Ekonomija PODACI CENTRALNE BANKE ZA JANUAR

Priliv stranih investicija 50,5 miliona eura, najviše iz SAD-a i Rusije

CBCG

Ukupan priliv stranih direktnih investicija (SDI) u januaru je iznosio 50,5 miliona eura, dok se istovremeno iz zemlje odlilo 8,4 miliona eura, pokazuju preliminarni podaci Centralne banke (CBCG).

Neto priliv stranih direktnih investicija, odnosno razlika između njihovog priliva i odliva u januaru je iznosio 42,1 milion eura, što je 4,9 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Ukupan priliv stranih direktnih investicija bio je 14,5 odsto manji nego u uporednom periodu, što je rezultat smanjenja priliva po osnovu vlasničkih ulaganja”, navodi se u Biltenu Centralne banke.

Iz zemlje se po osnovu ulaganja rezidenata u inostranstvo odlilo 1,3 miliona eura, dok su povlačenja sredstava nerezidenata investiranih u Crnu Goru iznosila 7,1 milion.

Priliv stranih direktnih investicija u formi vlasničkih ulaganja iznosio je 23,2 miliona eura, što čini 45,9 odsto ukupnog. Od toga je u nekretnine uloženo 8,7 miliona eura, a u preduzeća i banke 14,5 miliona eura.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iznosio je 25,3 miliona eura ili 50,1 odsto ukupnog.

Kako je navedeno u izvještaju Centralne banke, u našu državu u januaru su ulagale Belgija, Holandija, Kosovo, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Srbija, Švajcarska, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Ukrajina i Velika Britanija.

Iz SAD-a, investirano je 8,5 miliona eura, ali zbog povjerljivosti podataka nije tačno navedeno u koju oblast je najviše uloženo. Objelodanjeno je samo da je u nekretnine uloženo 605.000 eura.

Slijedi Rusija sa ulaganjem u januaru od 3,7 miliona eura. Od tog iznosa 2,2 miliona eura je uloženo u oblast nekretnina.

Na trećem mjetu, sa investicijom od 3,3 miliona eura je Velika Britanija.

Priliv SDI u formi interkompanijskog duga iz Velike Britanije iznosio je 3,1 milion eura.

Kada j e u pitanju region Srbij a je nešto više od pola miliona uložila u nekretnine, a skoro 120.000 eura kroz formu interkompanijskog duga.

Kada je u pitanju Kosovo, ulaganja su iznosila 603.000 eura, ali zbog povjerljivosti podataka više informacija nije objavljeno.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bubulj
Gost
Bubulj

Sa ovolikim ulaganjima logicno bi bilo da nam standard skoci makar za 10 posto ili da se izgradi desetak novih modernih bolnica.
U sta ulazu SAD i Kosovo da su njihovi podatci povjerljivi a za ostale drzave nisu.

Panjimaješ
Gost
Panjimaješ

Kako vas ovi Rusi nagrdiše,… što najviše ulažu u CG. a tek Srbi,… Isto, ka đeca ste, samo daj, daj,daj,… Ako nema haos, svašta za njima,…

Innd
Gost
Innd

,,Iz SAD-a, investirano je 8,5 miliona eura, ali zbog povjerljivosti podataka nije tačno navedeno u koju oblast je najviše uloženo.” – kaže ,,povjerljive informacije”, kakva laž

Bnjj
Gost
Bnjj

Nešto se ne osjeća na plate i zapošljavanje te investicije.

Send this to a friend