Ekonomija

Pribilović: Sa malim ulaganjima do boljeg života građana

Ministarka javne uprave Suzana Pribilović boravila je u posjeti opštini Berane gdje je sa predsjednikom opštine Dragoslavom Šćekićem, razgovarala su o aktuelnim projektima i budućim planovima u oblasti reforme javne uprave sa fokusom na unapređenje pružanja usluga građanima.

Pribilović je kazala da je ta opština u saradnji sa Vladom Crne Gore unaprijedila kvalitet svog rada i stvorila uslove za bolji kvalitet život njenih građana, te da u narednom periodu treba raditi na unapređenju lokalne samouprave da bude pravi servis građana, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave.

„U ostvarivanju ovog cilja moramo zajednički usmjeriti svoje aktivnosti za dobrobit građana i opštini Berane će uvijek biti otvorena vrata Ministarstva javne uprave i puna podrška u pogledu uspostavljanja uprave okrenute ka građaninu“, istakla je Pribilović.

Ministarka je posjetila Biro za građane i tom prilikom istakla da su njegovim uspostavljanjem u bitnoj mjeri skraćene i pojednostavljene procedure prilikom pružanja usluga.

„Upravo ovaj prostor u kojem smo trenutno je dokaz da se može sa malim ulaganjima unaprijediti kvalitet pružanja usluga građanima”, ocijenila je Pribilović.

Takođe, ministarka je prisustvovala je i demonstraciji elektronskog testiranja prilikom zapošljavanja u organima lokalne samouprave. Ona je izrazila zadovoljstvo što je softversko rješenje u funkciji i podsjetila da je ovaj projekat podržan od strane Ministarstva javne uprave i Evropske komisije kroz sektorsku budžetsku podršku i ključni uslov za obezbjeđivanje transparentnost prilikom zapošljavanja.

Šćekić je upoznao je ministarku sa aktuelnim razvojnim projektima i budućim planovima, te radom nekoliko servisa koji su uspostavljeni u skladu sa novim zakonskim rješenjima, prije svega, servisom za elektronsko testiranje prilikom zapošljavanja.

Šćekić je kazao da je ova posjeta je značajana za opštinu Berane zbog razmjene iskustava o novim zakonskim rješenjima i preporukama koje treba sprovoditi na lokalnom nivou.

„Dajemo sve od sebe da lokalna samouprava bude na najvećem nivou. Ministarka je imala priliku da se upozna sa određenim problemima koje imamo u redovnom funkcionisanju, kao i sa dobrih stvarima, kao što je Biro za građane. Da bi bili kvalitetan i odgovoran servis građanima mi se trudimo da unaprijedimo i uslove za rad naših zaposlenih i mi u tom pravcu radimo iz dana“, kazao je on.

„Lokalne samouprave doživljavaju Ministarstvo javne uprave kao posebno, naše ministarstvo, luku koja sve naše zahtjeve sublimira i daje nam pomoć u funkcionisanju i saradnji sa ministarstvima ili pomaže da svi ostali resori prihvate zahtjeve lokalnih samouprava prilikom predloga određenih zakonskih rješenja. Mi kao Opština Berane daćemo se od sebe da nivo sprovođenja preporuka i odluka bude maksimalan, jer nama je cilj da budemo jedna profesionalna odgovorna samouprava kako bi probleme građana rješavali na najkvalitetniji način“ . kazao je Šćekić.

Pribilović je održala sastanak sa predstavnicima NVO sektora iz opština Berane, Petnjica, Andrijevca, Gusinje, Rožaje i Plav na kojem je razgovarano o pitanjima od značaja za razvoj i održivost NVO. Sastanak predstavlja nastavak razgovora koje je pokrenuo predsjednik Vlade Crne Gore.

„Iako se u posljednjem izvještaju EK konstatuje da je ukupno pravno, institucionalno i finansijsko okruženje za NVO u cjelini poboljšano, vjerujem da ima prostora da poboljšamo ambijent i za djelovanje NVO na sjevera. Zato smo aplicirali kod Delegacije Evropske unije za podršku Projekta “Otvaranje Kancelarije za pružanje podrške NVO sa sjevera Crne Gore”, kako bi stvorili uslove da brže, lakše i efikasnije dobiju informacije koje su vam neophodne i u potpunosti koriste sve mogućnosti koje im Zakon o NVO garantuje. Tu je, prije svega, mogućnost kofinansiranja i finansiranja, ali i na druge oblike saradnje u dijelu potrebnih edukacija, mentorstva i intenziviranja komunikacije sa organima lokalne i državne uprave“, kazala je Pribilović.

Ona vjeruje da otvorena javna uprava treba da ukida sve barijere i da se otvara prema građanima i civilnom društvu.

“Želim da naglasim da je Ministarstvo javne uprave otvoreno za sve oblike saradnje koji će doprinijeti poboljšanju i vidljivosti NVO sa sjevera u kreiranju i praćenju javnih politika, ali i realizaciji projekata. Građanska participacija i jačanje civilnog društva nešto čemu je posebno posvećena ova Vlada“, kazala je Pribilović.

Send this to a friend