Ekonomija DRAGAN IVANČEVIĆ, PREDSJEDNIK ODBORA UDRUŽENJA TURIZMA I UGOSTITELJSTVA PKCG

Privatni smještaj još nije sasvim konkurentan za zapadno tržište

Dragan Purko Ivančević

Problem crnogorske turističke ponude nije kvalitet hotelskog smještaja, već nedostatak kapaciteta i nesrazmjerno veliki broju stanova za tržište, kaže za Dnevne novine Dragan Purko Ivančević, predsjednik Odbora Udruženje turizma i ugostiteljstva Privredne komore Crne Gore.

“Stanovi ‘jedu’ prostor, a ne doprinose prihodima od turizma koliko doprinose smanjenju kvaliteta destinacije, propterećenju i onako neadekvatne infrastrukture”, podsjeća on.

Zbog prilagođavanja zahtjevima najvećeg broja turista koji su nekada dolazili u našu zemlju, imidž destinacije je temeljno promijenjen u mjesto za jeftini provod umjesto za elitni turizam.

“Trebaće dosta vremena, dobrog planiranja i investicija da bi se došlo do željenog cilja. U protivnom, ove investicije, kao i Sveti Stefan, Miločer, Maestral, Splendid, Regent, biće samo mala ostrva u moru jeftine ponude i masovnog turizma”, zaključuje on.

Što je glavni razlog različitog stepena zadovoljstva aktuelnom sezonom između hotelijera i izdavalaca privatnog smještaja?

IVANČEVIĆ: Razlog nezadovoljstva je u manjem broju gostiju od očekivanog. Hotelijeri su imali dobru predsezonu zahvaljujući prije svega tome što su ponudili dobre cijene, posebno za grupne aranžmane. Privatni smještaj, na ovom stepenu organizovanosti, ne može da računa na taj segment tržišta, kao što ne može ozbiljnije računati ni na turoperatore, naročito one sa zapadnog tržišta. Uz to, moramo priznati i da nam je ponuda u predsezoni kvalitetnija, uz niže cijene. Nema gužvi, buke, vašarišta i saobraćajnog haosa. Kad bi kvalitet destinacije kategorisali kao i hotele, onda bi u predsezoni imali od mjesta do mjesta ponudu između tri i četiri, a u glavnoj sezoni uz par izuzetaka uglavnom dvije zvjezdice.

Da li je percepcija o lošoj sezoni posljedica neispunjenih očekivanja ili izostanka organizovanog zajedničkog djelovanja izdavalaca smještaja? Koliko na sve to utiču cijene vanpansionske ponude?

IVANČEVIĆ: Očekivanja su bila zasnovana na veoma uspješnoj prošlogodišnjoj sezoni. Nije se a moralo se uzeti u obzir da je prošlogodišnja glavna sezona imala iste prethodno navedene probleme, koji nijesu otklonjeni, a koji se ponavljaju godinama. Uz to, ove godine su se ponovo otvorila neka tržišta koja su zadnjih par godina iz bezbjedonosnih razloga bila izbjegavana od značajnog broja turista. Cijene vanpansionske ponude utiču na uspješnost sezone, ali više utiče kvalitet i raznovrsnost, čime se ne možemo baš pohvaliti.

Da bi se privatni smještaj organizovao za ozbiljniji nastup, posebno na zapadnim tržištima, potrebno je dosta posla. Prvo i osnovno je standardizacija, potom kategorizacija, te zajedničko formiranje cijena i drugih uslova prodaje, zajednički nastup na tržištima i zajedničke promotivne aktivnosti. Sve ovo se ne može ostvariti bez aktivnog učešća i zajedničkog djelovanja nadležnog Ministarstva održivog razvoja i turizma, Nacionalne turističke organizacije, lokalnih turističkih organizacija i lokalne uprave.

Osim problema sa širokom zonom sive ekonomije i neadekvatnom edukacijom kadra za rad u turizmu, da li u ovom trenutku postoji još nešto što može uticati na eventualno lošije performanse sezone u odnosu na prognoze?

IVANČEVIĆ: Ono što će se svakako negativno odraziti na ovu i naredne sezone, jesu svakodnevni saobraćajni kolaps u Boki i na relaciji Tivat Budva. Sada transfer od Tivta do Budve traje duže nego od Budve do Podgorice! Tome treba dodati i probleme sa neadekvatnim uslovima za prijem i otpremu putnika na aerodromima, posebno u Tivtu.

Da li se otvaranjem sve većeg broja malih hotela visoke kategorije može promijeniti platežna struktura gostiju u narednom periodu?

IVANČEVIĆ: Naš problem ni do sada nije bio u kvalitetu hotelskog smještaja, već u nedostatku kapaciteta u hotelima i nesrazmjerno velikom broju stanova za tržište koji „jedu”prostor, a ne doprinose prihodima od turizma koliko doprinose smanjenju kvaliteta destinacije, propterećenju i onako neadekvatne infrastrukture. Kvalitet hotelskog smještaja utiče na kvalitet destinacije, ali kvalitet destinacije još značajnije utiče na kvalitet hotela. Jer, turista mnogo više svog aktivnog vremena na odmoru provodi van hotela nego u njemu.

Da li će početak rada marine i pojedinih rezidencijalnih objekata u rizortu Portonovi uticati na sezonu?

IVANČEVIĆ: Sigrno da će pozitivno uticati, ali prije svega na naredne sezone, posebno kad se u funkciju stave i planirani hotelski kapacitet.

S obzirom na značaj an porast broj a turista iz zemalja Zapadne Evrope u predsezoni, da li će rizorti kao što su Porto Montenegro, Luštica Bay i Portonovi, te luksuzni hoteli mogu doprinijeti izmijeni strukture gostiju i tokom ljetnjih mjeseci?

IVANČEVIĆ: Formirajući ponudu, posebno kada su u pitanju Budva, Sutomore i Ulcinj, a uz prilagođavanje zahtjevima tadašnje većine turista iz okruženja i istočne Evrope, mi smo potpuno promijenili imidž destinacije. Sada smo prepoznati više kao destinacije za jeftinu zabavu nego, kao destinacija za elitni turizam. Trebaće dosta vremena, dobrog planiranja i investicija kao što su pomenute, da bi se došlo do željenog cilja. U protivnom, ove investicije, kao i Sveti Stefan, Miločer, Maestral, Splendid, Regent, biće samo mala ostrva u moru jeftine ponude i masovnog turizma.

Morali bi voditi računa da greške koje smo napravili na primorju ne ponovimo na sjeveru, jer pojedina dešavanja u posljednje vrijeme ukazuju na to da i od sopstvenih grešaka nijesmo mnogo naučili.

Izvjesno je da će na kraju ove godine broj turista i noćenja biti veći u 2018. No, kakve rezultate možemo očekivati kada su u pitanju prihodi odnosno zarada, naročito od Ijetnje turističke sezone?

Ivančević: Ne bih se usudio da dajem takve prognoze, Jer još nijesmo prošli ni polovinu glavne sezone. Hajde da se sada svi koncentrišemo da ovu sezonu privedemo kraju sa što manje problema, pa da onda na miru analiziramo rezultate, brojimo noćenja i što je mnogo važnije zarađene pare, ako ih bude bilo.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Mrgud
Gost
Mrgud

Kuku majko ko je sve na vrh..ovaj i pavicevic i treci nema . . .cudo nisu kod trampa . . .

Velimir1966
Gost
Velimir1966

Tvoj jedini problem je što si ni voda ni vino!
Isto kao stranka kojoj pripadate ti i Pavićević!

Nera
Gost
Nera

Mislim da bi trebalo zabraniti bavljenje turizmom ovakvima,koji su svaki hotel đe su došli doveli do bankrota.

Nera
Gost
Nera

Udavili bi privatni smještaj da bi ponovo imali radnu snagu za 250 eura i da bi 3 eura po m2 za žičaru bile velike pare za sadašnje vlasnike zemljišta.

Pgpg
Gost
Pgpg

Ne da nije konkurentan vec su mnogi smjestaji ravni šupama.

Lomi
Gost
Lomi

Koje zapadno tržište bambrezu, na silu pokušavate da budete Ibica. Cijene u Grčkoj, Turskoj, Albaniji, Egiptu su duplo manje nego u Crnog Gori, a imaju ljepše plaže i ljubazniju uslugu. Mogli bi i oni da povećaju cijene 3 puta i kažu- od danas smo elitni turizam. Ne određuju elitu cijene, nego ponuda. Dubai i Majami imaju ponudu, vi nemate ništa,… Više »

Nera
Gost
Nera

Lomi,
Đe si ti bio od svih ovih destinacija obraza ti?

Animus
Gost
Animus

Koliko je ovakvih Odbora u CG, nevolja sto je budzet preopterecen?

-Muljavi-
Gost
-Muljavi-

Purko,Radulovic mislioci,turizmologi,intelektualci,direktori….jedan sišo sBrajića a drugi prodavao sladoled i ovakvi nam drže govore o turizmu…zvek!

Send this to a friend