Ekonomija

Primljeno 86 zahtjeva za dobijanje crnogorskog pasoša

ilustracija

Budžet Crne Gore do sada je prihodovao skoro sedam miliona eura od programa ekonomskog državljanstva, dok je na račun investitora u istom periodu uplaćeno devet miliona eura, saopštili su Danu iz Agencije za investicije (AzI). Program ekonomskog državljanstva je počeo 1. januara 2019. godine, a državljanstvo se može dobiti sa ulaganjem u projekte na sjeveru i središnjem regionu u iznosu od 250 hiljada i projekte na Primorju i Podgorici u iznosu od 450 hiljada eura. Takođe, svaka aplikacija za državljanstvo košta 100 hiljada eura.

Sedam miliona za dvije godine je duplo manje od prihoda koji je predviđen Zakonom o budžetu za ovu godinu. Prethodna vlada je računala na 15 miliona prihoda po osnovu ovog programa, da bi rebalansom iz juna promijenila tu stavku. Rebalansom je planiran prihod od nula eura. Agencija je do sada imala 86 aplikacija za dobijanje crnogorskog pasoša.

“Dosada je u budžetu Crne Gore prihodovan iznos od 3.600.000 eura po osnovu donacija za razvoj manje razvijenih jedinica lokalne samouprave i iznos od 3.340.000 eura po osnovu troškova postupka prilikom podnošenja zahtjeva za sticanje crnogorskog državljanstva”, kazali su Danu iz Agencije za investicije.

Program je, kako su naveli, ograničen na 2.000 zahtjeva. Na pitanje kolike prihode planiraju u 2021. godini od programa, naveli su da je nezahvalno prognozirati.

“Nezahvalno je u ovom trenutku prognozirati koliko ćemo aplikacija imati, posebno ako se uzme u obzir trenutna epidemiološka situacija u svi jetu vezano za pojavu i širenje koronavirusa”, kazali su iz Agencije na čijem je čelu Dejan Medojević.

Istakli su da je po osnovu posebnog programaulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore, do sada je najviše uloženo u Opštinu Kolašin. Dok je, gledajući po regionima, najviše uloženo u sjeverni region.

Napomenuli su da trenutno ima 15 projekata iz oblasti turizma koji su na listi razvojnihprojekata.

“Kao jedan od uslova propisanihOdlukom aplikant može steći crnogorsko državljanstvo prijemom po osnovu posebnog programa, ako je na ESCROW račun položio iznos od najmanje 450.000 eura, za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekata u Glavnom gradu Podgorica ili primorskom regionu Crne Gore ili iznos od najmanje 250.000 eura, za potrebe ulaganja u jedan od razvojnih projekatau sjevernom ili središnjem regionu Crne Gore, osim Glavnog grada Podgorica. Do sada je na račun investitora uplaćen iznos od 9.000.000 eura”, precizirali su iz AzI.

Do jula izdato 12 pasoša, imena tajna

Krajem jula, bivši vicepremijer Milutin Simović je kazao da je 12 osoba dobilo ekonomsko državljanstvo. On, međutim, nije otkrivao imena, već je kazao da je to tajna.

“U pitanju su porodice koje imaju privatni biznis uz provjerenu kredibilnost, porijeklo njihovog novca za ulaganje, sa potvrdom da nijesu umiješani u aktivnosti vezano za terorizam”, kazao je tada Simović, koji je sada predsjednik Opštine Nikšić.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Festadjun
Gost
Festadjun

Kad DF krene štampat 20000 pasoša da izbaci uru iz koalicije

Djuka
Gost
Djuka

Koji su uslovi pitao me drug iz Medeljina?

Dobar dan
Gost
Dobar dan

Nek ti objasni Daka. Novi vlastodrzac.

Cika miki
Gost
Cika miki

Ovo je zasluga iskljucivo DPSa i MILA DJUKANOVICA, pa pricali sto pricali, ostace nas presjednik zapisan u istoriji CRNE GORE, sto za ove vlasti ili bilo koje druge toga nece biti, jer vazale niko nikad nije volio 💯⚘⚘🕊🕊🕊

Bnjj
Gost
Bnjj

Đe su nam dobro plaćena radna mjesta

F117
Gost
F117

30 god. Vi je sve tajna! Zato ste tako i prošli! Nisu teroristi ali sigurno nisu ni čisti,čim je tajna!

Wwwww
Gost
Wwwww

Ako država prodaje CG državljanstvo za 700.000 eura onda treba i da oduzima državljanstvo lopovima koji su ukrali preko 700.000 eura. Obična logika

#NIJEMOJAVLADA
Gost
#NIJEMOJAVLADA

ANTI-CG vlada će uraditi sve da nas izoluje od svijeta!
To je cilj!

Narcis Zgubidan
Gost
Narcis Zgubidan

Samo nemojte srbijance primat,jer će okrenut ćurak naopako ko dobričanin,da daju trista miliona!?

marko
Gost
marko

Da se preispita davanje drzavljanstva osobi Bratic i kazne pocinioci a isyo oduzme .

Gox
Gost
Gox

Sve je to mućka,ovdje u Kolašinu otvore prve godine a druge već zatvore…U Bjanku je prosječna plata 250 eura

za po ure
Gost
za po ure

poceli su !

Bnjj
Gost
Bnjj

Trebalo je obavezati otvaranje radnih mjesta sa dobrim platama. Tj da ne smije plata biti niža od prosečne

Hogar
Gost
Hogar

Zaboravi na ekonomiju,ova vlada ne radi ni u kakvom interesu građana već je njena misija posrbljavanje i razdržavljenje Cg.
Svaka priča o standardu i vladavini prava je smijurija.Ješćemo korijenje i vladaće zakoni džungle.

F117
Gost
F117

Izgleda da te je Helga dobro zveknula po glavi! Neka to uradi opet,možda se vratiš u normalu! Ali sa druge strane!

Bnjj
Gost
Bnjj

A Dps je 30 god radio. Imamo 200,300e platu bijednu. Samo čuješ neko otišao iz države

Dobar dan
Gost
Dobar dan

Plata je i po 500,600 ,700 evra u PG,Budvi,Tivtu.

Bnjj
Gost
Bnjj

Đe to aj nauči.

Send this to a friend