Ekonomija

Prihvatljiva samo polisa kojom se može naplatiti kredit

Ako polisa životnog osiguranja ne obezbjeđuje banci da u slučaju kašnjenja klijenta u otplati može naplatiti kredit, onda ona ne može na bazi takvog kolaterala odobriti gotovinski kredit sa rokom otplate dužim od osam godina, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke u odgovoru na pitanje da li će od januara polisa biti prihvatljivo obezbjeđenje za te kredite.

Naime, CBCG je nedavno donijela makroprudencione mjere na rok od dvije godine kojima se predviđa da banke od 1. januara naredne godine prilikom odobravanja gotovinskih kredita građanima, čiji je rok otplate duži od osam godina, moraju zahtijevati njihovo potpuno obezbjeđenje kvalitetnim kolateralom. Predviđeno je da banke koje imaju visoku izloženost po osnovu gotovinskih kredita obezbjeđenje traže za rok duži od šest godina.

Iz CBCG su objasnili da polisa kao obezbjeđenje mora da ispunjava niz uslova.

“Kvalitetni kolateral, između ostalog, obuhvata i polise životnog osiguranja koje ispunjavaju uslove propisane odlukom, od kojih su najznačajniji: da je polisu izdalo društvo za osiguranje koje je predmet adekvatne supervizije, da je vinkulirana na banku koja je odobrila kredit i da ima otkupnu vrijednost kojom se obezbjeđuje da u slučaju kašnjenja u otplati banka može naplatiti svoje potraživanje iz otkupne vrijednosti polise, što je definisano ugovorom o osiguranju”, objasnili su iz Centralne banke i podsjećaju da je kvalitetan kolateral propisan odlukom CBCG kojim se uređuje adekvatnost kapitala banaka, a koji banke mogu da koriste za umanjenje kapitalnih zahtjeva.

Iz Udruženja banaka Pobjedi su kazali da će polise biti prihvatljive pod određenim uslovom za duže plasmane i veće iznose.

“Polise osiguranja naravno da će biti prihvatljive, pri čemu se za vremenski duže periode, što podrazumijeva i veće iznose pilasmana, uvode limiti za banke koje su po evaluaciji regulatora suviše izložene. Pored dosadašnjih obezbjeđenja za gotovinske ili nenamjenske kredite banke će morati da ojačaju plasmane kolateralima tražioca kredita”, kaže generalni sekretar Udruženja banaka Bratislav Pejaković.

Pojašnjavajući najnoviju odluku CBCG, on kaže da će od januara prilikom odobravanja gotovinskih kredita fizičkim licima, čiji je rok otplate duži od osam godina, banke morati zahtijevati kvalitetan kolateral fiduciju ili hipoteku na nepokretnostima, zalog na pokretnim stvarima, garancije/kontragarancije i druge instrumente kreditne zaštite koji se mogu koristiti za ublažavanje kreditnog rizika.

Pejaković kaže da građani neće biti pogođeni ovom mjerom.

Iz CBCG su saopštili da nemaju podatke o ukupnom broju i iznosu kredita obezbijedenih polisama osiguranja. I u Udruženju banaka kažu da je to teško procijeniti.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cg kontras
Gost
Cg kontras

Ako oko sahrani ovu privredu i gradjane kod nas to su banke, uz svesrdnu podrsku nase Centralne banke. To sto je Zugicu drzava prezaduzena, nema veza sa privredom sad ste pojacali obezbjedjenja i ne date bankama da same kroje svoj rizik. Maknite se malo, ohladite, pustite da trziste samo diktira uslove. Laissez faire ako nije problem…pustite banke 2 godine da… Više »

Kratko
Gost
Kratko

Puštite se banaka. Strpljivo ostavljajte na stranu, kreditirajte sebe bez kamate i ucjena.

komentator
Gost
komentator

Primijetio sam poplavu jednorecenicnih tvrdnji bez ikakvih argumenata kod nekih samozvanih univerzalnih strucnjaka u zadnje vrijeme. Lupe nesto kao ovaj Pejakovic bez ikakvog obrazlozenja i objasnjenja. To lici na neke budisticke mantre kojima oni ponavljanjem zele da uticu na tok stvari ili pojava u drustvu. To bi moglo kod male djece da prodje, kod gradjana, kako nas on nazva, sa… Više »

Cogito ergo sum
Gost
Cogito ergo sum

Ako klijent kasni sa placanjem polise raskida se polisa i to je to. Nema otkupne vrijednosti

alo
Gost
alo

… prilikom odobravanja gotovinskih kredita fizičkim licima, čiji je rok otplate duži od osam godina, banke morati zahtijevati kvalitetan kolateral fiduciju ili hipoteku na nepokretnostima, zalog na pokretnim stvarima, garancije/kontragarancije i druge instrumente kreditne zaštite… Pejaković kaže da građani neće biti pogođeni ovom mjerom. Moze li neko nauciti ovog Pejakovica da su gradjani ustvari ova fiz. lica koja pominje u… Više »

PetarPan
Gost
PetarPan

Pogledajte Dansku kako daju kredite,a vjerujem i ostale Evropske države.Mole se ljudi da uzmu kredit da prave posao.A ne kod nas za 10000€ od kojih ništa ne možeš napraviti tražite trostruko obezbjeđenje.A za veće iznose ne postoji nikakva mogućnost osim odabranih…

Send this to a friend