Ekonomija U BOKU UŠLO 250 KRUZERA

Približavanje obali i nedozvoljena brzina najčešći prekršaji, kazne do 2.000 eura

Luka Kotor, foto: BokaNews

U akvatorijumu Bokokotorskog zaliva promet je tokom ovoga ljeta povećan oko 15 odsto. U Boku je ušlo 350 kruzera od preko 580 koliko je najavljeno za ovu godinu i između 15.000 i 20.000 jahti. Po riječima inspektora sigurnosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor Željka Lompara bilo je nekoliko incidentnih situacija sa povrijeđenim licima, ali bez žrtava.

Premda je kraj avgusta, kada završava glavna turistička sezona, na moru će ona potrajati do novembra, kaže Lompar, a u najavi je osim dolazaka kruzera još dosta prijavljenih maratona i regata.

Lompar kaže da su najčešći prekršaji koji su evidentirani ovoga ljeta približavanje obali i nedozvoljena brzina.

“Brzina u Boki bez obzira koje je plovilo u pitanju je 10 čvorova a u tjesnacima Verige i Kumbor 6 čvorova. Plovila se ne smiju približavati obali u punoj brzini na udaljenosti od 200 metara”, kazao je Lompar.

Inspektori Lučke kapetanije Kotor do sada su izrekli oko 120 prekršajnih naloga, a Lompar objašnjava da je kazna za približavanje obali 200 eura za fizičko i do 2.000 za pravno lice.

Ove godine, navodi on, je mnogo više malih brzih plovila kojima inspektori teško dokazuju brzinu, osim ako nije evidentirana na licu mjesta, jer ta plovila nemaju automatski identifikacioni sistem.

“Još uvijek od Uprave pomorske sigurnosti očekujemo instaliranje radara sa kamerama kako bi kontrola bila efikasnija”, objašnjava Lompar.

Područje od ulaza u Boku do Platamuna, koje je u nadležnosti kotorske Lučke kapetanije, pokrivao je jedan inspektor i dva pomoćnika (inspektori juniori) a tokom ljeta su im na raspolaganju bila dva plovila.

Lompar kaže da im je u patrolama na moru “desna ruka“ Plovna jedinica MUP-a. Po potrebi koriste i tri plovila Uprave pomorske sigurnosti ali isključivo u “jačim”  kontrolama i incidentnim situacijama.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cika miki
Gost
Cika miki

Bolje da upozorava kupace koji plivaju i do pesto metara od obale nema vise tomosa 4 i starih baraka koji se krecu kao pjesak sad su gliseri sa motorima i do 250ks plivac mu i ako ga pri.ijeti izgleda kao lopta na more

Stari Kapetan
Gost
Stari Kapetan

Kakav ispektor sacuvaj me Boze

Sasavi svi vi
Gost
Sasavi svi vi

Danas da bi uspio u zivotu umijesto u skolu dijete odma upises u politicku partiju..PO potrebi iz jedne u drugu..Nije bitno koja bitno da je bolja. Kao kad dijete prebacis zbog svadje u drugo odjeljenje..

Krsto Zrnov
Gost
Krsto Zrnov

Mali obucar

Radonja4
Gost
Radonja4

Kolika je radijacija od radarskih antena, gledam vezane brodove i antena vrti, usidrenom brodu 4 antene se okrecu?

Mariner
Gost
Mariner

Ovaj se plasi radijacije. Predlazem mu preseljenje za bojelo polje.

DAAKA
Gost
DAAKA

Kakav crni inspektor, Nema niko petlju da im napise kaznu sto dime kao termoelektrana u Pljevlja . Nema niti znanja ,niti petlje !!

Ah rece bah
Gost
Ah rece bah

Cus ……..ovaj ima koliko se sjecam nadzornih kamera kad napade dobrog momka sa druzinom..Srecom kamere snimise inace po portalima ga prvo razapese pa poslije kamera inspektor se povuce u tihe morske valove da talasa 😉

Pukla mi Cipela
Gost
Pukla mi Cipela

Kotor

Patrolne sape
Gost
Patrolne sape

Sve mi je jasno kad je obucar inspektor

Pukla mi Cipela
Gost
Pukla mi Cipela

Jadi i nevola

Sve je laz
Gost
Sve je laz

A sto da se radi..sve politika dovede I vodi u visine..Vjeruj meni je danas krivo sto se ne umijesah u sve kao margarin..Ipak bi dobio tortu. Ovako dobih koricu kruha I malo soli kao brav..

Acm1899
Gost
Acm1899

Smijurija od zakona koji ogranicava brzinu za sva plovila na 10 cv. AIS nikad necete stavit na sva plovila samim tim necete moc ni dokazat brzinu.

Kotor
Gost
Kotor

Sva domaća plovila treba da imaju GPS, da bi im se daljinski kontrolisala brzina i udaljenost od obale i … i na taj način ne treba toliko inspektora na terenu… troškovi bi bili smanjeni a red uspostavljen u potpunosti.

Fiume
Gost
Fiume

Lompar Zeljo je najbolji inspektor

Boka
Gost
Boka

Jes’ taman ste isti.

Sve je laz
Gost
Sve je laz

Fume sto ti je u rod 😋

Send this to a friend