Ekonomija

Pridružite se dijalogu o prestanku korištenja uglja i pravednoj tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini

Inicijativa za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini, koju predvodi Evropska komisija sa međunarodnim partnerima, pozvala je danas sve zainteresovane na godišnji sastanak koji će se održati 23. i 24. juna preko interneta (online).

Kako ističu, događaj se organizuje u cilju pružanja podrške otvorenom dijalogu svih društvenih aktera, zainteresovanih za pravednu energetsku tranziciju koja uključuje prestanak korištenja uglja i prelazak na održive izvore energije u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, na Kosovu i u Ukrajini.

“Zainteresovani se mogu prijaviti do 21. juna 2021. preko linka. Svrha inicijative je da se kroz zajednički dijalog razmotre puteve pravedne tranzicije regiona zavisnih od uglja sa Balkana i iz Ukrajine, do ostvarenja Evropskog zelenog plana (EU Green Deal).  Ustanovljena je u kontekstu posvećenosti EU rješavanju klimatskih promena i postizanju ciljeva Pariškog sporazuma, sa namjerom da do 2050. postane prva ugljen-neutralna ekonomija. Inicijativa će uključivati međusobnu razmjenu sa susjednim zemljama i prateće mjere koje će voditi ka poštenoj i pravednoj tranziciji regiona koji zavise od uglja na zapadnom Balkanu i u Ukrajini”, navode u Inicijativi.

Inicijativu predvodi Evropska komisija u saradnji sa šest međunarodnih partnera: Svjetska banka, Sekretarijat Energetske zajednice, Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB), poljski Nacionalni fond za zaštitu životne sredine i upravljanje vodama (NFOSiGW), i Evropski koledž iz grada Natolin. Svrha je da se ojača dijalog između regiona i svih interesnih strana, kroz razmjenu znanja, jačanje kapaciteta i razmjenu između EU i regiona koji zavise od uglja na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini.

“Inicijativa će regionima zavisnim od uglja pružiti podršku realizaciji pravedne tranzicije na održive izvore energije. Zemlje u fokusu su Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Sjeverna Makedonija, Kosovo i Ukrajina. Inicijalnim sagledavanjem situacije identifikovano je 17 regiona sa značajnim rudarskim i aktivnostima proizvodnje energije iz uglja, koji su pozvani da učestvuju u ovoj inicijativi. Opširnije o regionima, pročitajte ovdje. Ostali regioni sa značajnim rudarskim i aktivnostima proizvodnje energije iz uglja takođe su dobrodošli u pridruživanju inicijativi”, dodaju.

Inicijativa će pružati podršku kroz pet mjera.

“Prva je otvorena platforma kroz koju će se organizovati aktivnosti i događaji sa ciljem jačanja dijaloga interesnih strana (stakeholder-a) iz svih regiona. Svi zainteresovani su pozvani da uzmu učešće u ovom dijalogu. Kroz poziv su naročito prepoznati predstavnici javnog sektora, energetskog sektora, NVO-i, akademska javnost i istraživači, privredni subjekti, mediji, međunarodne organizacije, političke stranke, omladinske organizacije itd”, ističu u Inicijativi.

Druga je realizacija programa razmjene između regiona, na temu uglja.

“EU će kroz inicijativu izgraditi veze i podijeliti iskustva, znanje i najbolje prakse o pitanjima tranzicije sa regionima sa Zapadnog Balkana i iz Ukrajine. Kroz programe razmjene biće upoznati sa iskustvima članica EU stečenim kroz Inicijativu za regione uglja u tranziciji, koja je uspostavljena 2017. godine. Treća uključuje jačanje relevantnih kapaciteta svih interesnih strana (stakeholder-a) kroz Edukativnu akademiju regiona uglja koja će ponuditi ciljane obuke na teme upravljanja, uključivanja zajednice, ekološke rekultivacije i promene namene zemljišta i imovine”, pojašnjavaju.

Kroz četvrtu, nadležnim iz javnog sektora iz odabranih pilot regiona, biće obezbijeđena ekspertska tehnička pomoć u izradi mape puta tranzicije.

“I na kraju, inicijativa će pomoći regionima zavisnim od uglja u pristupanju finansijama potrebnim za realizaciju projekata i programa tranzicije, dostupnim kroz različite izvore preko Evropske komisije, Svjetske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Evropske investicione banke”, dodaju u Inicijativi.

Pojedinosti o aktivnostima inicijative biće predstavljene na godišnjem sastanku koji će se održati 23. i 24. juna preko interneta (onlajn).

“Dešavanje je otvoreno za sve zainteresovane, sa mogućnošću prijave preko ovog linka do 21. juna. Svi zainteresovani, budući učesnici će ujedno biti pozvani da se registruju u bazu interesnih strana (stakeholder-a) radi redovnog informisanja o aktivnostima inicijative”, zaključuju iz Inicijative za regione uglja u tranziciji na Zapadnom Balkanu i u Ukrajini.

Send this to a friend