Ekonomija

Prisebnošću crnogorskog pilota izbjegnut sudar aviona i cesne

U Kontroli letjenja Srbije i Crne Gore SMATSA, čije je sjedište u Beogradu, zbog većih propusta u radu došlo je do smjene više kontrolora leta i njihovog šefa. Iako se dugo spekulisalo da netručni kadrovi rade u SMATSA-i na ove smjene se odlučio direktor kompanije Predrag Jovanović, nakon što je sredinom jula samo prisebnošću crnogorskog pilota avona Montenegro Airlinesa izbjegnuta nesreća na nebu iznad Novog Beograda, piše Blic.

Naime, tek sada je objelodanjena informacija da se sredinom jula dogodio incident na nebu iznad Novog Beograda, u kojem je učestvovao i avion MA, te da je do sudara umalo došlo zbog pogrešno određenih koordinata i navođenja posada aviona Montenegro Airlinesa i pilota jedne privatne “cesne“.

Tada je zbog pogrešno određenih koordinata i navođenja posada aviona Montenegro Airlinesa i pilota jedne privatne “cesne” umalo nije došlo do sudara na nebu iznad najveće opštine u Srbiji. To je navodno bila kap koja je prelila čašu, kada je direktor SMATSA Predrag Jovanović odlučio da dvadesetak kontrolora letjenja, od 37 primljenih i školovanih u eri bivšeg direktora Radojice Rovčanina, zbog sumnjivo stečenih licenci za ovaj posao skloni sa kontrolnog tornja i rasporedi na druga radna mjesta.

To je dovelo do manjka kadrova, zbog čega je starim kontrolorima, odnosno onim koji imaju licence prije 2015. godine, odloženo ili prekinuto korišćenje godišnjih odmora.

Izvor Blica iz SMATSA tvrdi da su svi ovi problemi posledica neadekvatne kadrovske politike Rovčanina, koji je od 2015. do 2017. godine primio 37 kontrolora, od kojih mnogi nisu ispunjavali propisane kriterijume za ovaj posao.

“U posljednjih nekoliko mjeseci došlo je do više promjena na rukovodećim mjestima u SMATSA. Moram da kažem da, iako su svi kontrolori letjenja koji rade na operativnim poslovima obučavani i licencirani u skladu sa evropskim propisima i standardima, zabilježeni su i slučajevi nepridržavanja propisane procedure. S obzirom na to da u vazduhoplovstvu, pa i u sistemu kontrole letjenja, postoje višeslojne bezbjednosne barijere, zbog toga nije dolazilo do ugrožavanja bezbjednosti. Takvi postupci se analiziraju i preduzimaju se mjere s ciljem da se takvi događaji ne ponavljaju”, kaže generalni direktor SMATSA Predrag Jovanović za Blic.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
budala
Gost
budala

“Pero pisar! Pero radi u kontroli leta!”

Middle Finger
Gost
Middle Finger

Pa da letis? Najsigurnije je na magare..

Emi
Gost
Emi

Kao I svaki put let sa MA je vrlo pobozan.

Baba
Gost
Baba

Nepismeni stvore, čitaj što pise😆. Kontrola leta u BG. Imaš Air Serbija pa se vozi sa njima

Jolanda
Gost
Jolanda

Dajte imena pilota Montenegoairlinesa! Oni su heroji ovog dogadjaja! Dajte neku pohvalu sto su spasili stotine putnika, a da ne pominjemo potencijalne zrtve na zemlji!

Kralj Nikola I
Gost
Kralj Nikola I

Da je air Serbia davali bi im ordenje ispred skupstine na balkon.. ali nema veze bog je sacuvao te momke dovoljno je da znaju da su miljenici neba!!

Joko
Gost
Joko

E pa MA ko visoko leti nisko pada!!

MONAKO
Gost
MONAKO

TAKO TO BIVA KADA SE LIJEPO SNIVA….

Medovina
Gost
Medovina

Nije, Joko, nego ko visoko leti nisko spušta.Bravo za MA, pilota.

Posmatram te
Gost
Posmatram te

Nije “dio kontrolora” , već “nekoliko kontrolora”

BogdanS
Gost
BogdanS

Tatini sinovi primljeni na konkurse,iako nijesu zasluzili,nasli im roditelji posao za 3000 i vise eura…

JAAA
Gost
JAAA

Prvo su im tate kupile diplome..a onda mora biti u ovakvim avio companijama “””naslednika”””jer nema sem njihove djece “”:strucnjaka”””

Kontraš
Gost
Kontraš

Jesi li ti malouman ili šta već? Kakve veze ima avio kompanija sa kontrolom leta? Lijepo piše, prisebnošću pilota Montenegro airlinesa je izbjegnuta tragedija, što znači da su piloti MA dobro obučeni za svoj posao. Ovo što se desilo je djelo kontrole leta u Beogradu, a ne Podgorici. Da se desilo kojim slučajem kod nas, do sada bi bilo stotine… Više »

Send this to a friend