Ekonomija DAMIR DAVID0VIĆ O OČEKIVANJIMA U OVOJ GODINI

Prihodi od turizma 1,15 milijardi

Foto: CdM

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović kazao je da će direktni i indirektni prihodi od turizma ove godine, prema očekivanjima, iznositi od 1,1 do 1,15 milijardi eura i rasti po stopi od 13 odsto. Davidović je istakao da raspoloživi podaci daju razlog za zadovoljstvo, prenosi Dan.

“Kada sagledamo ove podatke i uporedne pokazatelje koje dobijamo od lokalnih turističkih organizacija, koje u poslednje dvije sedmice avgusta evidentiraju prosječan rast gostiju od 39 odsto, optimista sam da ćemo ove godine zabilježiti oko 2,5 miliona turista i preko 14 miliona noćenja”, rekao je Davidović za Glasnik Privredne komore (PKCG).

Dodao je da istovremeno očekuje da do kraja godine hotele posjeti do 1,25 miliona gostiju, koji će ostvariti preko 4,5 miliona noćenja.

“Finansijski podaci malo kaskaju za statistikom, međutim, poslednji kojima raspolažemo pokazuju ukupan rast prihoda po stopi od 13 odsto i lično očekujem da ove godine ostvarimo direktne i indirektne prihode od turizma u iznosu od 1,1 do 1,15 milijardi eura”, objasnio je Davidović.

Preliminarni podaci o posjetama u kolektivnom i privatnom smještaju u prvoj polovini godine govore o rastu broja turista i noćenja, od 23,7 odsto, odnosno 17,1 odsto. Prema njegovim riječima, osim osnovnih statističkih podataka i svi drugi pokazatelji upućuju na snažan rast turizma.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Genije
Gost
Genije

Svakog dana u svakom pogledu sve više napredujemo. Laži, lažo, da se veselimo!

Hmm
Gost
Hmm

Turista ima 39% vise nego prosle godine?! Haha,ovo je bas duhovito,sigurno su rekli tim turistima da ne izlaze iz soba da se ne pravi guzva po primorju,pa je izgledalo da je sve poluprazno…

Thor
Gost
Thor

I na ovu sumu dodajte i jos jedno 2-3 milijarde iz sive zone i eto prave cifre. U ovoj drzavi se odavno od turizma zaradjuju milijarde ali drzava nije u stanju sve da isprati.

Aoooo
Gost
Aoooo

Jes, evo se opučismo od paretina, tačno ne znamo kud ćemo s njima.

Morpheus
Gost
Morpheus

Kolliko je prihod budzeta? To sto su uzeli hotelijeri pare drzavi nista ne znaci

Podgoricanin
Gost
Podgoricanin

Ko je sve podijelio te pare? Koje oni pare uzimaju 30god.. kad je marovic 90te kad je jos rat bio imao u banku (svajcarska) 3.6 miliona.

Jjkh
Gost
Jjkh

Nek bude veći 100 miliona, kad svake godine cg samo za kamate daje 200m plus joj toliko para fali za budzet. Sezona se ne može produžiti sama o sebi, sve zavisi od vremena… Dok se god ne naprave zaobilaznice oko primorja, naprave parking prostori, smanji prljavstina, privatni smjestaj da digne nivo usluge ( umjesto 5-10e izdaju po osobi bude min… Više »

e.k.g
Gost
e.k.g

Taman da se plati auto put

Talog
Gost
Talog

Odakle sada ovo ? Samo prije par dana stzahu nam vijesti iz Bara.Ulcinja.H.Novog.da je finasijski efekat u ovoj godini ravan proslogodisnjem.ako ne i slabiji.
Izgleda da su usli u igru politicari i “Monsat”da bi opravdali velika obecanja pocetkom sezone.

Nera
Gost
Nera

I dalje privatni smještaj učestvuje sa oko 60% u ukupnom prometu,a država promoviše isključivo hotele i ako pojedini još uvijek isplaćuju plate na ruke.
I niko ih ne pita,odakle pare za na ruke?

BokeljHN
Gost
BokeljHN

Znaci ocekujemo rast plata od najmanje 10 % je li tako ??

miljjooo
Gost
miljjooo

20 % manje nego iduce godine

Peruta
Gost
Peruta

U svim oblastima napredak. Porast prihoda od naplate poreza, turizam cvjeta, BDP najviši u regionu. Pod pretpostavkom da je to sve tačno, obični građanin se pita zašto je minimalna cijena rada najniža u regionu,zašto za deset godina nije povećana plata prosvjetnim i zdravstvenim radnicima, zašto se ne povećavaju socijalna davanja i penzije,šta je sa isplatom nadaknade majkama itd itd?

Mare
Gost
Mare

BDP nije najvisi u regionu pod jedan. Veci je u Srbiji i Kosovu. Dug u BDPu je najvisi u regionu, preko 80% zato nema povecanja plata, penzija i minimalca. U Srbiji je recimo 50%, Za odrziv rast mora ici ispod 60%. Prosto nema se odakle povecati, jer vecina para koja se zarade ode na placanje dugova. Ono sto malo ostane… Više »

Boris
Gost
Boris

dje zivis ti ???

Bnjj
Gost
Bnjj

Možda ali to ide u privatne džepove mi građani nemamo ništa od toga

Send this to a friend