Ekonomija

Prezentacija rada Tehnopolisa i djelatnosti klastera Agroturizam

Klaster Agroturizam organizovaće sjutra, povodom Dana Opštine Nikšić, dvodnevnu putujuću radionicu za predstavnike diplomatskog kora, ministarstava, lokalne samouprave i medija.

Kako se navodi u saopštenju, u zgradi Inovaciono preduzetničkog centra Tehnopolis sjutra će se održati prezentacije prve godine rada Tehnopolisa u novoj zgradi, kao i djelatnosti klastera Agroturizam, a biće upriličena i konzumacija proizvoda.

„Planirani su događaji koji obuhvataju posjete etno domaćinstvima i agroturističkim sadržajima Opštine Nikšić. Učestvovaće preko 50 učesnika – 27 ambasadora, predstavnika ministarstava, lokalne samouprave, Tehnopolisa i medija“, dodaje se u saopštenju.

Tehnopolis, kroz aktivnosti koje sprovodi, permanentno radi na podršci razvoju i promociji lokalnih resursa.

Agroturizam je prepoznat kao jedan od značajnih resursa koji će doprinijeti razvoju privrede Opštine Nikšić.

Glavni cilj i namjera formiranja klastera jeste valorizacija turističkih resursa Opštine Nikšić kroz pružanje usluga u ruralnom turizmu.

„Na taj način uvodi se novi koncept turističkog proizvoda u tu opštinu i pomaže proizvođačima ne samo da se povežu sa turističkim centrima, već da oni postanu ti turistički centri i da na licu mjesta kroz turističku djelatnost prodaju svoj poljoprivredni proizvod i grade pozitivan turistički imidž nikšićke opštine u javnosti“, navodi se u saopštenju.

Finansijska podrška sedam klastera, među kojima je i Agroturizam, realizuje se u okviru programa državne pomoći sa ciljem podsticanja razvoja klastera u Crnoj Gori za period do 2020. godine.

Tehničku podršku klasterima u okviru projekta Unaprijeđenje konkurentnosti privrede u Crnoj Gori, pružaju Ministarstvo ekonomije i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

Send this to a friend