Ekonomija

Privredna komora: Gastro suveniri – potencijalni turistički proizvodi

Privredna komora Crne Gore, u okviru IPA projekta „Inovacija preduzetništva u turizmu kroz proizvodnju gastro suvenira zasnovanih na lokalnim inputima – GAS2GO“, organizovala je interaktivnu radionicu – Identifikovanje potencijalnih turističkih proizvoda gastronomskih suvenira na osnovu tradicionalnih sirovina i recepata.

Cilj radionice je, kako su saopštili iz Privredne komore, identifikacija novih gastro proizvoda koji bi se ponudili tržištu radi proširenja i povezivanja postojećih biznisa.

Potpredsjednica Privredne komore Ljiljana Filipović istakla je da ova poslovna asocijacija svake godine implementira u prosjeku deset projekata, usmjerenih na različite oblasti privrede, koji su uglavnom finansirani iz fondova Evropske unije (IPA, COSME, ERASMUS i sl), kao i drugih država.

Za većinu fondova koji su trenutno na raspolaganju, privredni subjekti nemaju pravo da samostalno učestvuju, ali Privredna komora, kao njihova asocijacija na neprofitnoj osnovi to može.

“Sve je više takvih poziva jer se želi i na nivou Evrope i ovdje kod nas postići što bolja sinergija privrede, nauke i socijalnih partnera. Sve što sam navela ima samo jedan cilj: želimo da imamo aktivnije učešće privrednih subjekata u pripremi projektnih predloga – da ono što su vaše potrebe dobijemo od vas i zajedno uključimo u projekat čiji ćete vi biti krajnji korisnici”, rekla je Filipović.

Prema njenim riječima, jedan od rijetkih poziva koji je dozvolio učešće privrede je onaj u okviru kojeg je odobren ovaj projekat.

Koordinatorka projekta Sandra Perić, rekla je da budžet za njegovu realizaciju iznosi 27.760 eura, od čega EU finansira 81,18 odsto grantom iz IPA fonda.

“Privredna komora će uraditi istraživanje tradicionalnih crnogorskih gastro proizvoda i njihove pozicije na tržištu. Organizovaće radionice za proizvođače ovih proizvoda i napraviti Priručnik o tradicionalnim crnogorskim gastro proizvodima”, rekla je Perić.

Univerzitet Mediteran će uraditi situacionu i finansijsku analizu Frutiere, komunikacionu strategiju, novi vizuelni identitet i ambalažu Frutiere, učestvovati u radu na identifikaciji tradicionalnih crnogorskih gastro proizvoda i njihove pozicije na tržištu, kao i na radionicama i seminarima za proizvođače pomenutih proizvoda.

Učestvovaće u izradi Priručnika o tradicionalnim crnogorskim gastro proizvodima.

Nakon projekta, dodaje ona, potrebno je podstaći češću i tješnju saradnju poslovnog i naučno – istraživačkog sektora, nastaviti sa identifikacijom novih gastro proizvoda koji bi se ponudili tržištu, što bi moglo dovesti do proširenja i povezivanja postojećih biznisa i mogućeg zapošljavanja nove radne snage.

Vlasnica preduzeća Frutiera Rada Ražnatović, govorila je o projektu iz ugla korisnika. Riječ je o kompaniji koja proizvodi visoko kvalitetne zdrave i tradicionalne proizvode, prepoznatljive po izgledu, ukusu, kvalitetu, koji su zadobili povjerenje potrošača. Svi proizvodi su, kako je dodala, ručno rađeni, a izdvajaju se hljebovi: voćni “Frut”, ražani “Struc”, heljdin “Zdravlje”, kukuruzni “Rumetin”, ovseni “Ovsenik”, beskvasni kao i poslastice sa rogačem i druge.

Saradnica u projektu Milena Rmuš, prezentovala je rezultate istraživanja o tradicionalnim crnogorskim proizvodima, koje je obuhvatilo 1005 ispitanika iz svih regija Crne Gore.

“Najveći broj njih smatra da bi se kao gastro suveniri mogli ponuditi pršuta, sir, med, maslinovo ulje, vino, rakija, masline, pivo, ljekovito bilje i drugi. Većina ocjenjuje da su sajmovi, posebne prodavnice i marketi, hoteli i restorani najbolja mjesta za ponudu crnogorskih gastro suvenira. Anketirani su mišljenja da je za proizvodnju gastro suvenira potrebno koristiti domaće sirovine, unaprijediti kreativnost potrošača, biti dostupniji u kanalima prodaje, obratiti pažnju na dizajn ambalaže, upoznati javnost o značaju ovih suvenira”, kazala je Rmuš.

Profesorka Jelena Žugić sa Univerziteta Mediteran kazala da ova obrazovna institucija ima ulogu da u okviru IPA projekta prenese marketinška znanja i vještine potrebne Frutieri i drugim malim i srednjim preduzećima, nosiocima ovih ili sličnih aktivnosti u budućnosti.

 

Send this to a friend