Ekonomija

Prijestonica Cetinje: Očekujemo podršku poslaničkih klubova u državnom parlamentu

Skupština Prijestonice Cetinje uputiće inicijativu svim poslaničkim klubovima u državnom parlamentu sa ciljem amandmanskog djelovanja na Prijedlog Kapitalnog budžeta Crne Gore za 2021. godinu u dijelu koji se odnosi na Cetinje, kako bi se izvršila korekcija i izmjena shodno Zakonu o Prijestonici i Programu razvoja Prijestonice za 2021. godinu.

To se navodi u zaključcima koje je Skupština Prijestonice Cetinje danas jednoglasno usvojila, nakon što je na sjednici održanoj 22. aprila uputila Vladi Crne Gore i Ministarstvu finansija urgenciju za dostavljanje obrazloženja Prijedloga Kapitalnog budžeta Crne Gore za 2021. godinu u dijelu koji se odnosi na Cetinje, a na koju nije dobila odgovor.

„Skupština Prijestonica Cetinje razmotrila je Informaciju o Prijedlogu Kapitalnog budžeta Crne Gore i kršenja Zakona o Prijestonici, dostavljenu od strane gradonačelnika Prijestonice, i konstatovala da je u prijedlogu Kapitalnog budžeta Crne Gore za 2021. godinu, na poziciji 15 030 KO1 – Razvojni projekti Prijestonice Cetinje, opredijeljeno manje sredstava u odnosu na 0,6% projektovane vrijednosti Kapitalnog budžeta Crne Gore za 2021. godinu za razvojne projekte Prijestonice Cetinje, saglasno Programu razvoja koji je usvojio Senat Prijestonice, a koji je prethodno razmatrala Skupština Prijestonice Cetinje“, navedeno je u zaključcima.

Dodaje se da se gradonačelnik Prijestonice Cetinje Aleksandar Kašćelan zadužuje da, kao član Senata, inicira sjednicu tog tijela na kojoj bi se razmatrala Informacija o Prijedlogu Kapitalnog budžeta Crne Gore za 2021. godinu i nepoštovanja Zakona o Prijestonici.

„Zadužuje se gradonačelnik Prijestonice da Senat Prijestonice upozna sa Zaključcima koje je Skupština Prijestonice Cetinje donijela na sjednici održanoj dana 22. i 29. aprila 2021. godine. Skupština Prijestonice Cetinje upoznaće Vladu Crne Gore i Ministarstvo finansija sa donešenim Zaključcima“, navodi se u dokumentu.

Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan se u obraćanju Skupštini Prijestonice zahvalio odbornicima i odbornicama na konstruktivnoj raspravi, kao i na zaključcima koji će biti upućeni svim poslaničkim klubovima u Skupštini Crne Gore.

„Iako je izostao odgovor Ministarstva finansija na našu urgenciju, želim da vas informišem da naše obraćanje nije bilo uzaludno. Pisanim putem obratili su mi se predsjednik Poslaničkog kluba Demokratske partije socijalista i Liberalne partije u Skupštini Crne Gore Danijel Živković, kao i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, koji su obećali pomoć kroz amandmansko djelovanje na Prijedlog budžeta Crne Gore“, rekao je on.

Kašćelan vjeruje da će i ostali poslanički klubovi imati razumijevanja za opravdane zahtjeve iz Prijestonice, te da će podržati stav da Cetinje treba da dobije sredstva za razvojne projekte na način kako to propisuje Zakon o Prijestonici.

„Uvjeren sam da će i svako od nas pojedinačno dati doprinos i angažovati se kako bismo pojasnili posljedice usvajanja Prijedloga budžeta Crne Gore u postojećem obliku. Do sjednice Skupštine imamo dovoljno vremena, i mi i izvršna vlast, da razgovaramo, ukrstimo argumente i do dođemo do prihvatljivog rješenja. Sa pozicije gradonačelnika Prijestonice još jednom upućujem poziv Vladi i resornom ministarstvu da donesu odluku koja će biti u najboljem interesu građana Cetinja i da odgovore na dopis koji sam im uputio još 1. aprila 2021. godine, tj. odmah nakon objavljivanja Prijedloga Kapitalnog budžeta“, naveo je gradonačelnik.

On je istakao da su Skupština Prijestonice Cetinje i svi odbornički klubovi jasno pokazali „da možemo biti složni i iznad politike kada je interes grada u pitanju“.

„Možda ovo iskustvo sa Cetinja bude inspirativno i drugim donosiocima odluka na svim nivoima, i pomogne im da razumiju da ništa nije nemoguće kada postoje jasno postavljeni ciljevi i volja da se problemi rješavaju“, zaključio je on.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
zoran
Gost
zoran

Dosta vam je i to dako zakrpite rupe po cetinju

Send this to a friend