Ekonomija

Privredni sud najažurniji u Crnoj Gori

Privredni sud

Sudije Privrednog suda, njih 16, u prošloj godini su u prosjeku riješile po 466 predmeta doprinijevši time da ova sudska instanca bude najažurnija u Crnoj Gori, pokazuju podaci iz Godišnjeg izvještaja o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu za 2016. godinu, pišu Dnevne novine.

Stopa ažurnosti Privrednog suda, prema CR indikatoru koji predstavlja odnos između primljenih i riješenih predmeta, u prošloj godini je iznosila 109,27 odsto.

Slijede viši sudovi sa stopom ažurnosti od 103,63 odsto, Vrhovni sud 100,55 odsto, Apelacioni sud 92,29 odsto, Upravni sud 88,19 odsto i osnovni sudovi čiija je ažurnost u prošloj godini dostigla 88,30 odsto.

“Privredni sud je u 2015. godini bio glavni nosilac prve reforme pravosuđa u Crnoj Gori, kada je u pitanju ukidanje sudova i racionalizacija sudske mreže. Pokazalo se da je racionalizacija sudske mreže imala pozitivan efekat, budući da je Privredni sud u prošloj godini imao najveću stopu ažurnosti, a uz to je uspio da smanji zaostatak predmeta za više od 600”, kazali su Dnevnim novinama u sudu, komentarišući izvještaj.

Kako se navodi u izvještaju, u Privrednom sudu je u 2016. bilo 9.107 premeta, od kojih je u prošloj godini primljeno 6.828. Od toga je ukupno riješeno 7.461, iz čega proizilazi da je broj zaostalih predmeta na kraju godine smanjen za 633.

Godišnji izvještaj o radu Sudskog savjeta i ukupnom stanju u sudstvu u 2016. izrađuje se u skladu sa preporukama Evropske komisije za efikasnost pravosuđa, koja pruža pomoć u reformi pravosuđa državama kandidatima za članstvo u EU.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
cikotić
Gost
cikotić

Privredni sud je poznat i kao mjesto “sudskih čarolija” u kojem se poništavaju pravosnažne presude Viših I Apelacionog suda i donose pravosnažne “privredne presude”. Detaljnije je o tome pisao Monitor.

anonimni
Gost
anonimni

Bravo saradnici!

Niksicanin
Gost
Niksicanin

Najgori sud je Osnovni u Nikšiću. Sve više predmeta ide na Viši, a ovi ih vraćaju na ponovni postupak. Ne poštuje se sudjenje u razumnom roku, predmeti se završavaju u prosjeku za 4 godina. Nešto mi se ova statistika za NK ne uklapa. Sve u svemu – ŽALOSNO

Send this to a friend