Ekonomija

Prijava gostiju se ne smije naplaćivati

Nevladina organizacija Hercegnovsko turističko udruženje (HTU) podnijela je ustavnu inicijativu za ocjenu člana 99 i 100 Zakona o strancima koje se odnose na prijavu i odjavu boravka stranaca preko turističkih organizacija, jer smatraju da te odredbe nijesu saglasne sa Ustavom.

Tim odredbama zakona, koji je donesen 2015. godine, propisano je da davaoci smještaja mogu elektronski da prijave stranca, a ako nijesu u mogućnosti, to mogu uraditi preko turističke organizacije. Ovim odredbama je propisano i da se prijava preko turističke organizacije ne naplaćuje.

Iz HTU su tražili da se ove odredbe proglase neustavnim iz razloga što je njima propisana obaveza da svi davaoci smještaja moraju imati računar i znati da rade na njemu, što, kako su naveli, predstavlja povredu ustavnih prava građana, što je istovremeno u suprotnosti sa članom 53 Zakona o upravnom postupku, jer davaocu smještaja ne dozvoljava da obavezu prijave i odjave boravka stranca može da izvrši preko zastupnika, odnosno punomoćnika. Naveli su da su turističke agencije, decenijama, pored osnovnih uslužnih djelatnosti za koje su registrovane, vršile i usluge prijavljivanja boravka gostiju, čime su uslugu posredovanja kompletirali, što novim Zakonom o strancima nije propisano, zbog čega smatraju da su diskriminisani.

U članu 100 Zakona o strancima propisano je da se prijavljivanje vrši preko turističke organizacije ili nadležnog organa lokalne samouprave, kao i da se ta usluga ne naplaćuje. Na taj način Uprava policije djelatnost iz svoje nadležnosti prebacuje na turističku organizaciju ili lokalnu samoupravu, čime se turističkoj organizaciji nameću poslovi i radnje koje nijesu u njihovoj nadležnosti.

“Propisivanje da se usluga prijavljivanja ne može naplaćivati je nekorektno, nelogično, nezakonito i neustavno, jer se zakonom ne može drugom subjektu propisivati da li će i koliko svoju uslugu naplaćivati”, naveli su podnosioci inicijative.

Njihovu inicijativu, na posljednjoj sjednici je razmatrala Vlada. S obzirom na to da je zakon u nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova, odgovor na inicijativu je pripremio ministar Mevludin Nuhodžić, u kojem je navedeno da nema osnova za prihvatanje inicijative.

Prema podacima MUP-a o broju prijavljenih stranaca, 2014. godine je prijavljeno 500 hiljada, a 2017. godine 1,59 miliona.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
nikola
Gost
nikola

u stoju gospodin izdaje 115 kreveta a prijavljuje 15 godinama, poznato i inspekciji

Ve$a
Gost
Ve$a

Ma najbolje od svega je da vi privatnici koji imate svoj smjestaj samo trpate pare u dzepove i nikome centa ne date ni za sta! A uz to pljujete po drzavi! Da je srece svi takvi bi ste trebali u zatvor biti! Samo bi ste da vam je dzabe sto i da se napljakate para od sezone do sezone, da… Više »

MilanBD
Gost
MilanBD

Ova mjera, da se boravisna taksa naplacuje, nije kreirana sa ciljem da se zaradi, s obzirom da je zarada zanemarljiva sa aspekta na ukupnu ekonomiju, vec zbog toga sto trenutno ne postoji nacin da se izvrsi prijava koju bi turisti ili stanodavci uradili sami a da ne dodje do zloupotreba. Takodje kontrola ulazaka drumskog i zeljeznickog saobracaja je toliko losa… Više »

Joj
Gost
Joj

Zanemarljiva ??? Radiš li u TOB-u ???

Anonimus
Gost
Anonimus

Sve te prijave imaju i Italija i Francuska….. Ova priča je demagogija neke NVO. Moraju da opravdaju svoje postojanje pa vrište na sav glas…

Send this to a friend