Ekonomija

Privrednici poručili Vladi: Neradnu nedjelju ukinuti do početka ljetnje sezone

Neradna nedjelja je populistička mjera i treba je ukinuti do početka ljetnje sezone, jasno su Vladi saopštili privrednici sa kojima su se juče sastali potpredsjednik Vlade Dritan Abazović i ministri, kapitalnih investicija Mladen Bojanić, ekonomskog razvoja Jakov Milatović, poljoprivrede poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović, te prostornog planiranja i urbanizma Ratko Mitrović.

Vlasnik kompanije Donator Zoran Bulatović, kao i direktor Ekspo grupe Ljubomir Šćepanović, smatraju da se mora vratiti radna nedjelja.

“U predstojeću turističku sezonu se ne može ući bez toga. To bi bio manji prihod za sve nas. Zakon o neradnoj nedjelji nije u prilog izvozu Crne Gore i turizmu od koga svi zavisimo. Neradna nedjelja je omogućila oko 65 neradnih dana u jednoj godini, a to je isto toliko dana manje profita i prihoda u budžet države”, rekao je Bulatović.

Njegovo mišljenje dijeli i vlasnik Ekspo grupe.

“Neradna nedjelja je populistička mjera. Naši zaposleni imaju slobodne dane, a sa ovom mjerom nas je država oštetila. Samo 6,5 miliona smo izgubili zbog toga, pa računajte koliko je to PDV-a”, rekao je Šćepanović.

Uslijedio je odgovor ministra poljoprivrede poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandra Stijovića.

“Mi smo u Vladi razmišljali o ukidanju neradne nedjelje, ali je to trenutno odloženo. To sada mora da sačeka, ali brzo će biti na Vladi i ponovo ćemo razmatrati sve. Moj stav je da nedjelja treba biti radna, jer je prodaja domaćih proizvoda važna u ovom vremenu i svako novo zaposlenje’, naglasio je Stijović.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
spearhawk
Gost
spearhawk

A kako biste da im sve nadoknadite za seozonu. Ima 24 casa da rade. Kako da ne. Mada bih ja umjesto nedjelje za trzne centre uveo neradni ponedjeljak, kad je najmanje pazara. U velikim državama muzeji, ZOO vrtovi i druge znamenitosti ne rade jedan dan u nedjelji, ali nikako vikend, vec jedan radni dan dobiju slobodno.

Pepa
Gost
Pepa

E vazda vi malo bilo…cus nedelju da uvode opet zbog sezone..pa ja radim godinama nijesu me 3 puta prijavili vjecito neprijavljeni radnici i bjezanje od inspekcije i lazi..ovi privatnici bi i dusu ovom narodu uzeli da mogu..sramota

Vijernici
Gost
Vijernici

I Bog je uzeo jedan dan u Neđelju da odmori !

Kreso
Gost
Kreso

Neradna nedela je svuda u svjet pa sta radite ekserti

Sunce
Gost
Sunce

Čitajući komentare vidimo koliko ovdje primitivnog svijeta živi!!!
Alo bre, imamo li proizvodnju, fabrike, razvijenu industriju….nemamo….ali biće! Samo dobro da zapamti ovaj dio primitivaca, ni fabrike nemaju neradnu nedelju nigdje u svijetu!!! To ne postoji!!!
Ili da fino uvedemo neradnu nedelju za cijeli sistem…pa npr. ako kome treba doktor nek sačeka ponedeljak!

CIA
Gost
CIA

Vazda vi malo bilo

Ja sam
Gost
Ja sam

Porodica ili prokleti profit.

Ja sam
Gost
Ja sam

Ko ga ne zaradi u 6- st dana neće ni u nedjelju.

Ja sam
Gost
Ja sam

Kako se moglo u komunizmi i subota i nedjelja,a od tada
smo napredovali ali u čemu- ratu.

Ja sam
Gost
Ja sam

Kad je čovjeku nikad dosta,nema tu više čovjeka.

....
Gost
....

Kratko sto se tice rada nedjeljom – mrs !

Budva765
Gost
Budva765

Nevjerovatno je da su svi donekle bili nastrojeni za saradnju i neki vid oblika komunikacije da se vidi izlazak iz krize. Nudili su svoja rjesenja i davali predloge, jedino Voli je pokazao za koga radi 30god. On stvarno misli da je cist?? E grdno se vara, neka se okrene malo iza ledja i cuje radnike. Moze se svasta cuti.

adačuš
Gost
adačuš

Postoji li u ovoj državi Zakon o radu????Šta piše koliko sati neđeljno radnik radi?I bez te Neđelje radi više nego zakon propisuje.Ako se uvede ponovo neđelja radna dajte po 2m konopa radnicima da se objese, jer dana slobodnog neće imati.Svi koji traže da se Neđelja opet vrati kao radni dan imaju slobodan vikend,svaki praznik su doma, a traže za druge… Više »

Nijeakademik
Gost
Nijeakademik

Nedjelja treba da bude radna, ali tako da prodavci, inače višestruko eksploatisani, sami da odluče da li će će nedjeljom raditi ili, a vlasnici prodavnica da im toga dana plaćaju više nego drugim danima. Ne mogu da shvatim zašto onaj propali Kekovičev sindikat i novi ministar ovako ne razmišljaju, tzv. Biznismenu shvatim jer su ionako nepismeni i samo uh intersuje… Više »

Prolaznik
Gost
Prolaznik

Zivote bi uzeli ljudima,cast izuzecima ali vecina poslodavaca ne daje taj slobodan dan u nedjelji te je stoga prijeko potrebno da se ovo odrzi.

Emanon
Gost
Emanon

90% radnika u trgovinama nije imalo slobodan dan pre uvodjenja neradne nedjelje. Vlasnici trgovinskih lanaca to ne postuju jer, npr. svake druge “neradne nedjelje”, iza zatvorenih vrata prodavnica radnici vrse popise i sl. A vi gospodo saljite inspekcije pa cete vidjeti.

Dragutin
Gost
Dragutin

Pitajte radnike. Valjda se to i njih tiče.

Nina
Gost
Nina

Vi radite neđeljom .

OLima
Gost
OLima

Sram vas bilo, radnici su vam robovi, nikakva prava nemaju. Ako Vlada prihvati radnu nedjelju svi cemo u grneralni strajk!

Bob Rock
Gost
Bob Rock

E ološi, samo o profitu razmišljate. Nećete zbog neradne sedmice (ako je opet uvedete jer se klackate sa zakonom te ima te nema) povećati radnicima plate. Pih, stoko…

Jeste...farbamo
Gost
Jeste...farbamo

Valjda su gospoda privrednici isto razmišljali onda i o većim platama…ili nisu?

Durio
Gost
Durio

Ne dajte nedjelju nipošto. Važnija je porodica kao stub budućeg zdravog društva nego privatnici i njihovi džepovi. Šta će da kaže majka dvoje, troje ili više djece u nedjelju? Evo vam djeco po 2€ i provedite dan sami. To je jedini dan kada porodica može da se okupi, posvete jedni drugima, druže sa prijateljima, osjete neko zadovoljstvo i svrhu postojanja.… Više »

sasapg
Gost
sasapg

Molim Vas da je uvedete. Najbitnije je da bogati budu jos bogatiji i da drzava dobije porez. Ovo bi vam bio 4-5 salto mortale u ovom kratkom vremenu…

Sjeverna Koreja
Gost
Sjeverna Koreja

ovaj stijovic nije normalan sram te bilo apostole

I kuku i lele
Gost
I kuku i lele

Ministre, da uvedes i u drzavni sektor radnu i subotu i nedelju. Ako ne zaposli majku u neki od trgovackih lanaca cisto da shvatis zasto da li je neradna nedelja bitna.

Eksperti,
Gost
Eksperti,

Ni slucajno!!!!!!!!!ISvuda u Evropi posle 5 nista ne radi i ako su turisticke destinacije

Bnjj
Gost
Bnjj

Ako neko ne da neradan dan radniku treba ga zatvoriti.

Vera
Gost
Vera

Dabogda svi vi radili u trgovini pa da vidite kako je jadni trgovci

Kčevo
Gost
Kčevo

Pa moji dragi privrednici, uzmite vi pa radite nedjeljom a crnog radnika puštite

Leo
Gost
Leo

Odlicno! Ako ikako mozete vidite da vam nekako ovi jadni izrabljivani i napaceni radnici sto rade za bijedne plate preko cijih se ledja milioni zgrcu,na kraju plate ,tj. da vam rade besplatno.
Bas idemo ka Evropi dje bi (ne samo za jedan neradni dan vec za dva) pala svaka vlada.
Divno,hvala novoj Demokratskoj vladi CG❤

Jakov
Gost
Jakov

Dobro ako je tako ja bih vam izasao u susret al bih izglasao zakon Da ako se utvrdi da radnik nije imao slobodan dan u nedjelji Poslodavac isplati 10 000e minimalnu kaznu za tu radnu neđelju.

SuperD
Gost
SuperD

Jeste po 300 € da radi čovjek čitav mjesec. A koliko je odmor, jel plaćate odmor? Kakvi su to lopovi majko mila.

Cojke
Gost
Cojke

Eto, nebitno je kojem političkom pravcu pripadate, nebitno je ko je na vlasti, ne smeta nam ništa od ovoga, ali narodu smeta ovakvo razmišljanje, ne borite se protiv vlasti, kao što ste mogli da se izborite za slobodu vjeroispovijesti možete li se izboriti za prava radnika? Ili ćete dozvoliti da vas i dalje tretiraju kao nižerazredne svinje, besplatnu radnu snagu?

Wonder Woman
Gost
Wonder Woman

Nije problem, neka onda dnevnica bude dupla i ćao, svi zadovoljni a ne samo kapitalisti

Dalibor_CG
Gost
Dalibor_CG

I obavezno termin radnik preimenovati u rob!
Jednostaviniji,kraći i istinitiji naziv za sve zapošljene!

Lazizy
Gost
Lazizy

Kako je to neradna nedjelja omogućila 65 dana u godini? Znam da ste vi navikli, prema robovlasničkim manirima, da zaposleni u vašim firmama nemaju ni jedan slobodan dan, pa vam je sad to neobično što ga imaju, pa makar to bio jedan dan u nedjelji. Zamislite koliko je to PDV-a kad bi se ukinula neradna nedjelja… Za 1.350.000 eura obični… Više »

Jovan
Gost
Jovan

Samo je ukinite! Nećemo dolaziti na posao.

Sram vas bilo kako se ophodite prema radnicima! Dosta nas maltretirate

N.N.
Gost
N.N.

Znači dobijemo neradnu nedelju…sad nam se ukida.Za ljude koji rade u trgovini to je jedini dan kad mogu da se odmore.Ali nema veze udri po sirotom narodu i onako vam oni pune dzepove

Nikola
Gost
Nikola

Populistička odluka?
Da li ste vi normalni? Razvijeni svijet gleda da smanji broj radnih sati u toku nedelje a vi bi da se radi i nedeljom.

samo tako, brzo će vam birači ispostavit „račun za nedelju“.

CiNick
Gost
CiNick

Ordinarna glupost, navikli da izrabljuju radnike misleći ći da će više zaradit. A, upravo razvijene zemlje dokazuju da radnik doprunosi i ukupno vise ako se poštuje njegova potreba za zs odmorom. Postoje poslovi koji se motaju obavljat neđeljom sli se zns koji su to bss kso i poslovvi vezani zs turizsm. Ne budite toliko alavi!

Iz regiona
Gost
Iz regiona

I u Sloveniji je kriza ekonomska pa niko ne pravi od radnika robove da nemaju jedan dan sa porodicom
Pozdrav

Tratincica
Gost
Tratincica

Dragi privrednici !!! Svi vi kao i ja sjecamo se da nijesu radile trgovine od subote popodne do ponedeljka .. Niko nije izrabljivao radnike vec se znalo da imaju slobodnu subotu i nedjelju .. Danas radnike :: otpustate ,, pola plate na ruke im dajete i niko ne zna kada cete im uplatiti sve sto pripada jednom radniku …Naime moje… Više »

Send this to a friend