Ekonomija

Privredna komora: Neophodna snažnija ekonomska saradnje Crne Gore i Francuske

Foto: PKCG

Predsjednica Privredne komore Nina Drakić i potpredsjednik Pavle D. Radovanović sastali su se 24. novembra sa ambasadorom Francuske Kristijanom Timonijeom i novim šefom regionalnog ekonomskog odjeljenja za Zapadni Balkan Pjerom Granžuanom.

Kako je saopšteno iz PKCG, bila je ovo prilika da se Granžuan upozna sa važnom ulogom koju krovna asocijacija crnogorske privrede, sa 95-godišnjom tradicijom, ima u unapređenju poslovnog ambijenta, internacionalizaciji poslovanja crnogorskih kompanija, povezivanju sa inostranim partnerima, razvoju cjeloživotnog, stručnog i dualnog obrazovanja, realizaciji međunarodnih projekata.

Drakić je istakla kvalitetnu saradnju sa Privrednom komorom Francuske, razvojnim agencijama i Francusko-crnogorskim poslovnim klubom sa kojim naredne sedmice realizuje konferenciju o sajber bezbjednosti. Apostrofirala je značaj saradnje u oblasti upravljanja otpadom i zaštiti životne sredine, u susret ispunjavanju obaveza iz pregovaračkog poglavlja 27.

“Možemo još mnogo naučiti iz francuskih iskustava u ovoj oblasti”, kazala je Drakić, ističući i važnu ulogu Privredne komore u digitalnoj transformaciji i tranziciji ka cirkularnoj i zelenoj ekonomiji, dok je potpredsjednik Radovanović kratko približio učešće ove asocijacije u pregovaračkom procesu sa EU.

Sagovornici su istakli važnost unapređenja ekonomske saradnje dvije države i veće zastupljenosti francuskih investitora u razvojnim projektima naše zemlje.

Prema riječima ambasadora Timonijea, Crna Gora mora snažnije promovisati turističku ponudu na francuskom tržištu. Ističe važnost razvijanja kulturnog i zdravstvenog turizma i njihovog približavanja zapadnim gostima.

“Druga oblast saradnje koju prepoznajem je u smanjenju zagađenja životne sredine i kompanija Valco je dobar primjer toga. Želimo da ovdje formiramo hab za regionalne aktivnosti u oblasti depolucije. Potrebne su nam uspješne priče poput Valco Grupe kako bismo privukli investitore”, rekao je Timonije.

Pjer Granžuan uviđa izostanak francuskih kompanija u realizaciji kapitalnih projekata u Crnoj Gori, što smatra da nije dobro.

“Vaša zemlja je najsnažnija u regionu i ima najviše potencijala za veće partnerstvo sa Francuskom na konkretnim projektima. Moramo više raditi na vašoj saradnji sa Business France, MEDEF-om i sličnim razvojnim agencijama. Pokušajmo da unaprijedimo institucionalne veze, jer će to doprinijeti snažnijem učešću francuskih kompanija na vašem tržištu”, kazao je Granžuan.

U radu sastanka učestvovala je i Ivana Parača, iz Sektora za međunarodnu saradnju Privredne komore.

Send this to a friend