Ekonomija

Primjena novog Zakona pozitivno utiče na opštinske finansije

Primjena novog Zakona o finansiranju lokalne samouprave pozitivno utiče na opštinske finansije, ocijenjeno je na sastanku generalne direktorice Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva Snežane Mugoše i rukovodioca opštinskih službi za finansiranje.

“Uporedni podaci za prvi kvartal 2019. godine u odnosu na prvi kvartal 2018. godine pokazuju da primjena zakona daje očekivane pozitivne efekte. Naime, prihodi po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica na nivou svih lokalnih samouprava su u periodu januar-mart 2019. godine ostvareni u iznosu od 6,15 miliona eura što je za 2,51 milion  više u odnosu na isti period prethodne godine. Osim toga, transferi iz Egalizacionog fonda su povećani u iznosu od 1,29 miliona eura  u odnosu na januar – mart 2018. godine”, saopšteno je na sastanku.

Analizom podataka utvrđeno je da su u posmatranom periodu gotovo sve pozicije izdataka lokalne samouprave uvećane u odnosu na isti period prethodne godine.

Imajući u vidu navedeno, generalna direktorica Mugoša je ukazala na neophodnost racionalizacije tekuće potrošnje i poboljšanja efikasnosti u naplati sopstvenih prihoda. Ona je izrazila uvjerenje da će opštine koje imaju veliki iznos neizmirenih obaveza u narednom periodu raditi na njihovom izmirenju u skladu sa odredbama Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, kao i da će povećanje ustupljenih i sopstvenih prihoda doprinijeti većem kvalitetu usluga koje lokalne samouprave pružaju građanima.

Generalna direktorica Mugoša je iskazala zadovoljstvo činjenicom da je uspostavljanje revolving fonda pokazalo svoju opravdanost imajući u vidu da su u prethodna četiri mjeseca povučena značajna sredstva iz ovog fonda koji ima podsticajnu ulogu za jedinice lokalne samouprave u cilju što boljeg korišćenja dostupnih donatorskih sredstava za realizaciju važnih projekata od javnog interesa.

Na sastanku su svim učesnicima podijeljene dvojezične brošure koje sadrže Zakon o finansiranju lokalne samouprave i sve podzakonske akte koji su doneseni na osnovu ovog zakona.

Brošure su štampane u okviru projekta “Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori” koji zajednički implementiraju Ministarstvo finansija Crne Gore i UNDP, uz podršku Ministarstva finansija Republike Slovačke.

 

 

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Pazi, pazi
Gost
Pazi, pazi

Trebalo bi jače obratiti pažnju na zabranu novih zapošljavanja! Već se pomalo zaboravlja zakon!

Send this to a friend