Ekonomija

Prihvaćena inicijativa SD-a da se u budžetu opredijele sredstva za izgradnju zgrade za penzionere u Podgorici

Foto: Socijaldemokrate

Na jučerašnjoj sjednici Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na inicijativu poslanika SD-a, jednoglasno je usvojen zaključak kojim se poziva Vlada Crne Gore da sredstva tekuće budžetske rezerve ili, potencijalno, sredstva sa drugih pozicija u okviru budžeta države, opredijeli za finansijsku podrsku za izgradnju zgrade za penzionere u Podgorici, saopšteno je iz te partije.

Iz SD-a podsjećaju da je Glavni grad u proteklom desetogodišnjem periodu dodijelio Udruženju penzionera Podgorica lokacije za izgradnju 3 stambeno-poslovna objekta. Izgradnjom navedenih objekata ukupno 288 penzionerske porodice su riješile stambeno pitanje. Za četvrtu zgradu, kojom bi se riješilo stambeno pitanje za još 42. penzionerske porodice, Glavni grad je još prije dvije godine dodijelio lokaciju Udruženju penzionera.

“Prema evidenciji navedenog Udruženja, na teritoriji Glavnog grada Podgorice postoji oko 350 penzionerskih porodica koje još uvijek, nažalost, nemaju krov nad glavom. Finansiranje izgradnje stambeno-poslovnih objekata se vršilo iz više izvora i to iz: članarine penzionera, otkupa stanova i priloga i pomoći donatora, odnosno Saveza Udruženja penzionera Crne Gore, Fonda PIO, ministarstava i Vlade”, navodi se u saopštenju.

U SD-u ističu da su krajem prošle godine poslanici Socijaldemokrata prilikom donošenja Zakona o budžetu za 2022.godinu predlagali da se u tekućoj budžetskoj rezervi izdvoje navedena sredstva, ali taj predlog nije dobio podršku 42.Vlade i tadašnje parlamentarne većine.

“Jučerašnjim zaključkom Odbora i prihvatanjem istog od strane ministra finansija, stvaraju se uslovi da se ove godine krene u izgradnju zgrade za penzionere, koja bi prema informacijama iz Udruženja penzionera Podgorice bila završena za godinu dana”, zaključuju Socijaldemokrate.

Send this to a friend