Ekonomija

Primjeri dobre prakse u korišćenju sredstava Evropske unije

Konferencija “Iskustva u povlačenju sredstava EU – izazovi, mogućnosti i modeli dobre prakse”,   predstavila je primjera dobre prakse u korišćenju sredstava Evropske unije, razmjene iskustva sa korisnicima iz zemalja regiona i identifikacije glavnih izazova za uspješno korišćenje podrške, kao i preporuka za njeno unapređenje, kazali su iz Ministarstva finansija.

U cilju promovisanja dostupne podrške Evropske unije korisnicima iz Crne Gore,  konferencija je održana 16. i 17. novembra u Kolašinu, u organizaciji NVO FORS Montenegro.

Predstavnici Direktorata za finansiranje i ugovaranje sredstava EU pomoći su učestvovali na panel diskusiji “Decentralizacija i uloga CFCU”, na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati u indirektnom upravljanju fondovima Evropske unije, sa naglaskom na sprovođenje grant šema, kao i planirane aktivnosti u narednom periodu.

Takođe, predstavljeni su programi koje Direktorat trenutno kao Ugovorno tijelo implementira, kao i izazovi sa kojima se suočava u pogledu upravljanja EU sredstvima putem indirektnog upravljanja.

Poseban fokus je stavljen na jačanje administrativnih kapaciteta Operativne strukture, kako bi se osiguralo efikasno trošenje sadašnjih i budućih sredstava koja će biti na raspolaganju Crnoj Gori, tj. sačuvala institucionalna memorija strukture koja je zadužena za sprovođenje IPA-e.

Konferencija je okupila predstavnike organizacija civilnog društva, lokalne i državne uprave, javnih institucija i preduzeća, obrazovnih institucija, donatora i medija, iz Crne Gore i zemalja regiona.

B.M.

Send this to a friend