Ekonomija Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša

Privredni sud prihvatio 450 prijedloga za stečaj

Miomir M. Mugoša

Od 590 prošlogodišnjih prijedloga Poreske uprave za uvođenje stečaja Privredni sud je prihvatio 450, kazao je u intervjuu Pobjedi direktor Poreske uprave Miomir M. Mugoša.

“Tokom 2019. prijedlog za pokretanje stečajnog postupka pripremljen je za 590 poreskih obveznika s ukupnim dospjelim dugom od 56.3 miliona eura”, istakao je direktor.

Koje opštine ne poštuju obaveze iz reprograma?

Mugoša: Prošle godine smo uspjeli da obezbijedimo da sve opštine, uključujući i najveće dužnike među kojima su Pljevlja i Ulcinj, počnu redovno da servisiraju reprogramirane i tekuće obaveze.

Najveći izazov su komunalna preduzeća koja su dug reprogramirala, gdje smo bili prinuđeni da preduzimamo mjere prinudne naplate i razmotrimo mogućnost pokretanja stečajnog postupka. Kako su se ova preduzeća obavezala da sprovedu planove reorganizacije i smanje broj zaposlenih u cilju servisiranja obaveza, očekujem da će uspostaviti dugoročnu dinamiku redovnog plaćanja poreza.

Opštine sa lokalnim preduzećima i javnim ustanovama predstavljaju kategoriju poreskih obveznika kojima se posebno bavimo. Svjesni smo da se radi o preduzećima koja su od vitalnog značaja za funkcionisanje lokalne saomuprave i da su u direktnoj funkciji građana, ali i u ovoj kategoriji obveznika moramo uspostaviti veći stepen poreske discipline.

Koje opštine imaju najveći stepen poreske discipline?

Mugoša: Glavni grad, te opštine Tivat, Herceg Novi, Kotor, Plužine, Gusinje i Petnjica koje nijesu ni ušle u reprorgam 2015, kao i opštine Nikšić, Budva i Bar koje su u reprogramu od 2015. i redovno servisiraju sve dospjele repogramirane i tekuće obaveze.

Koliko je poreskog duga naplaćeno lani i koji je plan za tekuću?

Mugoša: Poreski dug u 2019. je smanjen za 20 miliona eura. Imajući u vidu da će 2020. biti riješeno pitanje poreskih obaveza Montenegro Airlinesa, te da se nastavlja naplata obaveza kroz reprogram i primjena svih zakonom propisanih mjera za naplatu, očekujem da će dospjeli poreski dug nastaviti trend smanjenja.

Da li je zaustavljeno povećavanje poreskog duga, odnosno da li se IOPPD obrasci dostavljaju na vrijeme?

Mugoša: U prethodnom periodu dospjeli poreski dug smanjen je za 190 miliona eura, a najznačajnije smanjenje je kod poreza i doprinosa na zarade od 121 milion eura.

Napori PU i ostalih službi da se unaprijedi poreska disciplina na tržištu rada postepeno daju rezultate. To se vidi po tome što obaveze po ovom osnovu imaju 60 odsto udjela u ukupnom dugu, smanjenju dospjelog poreskog duga, uz činjenicu da naplata poreza i doprinosa bilježi značajan rast iz godine u godinu.

Značajan broj obveznika kasni s podnošenjem IOPPD obrazaca, a primjetna je i pojava isplate zarada ili dijela zarada na ruke. Zbog toga posebno kontrolišemo ovaj segment, ali nam je osim uvida u knjigovodstvenu evidenciju i novčane tokove, neophodna i saradnja zaposlenih. Oni mogu potvrditi da li su poslodavci u određenom periodu isplatili zarade.

Kakva je naplata poreskih prihoda bila u prošloj godini?

Mugoša: Ukupna bruto naplata 2019. godine je 1,177 milijardi eura i za 100 miliona je veća nego 2018, a za 80 miliona od plana, koji je bio rekordan i za 85 miliona veći nego godinu ranije. Naplaćeno je 289,2 miliona eura PDV-a, što je 15 odsto više nego 2018. i 14 odsto od plana. Od poreza na dobit pravnih lica naplaćeno je 75,1 milion (devet odsto više nego 2018. i pet odsto od plana); naplaćeno 550,8 miliona eura doprinosa (četiri odsto više nego lani i od plana), poreza na zarade 180,9 miliona (deset odsto više nego 2018. i 17 odsto iznad plana), poreza na promet nepokretnosti 20,4 miliona (10 odsto više nego lani) i koncesionih naknada 39,1 milion (šest odsto više nego lani).

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

I ovaj je uzeo stan od naroda. Što ne uvede u Brkpvićevu firmu stečaj

Stara Podgorica
Gost
Stara Podgorica

Što mu je ono crveno na što kobajagi piše? Je li tačno ono za ronjenje?

Marko
Gost
Marko

Sto ne pomogoste barem pola od tih 450 preduzeca,nego ste surgali pare u MA.Izgleda da nismosvi isti pred drzavom.sramota

Send this to a friend