Ekonomija

Privrede regiona moraju unaprijediti zakonodavstvo o tržištima kapitala 

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju u Srbiji Goran Svilanović smatra da privrede regiona moraju unaprijediti zakonodavstvo o tržištima kapitala.

Kako je kazao na konferenciji Beogradske berze, razvoj i povezivanje tržišta kapitala u regionu dio je takozvanog Berlinskog procesa, koji je dao potpuno novu dinamiku saradnji na Zapadnom Balkanu u trgovini i investicijama.

„Težnja Berlinskog procesa je da se u regionu omogući slobodan protok robe, kapitala, stručne radne snage i komunikacija, što je i akcenat aktivnosti Savjeta u tom procesu. Zajedno s Vladama regiona radimo na na pregovorima o sporazumu o međusobnom priznavanju stručnih kvalifikacija u građevinskom i zdravstvenom sektoru, čime otvaramo vrata našim stručnjacima za neometan rad u cijelom regionu. Ideja oko ove zajedničke investicione agende je da se unaprijede mogućnosti poslovanja i privuče više direktnih investicija u region. Kako bi zatvorili cio krug investicija, što pored direktnih uključuje i finansijske investicije sa omogućavanjem pristupa finansiranju, dali smo i konkretan predlog za saradnju trzišta kapitala regiona zapadnog Balkana”, dodao je Svilanović.

On smatra da bi privukle više investicija, privrede zapadnog Balkana moraju razviti finansijska tržišta koja mogu omogućiti kapitalna ulaganja u privatni sektor.

“I to ne samo iz zdravog bankarskog sektora, nego i iz dobro regulisane razmjene hartijama od vrijednosti, rizičnog kapitala i alternativnih finansijskih izvora. Takođe, nužno je unaprijediti zakonodavstvo o tržištima kapitala, posebno u dijelu u vezi sa zaštitom investitora, te usvojiti regulativu za upravljanje alternatinim investicionim fondovima i ostalim finansijskim instrumentima, poput zakona koji se odnose na faktoring”, zaključio je Svilanović na konferenciji.

Send this to a friend