Ekonomija

Prihodi CGES-a od aukcija preko sedam miliona eura

I usljed pandemije koronavirusa, postoji veliko interesovanje u dijelu dodjele prekograničnih kapaciteta za podmorski energetski kabl, o čemu svjedoči podatak da je prihod od alokacija na svim granicama za prvi kvartal 56 odsto veći od projektovanog, saopšteno je Dnevnim novinama u Crnogorskom elektroprenosnom sistemu (CGES).

Oni su kazali da se dodjela prekograničnih kapaciteta kabla, koji je sredinom novembra prošle godine pušten u funkciju, odvija nesmetano.

“Možemo da budemo i te kako zadovoljni što, i usljed pandemije korona virusa, postoji veliko interesovanje u dijelu dodjele prekograničnih kapaciteta, što se odvij a nesmetano kako na kablu, tako i na ostalim granicama Crne Gore. U prilog ovoj tvrdnji govori podatak da je prihod od alokacije prekograničnih prenosnih kapaciteta na granici sa Italijom u skladu sa planiranim, dok su na ostalim granicama premašili naše projekcije”, istakli su u CGES-u.

CGES je, kako su istakli predstavnici te kompanije, na svim do sada održanim aukcijama i granicama, uključujući i podmorski kabl, ostvario prihod veći od sedam miliona eura.

Prema podacima, od puštanja kabla u komercijalni rad, sa Italijom je razmijenjeno više stotina megavatsati električne energije.

Ukupno je uvezeno 388.594 megavatsati, od čega od 16. marta, kada su stupile na snagu vanredne mjere zbog epidemije COVID-19, 48.125 megavatsati.

“Izvezeno je 275.014 megavatsati, od čega se 80.825 megavatsati odnosi na period od 16. marta”, precizirali su u CGES-u.

Oni su naglasili da je u trenutku aktuelne pandemije neophodno prilagođavanje novim okolnostima zbog kojih je bilo potrebno uložiti dodatni trud i napor u cilju zaštite zdravlja zaposlenih.

Pandemija virusa korona neminovno je izazvala niz promjena u svakodnevnom poslovnom životu. Shodno tome, u CGES-u je formiran tim za preventivno djelovanje, koji se stara o sprovođenju mjera i preporuka Nacionalnog koordinacionog tima i Vlade Crne Gore.

U kompaniji navode da su, u slučaju eventualnog pogoršanja epidemiološke situacije, pripremljeni krizni štabovi. Planirano je da djeluju na dvije odvojene lokacije, tako što bi proaktivno reagovali u cilju sprečavanja importacije i širenja virusa s jedne, i održavanja elektroprenosnog sistema stabilnim i pouzdanim, sa druge strane.

“Za sva radna mjesta u CGES-u pripremljen je plan angažovanja koji zavisi od nivoa procijenjene opasnosti od širenja virusa. U skladu sa tim planom se i odvija organizacija posla u našoj kompaniji”, rekli u u CGES-u.

Oni ističu da je pouzdanost u napajanju električnom energijom primarni zadatak CGES-a i tokom opasnosti od širenja COVID-19.

“U skladu sa tim, i u aktuelnim okolnostima pouzdanost prenosa električne energije se održava na najvišem mogućem nivou, uz poštovanje svih preporuka nadležnih institucija”, zaključili su u CGES-U

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Emanon
Gost
Emanon

Ovo mora da je sala u pitanju. 388 uvezeno, 275 izvezeno 275-388= – 113 Megavata. Svako zna da je ovo cist deficit. O kakvom profitu vi pricate? A da zboravih… Verovatno je to od onih nekoliko dodatnih stavki na racunima koje MI placamo! Sta znaci da ovaj podvodni kabel nikakvu korist nema za nas, obicne gradjane Crne Gore.

Vartolomej
Gost
Vartolomej

Ništa ne oduzimaš nego saberes i jedno i drugo, CGES prenosi i uvoz i izvoz.

Mr.Evil
Gost
Mr.Evil

Crna Gora ima HE Pivu, HE Glava Zete i TE Pljevlja. Zašto uvozi struju?

Toni
Gost
Toni

Izvozi, ne uvozi.

Vlado19784
Gost
Vlado19784

Jeste meni je racun za struju veci

Slavko
Gost
Slavko

Zasto gradjani nikad nista od toga nemaju, u cije dzepove idu pare gradjana? Zasto imamo najmanji minimalac i najmanje penzije u Evropi?

cetinje
Gost
cetinje

” A sto ce nama to”rekose pojedini “experti”iz opozicionih partija.Zal opozicije sto Srbija nema more,ma bili njima kojim slucajem valjali ovakvi prihodi.

Toni
Gost
Toni

Je li ti poslednji račun za struju povećan? Odgovor imaš tamo.

Bnjj
Gost
Bnjj

Kakav propaganistički tekst. Ljudi zavise od volontera i donacija a vi o bogataškim projektima od kojih nikakvu korist nema običan narod. Pogledajte kolike su nam penzije i plate. Imamo najmanji minimalac čak i u regionu na koji je većina osigurana šta nas boli briga za bogataške projekte

Send this to a friend