Ekonomija ISTRAŽIVANJE UPCG

Prihodi hotelijera 10 odsto prošlogodišnjih, nema podataka o masovnom zatvaranju preduzeća

Ilustracija

Crnogorski hotelijeri su u proteklom dijelu godine ostvarili 10 odsto prošlogodišnjih prihoda, preko 90 odsto svih preduzeća bilježi manje prihode nego prošle godine a kod oko 60 odsto njih prihod je pao između 40 i 60 odsto. To su preliminarni podaci istraživanja koje je ovih dana uradila Unija poslodavaca Crne Gore a koje je u Jutarnje programu Televizije Crne Gore iznio njihov savjetnik za pravna pitanja i socijalni dijalog Filip Lazović.

Sve su to, kaže Lazović, podaci koji nam pokazuju da je stanje zaista alarmantno naročito iz razloga što je u Crnoj Gori preko 99 odsto mikro i malih preduzeća.

Lazović je kazao da u tom udruženju preduzetnika od nove Vlade očekujuo isto što i od one koja je prethodila.

Ono što i pored neizvjesnosti koliko će koronavirus trajati možemo uraditi, kako je kazao, jeste da uporedo rješavamo i ekonomsku i zdravstvenu krizu.

Podsjeća da su rezultati istraživanja koje je Unija poslodavaca objavila u martu ove godine pokazuju dramatičan uticaj koronavirusa na crnogorske privrednike.

Poslije toga, podsjeća, skoro da nijesmo imali turističku sezonu u odnosu na prethodne godine. Zato, kako je dodao, uticaj koronakrize na preduzetnike je veliki.

“Imam neke podatke da su hotelijeri recimo ostvarili 10 odsto prošlogodišnjih prihoda. Prije par dana zatvorili smo skupljanje odgovora za istražiavnje a prvi preliminarni podaci pokazuju da preko 90 odsto preduzeća bilježi manje prihode nego prošle godine, oko 60 odsto preduzeća iz uzorka izjasnilo se da im je prihod pao između 40 i 60 odsto”, kazao je Lazović.

Sve su to, kaže Lazović, podaci koji nam pokazuju da je stanje zaista alarmantno naročito kada to dovedemo u red sa činjenicim da je u Crnoj Gori preko 99 odsto mikro i malih preduzeća.

“Sve su to preduzeća koja nijesu otporna na ovakve uslove i kojima, bojim se, prijeti loš scenario, a vi znate ako dođe do gašenja preduzeća onda se gase i radna mjesta. To želimo po svaku cijenu da zaobiđemo. U periodu pred nama državna intervencija mora da se nastavi čak mora da bude i konkretnija odnosno izdašnija za određene djelatnosti. Ono što sada subvencionišmo je za njihov opstanak”, istakao je Lazović.

On je podsjetio na podatke CBCG da oko 50 odsto preduzeća ima blokirane račine i da je prema podacima ZZCG broj nezaposlenih porastao za oko 7000 te da je ove godine bilo značajno manje sezonskog zapošljavanja što je, kako je kazao, u Crnoj Gori jako bitno.

“Nema podataka o masovnom zatvaranju preduzeća ali ako se situacija nastavi možemo govoriti i o tome”, zaključio je Lazović.

Send this to a friend