Ekonomija

Privredna komora afirmiše istinsku poslovnu elitu Crne Gore i lidere u biznisu

Kompanijama Elektroprivredi Crni Gore i Gradir Montenegro danas su uručene nagrade Privredne komore za uspješno poslovanje. Preduzeće Glosarij je dobitnik nagrade za društvenu odgovornost, Crnogorska komercijalna banka za inovativnost, izvršni direktor Mercator-CG Ivan Karadžić za unapređenje menadžmenta. Nagrade je dobitnicima uručio predsjednik države Milo Đukanović.

Foto: CdM

“Imamo realnu mogućnost da budemo prva sledeća članica EU. Savremena Crna Gora ima jasnu viziju. Beskompromisno moramo nastaviti dalje. Pripadnost EU nije simbolički čin nego mukotrpni proces usvajanja evropskih vrijednosti. Konkurentnost biva danas naš najveći izazov. Konkurentnost prije svega privrede na globalnoj sceni. Želimo evropski kvalitet života naših građana”, rekao je Đukanović.

Foto: CdM

Đukanović je poručio da je Crnoj Gori neophodna dalja reforma obrazovanja.

Foto: CdM

“Jedna od manje razvijenih republika bivše Jugoalavije je jedna od najbrže rastućih ekonomija u Jugoistočnoj Evropi. Strane direktne investicije su omogućile razvoj. Promjene u kvalitetu življena moramo izmjeriti. Građani drugih zemalja regiona dolaze u Crnu Goru da traže posao. To je jasan pokazatelj. Cijela crnogorska privreda ima presudnu ulogu u razvijanju privrednog ambijenta. Brojni projekti pokazuju dobre smjernice razvoja”, naglasio je on.

Foto: CdM

On je najavio da će se u Crnoj Gori u narednih deset godina otvoriti novi rizorti svjetski priznatih brendova.

“Samo novim investicijama se poboljšava kvalitet života. Vjerujem da možemo biti ponosni na postignuto. Ne smijemo gubiti dah. Nastavićemo da usvajamo nova znanja”, istakao je Đukanović.

Foto: CdM

“Tradicionalnom dodjelom godišnjih nagrada, Privredna komora afirmiše istinsku poslovnu elitu Crne Gore i lidere u biznisu, koji imaju znanje i hrabrosti da realizuju svoje poslovne ideje i motivišu druge da ih u tom poslu slijede”, rekao je predsjednik PKCG Vlastimir Golubović.

Foto: CdM

On je posebno naglasio da je PKCG u proteklih godinu dana pokrenula brojne inicijative koje su rezultirale izmjenom velikog broja propisa.

“U narednom periodu imamo ambiciju da nastavimo rad na stvaranju podsticajnijeg regulatornog okvira koji će donijeti predvidljivije i sigurnije poslovanje, rast profitabilnosti i zaposlenosti, a Crnoj Gori bolji kreditni rejting i poziciju na listama konkurentnosti renomiranih međunarodnih organizacija”, dodao je Golubović.

Foto: CdM

Najavio je da će Privredna komora u dijalogu s Vladom nastaviti da insistira na pronalaženju fiskalnog prostora za niže oporezivanje privrede, jer joj je cilj da podigne učešće domaćih i stranih investicija u generisanju ekonomskog rasta, zapošljavanja i izvoza.

Foto: CdM

“Crna Gora u narednom periodu kroz stimulativnu poresku politiku, ukidanje administrativnih opterećenja i poboljšan pristup izvorima finansiranja mora ojačati sposobnost domaćih kompanija da se izbore s konkurencijom na tržištu. Siva ekonomija i nelojalna konkurencija i dalje ostaju najveće prepreke povećanju nivoa konkurentnosti domaće privrede. Siguran sam da sinergetskim djelovanjem privrede, Vlade i nadležnih institucija poslovanje u sivoj zoni možemo smanjiti na najmanji mogući nivo, što će imati izuzetno pozitivan efekat na cjelokupnu ekonomiju”, zaključio je Golubović.

Foto: CdM

U ime nagrađenih Đoko Krivokapić iz EPCG je saopštio da je ta kompanija na pragu da uđu u projekat izgradnje izvora elektricne energije.

M.Dušević

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Monteauspuh
Gost
Monteauspuh

Šta je ovo, dje su Brković i ostali bizmismeni?

Jovanka
Gost
Jovanka

Kakva je Crna Gora. Sve preko veze, a sve zajedno nidje veze.

Send this to a friend