod od Jugooceanije što vam je vlada dala..
Navedite i terete..
Granit..Aluminijum..isl..
Kažite javnosti ko vam je uzeo auta Fuat…Kako ste knjižili Interlog..Prvo kao nezakoniti prihod a onda ste valjda morali stornirati…
🙄🙄🙄😖😖😖

pcelica
Gost
pcelica

Ovo je tekst za pohvalu, i učinak je za pohvalu, i svaka čast prvenstveno menadžmentu Luke Bar, jer je ovaj njihov uspjeh jedna svijetla tačka u moru negativnih vijesti koje svakodnevno čitamo.

Mornar
Gost
Mornar

Vi stvarno neznate da saberete 2+2 ili provocirate.

Galiota
Gost
Galiota

svaka cast novom direktorom, na ovakvom uspjehu, za ovako kratko vrijeme

Bnjj
Gost
Bnjj

Umjesto što filozofirate bolje da dovedete neku investiciju u BR jer se osim na građevini nema đe raditi

student
Gost
student

Itekako ima , ti ako si neobrazovan ne krivi druge , nego zasuči rukave i na gradjevinu , komunalno ili security.

Bnjj
Gost
Bnjj

Student ti mora da si na budžet ako tako pišeš

Lumos
Gost
Lumos

I ja bijah na budzet, a i dalje vucelicu zelju nosim…

Sindikalac
Gost
Sindikalac

Sprdate li se sa ovim podacima.
Kakav rekord.Vratite se na predprošlu gidinu.
🤣🤣🤣🤣🤣.
Ko vjeruje ovim podacima.Kada maknete prihod što ste prodali i Jugooceaniju u debelom ste minusu…pridaju apartmana u Čanj.???

slijepac
Gost
slijepac

BEZ NAMJERE DA UMANJIM EFEKAT REZULTATA, KOJI SU POSLE FRANOVICA MORALI DA REZULTIRAJU SVE I DA SU MIDU POSTAVILI ZA IZVRŠNOG, ALI U JEDNO SAM SIGURAN, OVO ŠTO JE OBJAVLJENO U IME VLADANA VUČELIĆA, ON NE UMIJE DA PROČITA A NE DA IZGOVORI, A DA JE SPOSOBAN TO NE SPORI NIKO. SVAKAKO DA MORA DA SE OVIM PUTEM POVEDE KAMPANJA… Više »

_O_
Gost
_O_

Što ćeš, geografija je čudo. Treba nagovoriti nekoga iz Slovenije i Hrvatske da uvozi preko Bara. Za to bi trebalo imati natprirodne sposobnosti, ili biti čarobnjak. Možda im zabraniti da koriste svoje luke i da voze robu preko Debelog Brijega ili kroz Platije do Slovenije.

Bnjj
Gost
Bnjj

I još nešto otvaranjem koridora 11 izgubili smo dosta turista iz Srb i Centralne Evrope, niko više ne želi da putuje do Cg primorja 17sati jedan šleper ne možeš da prestigneš satima ovako ljudi na auto put voze brzo a ne osjećaju put, sad Albanci kad naprave Niš Priština bićemo avio destinacija

Bnjj
Gost
Bnjj

Daj bože da Srbija to kupi i da njihove firme trguju preko Luke Bar to bi bilo za Bar spas ovako te firme koriste druge luke i mi gubimo milione treba biti mudar i postići sporazum sa Srbijom jer bez Srbije ta Luka može samo u propast da ide i tako je to najmanja Luka na Jadranu. Da li neko… Više »

MPC
Gost
MPC

Bog se piše velikim slovom ! Ti neuki čovječe.

Nikšićanin
Gost
Nikšićanin

Dokada,stručnjak,nek im je bog u pomoć!

Mickelie
Gost
Mickelie

Jedan od rijetkih koji ima težinu i kapacitet da kad lupi šakom o sto problemi nestaju. Svaka čast!

Sindikalac
Gost
Sindikalac

Ma je li moguće???

Toni
Gost
Toni

Šala.

Božo jaje
Gost
Božo jaje

Stvarno Mickelie…Imate amneziju..
No to je naša zbilja.
Kako ide Milenko???
Ima li dnevnica??

Jeste
Gost
Jeste

Za godinu dana je podigao luku na veci nivo. jos ce i da se uzdigne infrastruktura i bice prava luka evropskog standarda.

Sindikalac
Gost
Sindikalac

Vjeruješ li u ovo ti Jeste???🤣🤣🤣🤣

Ufff
Gost
Ufff

Jel to bijeli teret?

Naravno
Gost
Naravno

Za Direkora svaka čast, ne da je čovjek nego je ljudina, konačno neko da ostvaruje dobit i da ulaže u Luku.

Džikson
Gost
Džikson

I ja se slažem sa vama sa zlatice. Veliki je čovek i privrednik.tako je naravno. Znamo kosi. ZLATICA.

_O_
Gost
_O_

Nije Zlatica, nego Zagorič.

Lumos
Gost
Lumos

Hahahahaha kako cdm stiti vucelica. Samo komentare pohvale objave. Greote od vas

znas li plivati
Gost
znas li plivati

hahahahahaha-ovakvi su unistili sve cega su se uhvatili-pa odluci se je l moze luka ili ne?kazes ne moze jer treba strani kapital al onda kazes moze jer je autoput strasna stvar

br
Gost
br

U bar po nagradi dovodite uhljebe-to je tako vec 100godina -jos od nikole petrovica-

Božo jaje
Gost
Božo jaje

Miljenkoooo…
Dnevnica…

Send this to a friend