Ekonomija

Prijestonica kupuje zemljište: Uskoro izgradnja hotela Lokanda na Cetinju

Skupština Prijestonice Cetinje usvojila je danas odluku o kupovini 2,6 hiljada metara kvadratnih zemljišta u istorijskom jezgru čime se stvaraju uslovi da lokalna vlast na tom prostoru ponovo izgradi hotel „Lokanda“, koji je srušen nakon zemljotresa 1979. godine, i rekonstruiše Studentski trg.

Kako je saopšteno iz Prijestomice, kupovina zemljišta predviđena je Programom razvoja za 2020. godinu, a za tu namjenu, prema Odluci, biće potrošeno 750.000 eura, shodno Izvještaju o procjeni fer vrijednosti građevinskog zemljišta koji je uradila procjeniteljska kuća „Deloitte Consulting“.

Kupoprodajna cijena biće isplaćena sadašnjem vlasniku zemljišta, kompaniji Izbor iz Bara, iz Kapitalnog budžeta Crne Gore za 2020. godinu. Odluka neće proizvoditi pravno djestvo u slučaju da ta kompanija ne dostavi Prijestonici list nepokretnosti oslobođen od tereta i ograničenja prije zaključivanja Ugovora o kupoprodaji nepokretnosti.

Skupština Prijestonice upoznala se i sa novembarskim presjekom realizacije godišnjeg Programa razvoja grada. Gradonačelnik Aleksandar Kašćelan kazao je obraćajući se odbornicima da je Prijestonica u 2019. godinu ušla sa ciljem da realizuje što više projekata iz godišnjeg Programa razvoja, prateći tako potrebe grada i iskazane želje građana.

„U tome se suočavala sa brojnim izazovima, od kojih je većinu uspješno savladala što potvrđuje i trenutni procenat realizacije Programa razvoja na nivou od preko 90 odsto“, kazao je gradonačelnik, navodeći da će realizacija, ukoliko vremenski uslovi dozvole, iznositi između 95 i 100 odsto.

Kašćelan je kazao da vjeruje, bez obzira na oprečne stavove u javnosti, na osporavanje rada lokalne uprave i na neutemeljene kritike, da je svima jasno da „smo radili u najboljem interesu svih nas“.

„Novac koji nam je opredijeljen kroz Zakon o Prijestonici potrošen je u najvećoj mjeri. Koliko ozbiljno shvatamo ovaj posao, a posebno plan realizacije Programa razvoja, govori činjenica da smo već započeli pripreme za realizaciju projekata iz Programa za 2020. godinu“, naveo je on.

Skupština je usvojila i odluke o lokalnim administrativnim i lokalnim komunalnim taksama.

Odlukom o lokalnim administrativnim taksama pojedine tarife su smanjene, a neke promijenjene, što će pozitivno odraziti na korisnike bilo da su pravna ili fizička lica.

Tako su takse iz tarifnog broja 1, koje se odnose na podnošenje zahtjeva, smanjene čak 50 odsto, a na donošenje rješenja za 25 odsto.

Novom Odlukom o lokalnim komunalnim taksama komunalne takse obuhvaćene su kroz tri tarifna osnova, umjesto dosadašnjih 12. Rješenja iz novih propisa pozitivno će uticati na dio dosadašnjih obveznika za koje se neće obračunavati taksa ili će biti umanjena zbog novih zakonskih ograničenja.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Budva
Gost
Budva

Na Cetinju žive najljepši i najzgodniji momci. ♥

Ivana
Gost
Ivana

H Lokanda je srusena sa H Parkom da bi se dobile pare za sadašnji Grand.

Mileva
Gost
Mileva

Svi znamo da je stari ” Grand” ( Lokanda) morao biti srušen jer je bio potpuno oštećen od zemljotresa 1979 g. Prema tome ne mlatite

Baroso
Gost
Baroso

Kakav projekat srusis original I napravis stariji I ljepsi

Send this to a friend