Ekonomija

Privrednici za uvođenje neradne nedjelje

Odbor udruženja trgovine Privredne komore Crne Gore je podržao predlog jednog broja trgovaca o uvođenju neradne nedjelje, saopšteno je iz Privredne komore Crne Gore.

“Time bi u znatnoj mjeri bila povećana produktivnost rada, radnici bi bili zadovoljniji i odgovorniji prema radnim zadacima, provodili bi i planirali više vremena sa porodicom, poslodavci bi razvili mnogo veću društvenu odgovornost, smanjili bi se troškovi angažovanja dodatne radne snage, kao i tekući troškovi održavanja i redovna izdvajanja za usluge (električna energija, grijanje, komunalije”, ocijenili su oni.

Odbor je razmotrio poslovanje u Sektoru trgovine tokom prvih osam mjeseci ove godine i realizaciju programa „Kupujmo domaće“.

Neradna nedjelja

Sekretarka odbora udruženja trgovine Milica Tomašević pojasnila je da je inicijativa za uvođenje neradne nedjelje potekla od jednog broja trgovaca, predstavnika trgovačkih lanaca, sa kojima je Komora razgovarala tokom obilaska preduzeća sjeverne i centralne regije.

Uz to, kako navode iz PKCG, predlozi su da se shodno određenim neradnim danima u Crnoj Gori, odrede i dani radnih nedjelja, odnosno shodno dogovoru trgovaca proporcionalno odredi dežurstvo nedjeljom, kao i radne nedjelje pred državne i vjerske praznike. Takođe, u mjesecima sezone kada je povećan obim posla (jun, jul i avgust) trebalo bi uvesti radne nedjelje kako bi svi spremno odgovorili potrebama sezone.

“Zatvorene prodavnice ne bi oštetile poslodavce. Promet ne bi opao, već bi se prenio na ostale dane, pa bi se u tim danima angažovao veći  broj radnika, što znači da uvođenje neradne nedjelje ne bi dovelo do smanjenja radnika”, navela je Tomašević.

Zoran Kojičić iz kompanije „Voli“ afirmativno je govorio o ovom predlogu, riječima da neradna nedjelja može pozitivno uticati na profitabilnost, produktivnost i rješavanje pitanja slobodnih dana. Biljana Petrušić, Kalgo, Tihomir Kandić, Megapromet, Bekim Hadžalić Franca marketi i Jovan Lekić, Nall International, govorili su na istom fonu.

“Dobro je što je ova inicijativa potekla od poslodavaca. Nadam se da će ona doprinijeti dijalogu sa socijalnim partnerima o predlogu Zakona o radu”, rekao je Lekić.

Ocijenjeno je da pitanje rada nedjeljom zahtijeva sveobuhvatnu analizu mogućih posljedica ukidanja ovog rada, jer su u sektoru trgovine time obuhvaćeni, uz trgovine robom široke potrošnje, i trgovački centri, kiosci, pumpe.

“Ne bi bilo praktično uvesti zabrane za tržne centre koji su postali mjesto ne samo kupovine, i bilo bi nerealno zatvoriti ih nedjeljom, kada imaju najviše posjetilaca i kupaca. Da li se fokusirati samo na trgovačke lance, u ovom dijelu, pitanje je kom treba posvetiti posebnu pažnju”, istakli su iz Komore.

Poslovanje

Informaciju o poslovanju u sektoru trgovine za period januar-avgust predstavila je sekretarka Odbora Milica Tomašević.
Prema preliminarnim podacima Monstata, promet u trgovini na malo u tekućim cijenama za pomenuti period je iznosio 929,6 miliona eura i veći je za 4,5 odsto u odnosu na isti period prethodne godine u tekućim cijenama, dok je u stalnim cijenama veći za 3,1 odsto.

Najveći promet ostvaren je u avgustu 161 milion eura i u julu 143 miliona eura. Najveći rast je u trgovinama na malo prehranom 5,8% dok prodavnice neprehrambenih proizvoda biželje pad četiri odsto. U sektoru trgovine je najviše zaposlenih u poređenju sa drugim sektorima. U pomenutom periodu u trgovini je bilo 36.853 zaposlenih, što je ipak pad od 1,2 odsto u odnosu na 2017. godinu.

Ukupna robna razmjena Crne Gore u ovom periodu, prema preliminarnim podacima Monstata, iznosila je 1.945,2 miliona eura i veća je za 12,4 odsto, u odnosu na isti period 2017. Izvezeno je robe u vrijednosti od 260,9 miliona eura, što je više za 7,3 odsto, a uvezeno za 1.684,3 miliona eura što je 13,2 odsto više. Najveći obim robne razmjene je ostvaren sa zemljama EU (810,9 miliona eura) i 19,1 odsto je veći nego prošle godine. Učešće EU zemalja u ukupnoj robnoj razmjeni godine bilo je 48,1 odsto, CEFTA 29,9 odsto i ostalih 22 odsto.

Glavni spoljnotrgovinski partneri u izvozu bili su: Srbija (56,1 milion eura), Mađarska (33,5 miliona eura) i BiH (20,4 miliona eura), dok su u uvozu to bili Srbija: (329,2 miliona eura), Kina (185,2 miliona eura) i Njemačka (145,2 miliona eura). Glavni izvozni proizvodi su obojeni metali sa učešćem od 20,2% u ukupnom izvozu, električna energija 13,6%, mineralne rude i otpaci metala 13,0%, pluta i drvo 6,3%, nafta i naftni derivati 5,6%.

Predsjednik Odbora Karadaglić istakao je da je trgovina zabilježila rast što dijelom duguje i dobroj turističkoj sezoni. Zabrinjava ga što je plata u sektoru mnogo niža od prosjeka u državi, naročito jer u trgovini radi četvrtina ukupnog broja zaposlenih.

Potpredsjednica Ljiljana Filipović je kazala da Komora od maja intenzivno obilazi privredne subjekte sa namjerom da im približi svoje usluge i upozna se sa njihovim poslovanjem te ograničenjima koje prepoznaju u radu.

Kupujmo domaće

Rezultate kampanje u okviru programa „Kupujmo domaće“ predstavio je izvršni direktor IPSOS Strategic Marketing za Crnu Goru Vladimir Raičević.

Sve realizovane aktivnosti su kao rezultat dale kontinuiran rast prometa domaćih proizvoda, a najveci u kategorijama mlijeka i mliječnih proizvoda, jaja, mesa i mesnih prerađevina, te voća i povrća. Sedamnaest odsto potrošača sada pokazuje značajniju naklonost prema domaćim proizvodima nego prije godinu, a njih još 16 odsto procjenjuje da će u narednih 12 mjeseci češće kupovati proizvode domaćeg porijekla, pokazuje istraživanje IPSOS-a.
“Kod domaćih proizvođača koji ulažu u svoje pozicioniranje na tržištu i promociju veći je i rezultat u smislu prometa”,  kazao je
Raičević.

Prema njegovim riječima, ukoliko se želi ojačati ekonomija, mora da se radi na većoj prisutnosti domaćih proizvođača na tržištu.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Cojke
Gost
Cojke

A ko brani trgovcima da ne rade nedeljom?

Suzana
Gost
Suzana

Svaka cast podrzavam od srca predlog da porodice nedeljom budu na okupu 👍

Smješak
Gost
Smješak

Bravo! Nedelja neradana, vrijeme je bilo da se setite toga. I još da smanjite radno vrijeme i to je to. Onda žene i majke mogu da se posvete djeci i porodici.

ukradoše mi ime
Gost
ukradoše mi ime

ko im brani da sami ukinu rad neđeljom a građani bi iz solidarnosti ptema radnicima u trgovini bojkotovali kupovinu neđeljom čak i hljeba o u ostalom tako je nekad bilo hleb se kupovao subotom za neđelju

Smješak
Gost
Smješak

Žene bi imale vremena možda da umije se i ispeču domaći hleb, mislim da bi mnoge to obradovalo

Pule
Gost
Pule

Zaboga moraju li da ustaju himnoj radnici koji rade u trgovini?s obzirom da rade dravnim praznicima?

Rijecka nahija
Gost
Rijecka nahija

I bog dade nedelju za odmor….a privatnicima do sada ništa nije bilo sveto!!

noneim
Gost
noneim

kod privatnika nemas praznik…SLAVU…Sram ih bilo..EEEE tome treba stanut na rep…Prvog ko radi za praznike 1000 eura kazna pa da vidis ko bi radio

Klara
Gost
Klara

Daklen, 1. maj 1886. Cikago. Radnici traze osmocasovno radno vrijeme i cetrdesetcasovnu radnu nedjelju. Tada je vec nedjelja bila neradna. Krvoprolice. Zbog subote. Nedjelja je vec bila neradna. Dje smo mi danas. Koji je ovo vijek ? Dje smo bili svo ovo vrijeme od 1886? Ili je to mozda od 1996? Ili mozda od 2016 ? Uzas !

Mrki
Gost
Mrki

I nedelja i subota kao nekad i sve se stizalo

RadmilA
Gost
RadmilA

Mnogi to ne pamte ali je do 1970 svaka subota bila radna. I dkole i prodavnice i drzavna preduzeca…
Zatim je uvedena samo jedna radna subota pa je i ona 80-uh ukinuta.

Trgovac
Gost
Trgovac

Potpuno saglasan. Ja i moji radimo neđeljom samo zato što i ostali rade, da budemo konkurentni. Treba uvesti, kao prije ovog ludila, da bude jedna dežurna radnja u gradu.

Alternativka
Gost
Alternativka

Ovaj prijedlog “Alternativa ” je jos davno pocela da pominje,samo ocigledno nikome nije bilo po volji jer to potiče bas od “Alternative”. A sad hoce neko da preotme taj predlog,i da ispadne “super heroj” ,na cistoj kradji necije ideje i dobre namjere. Sramite se narode,kada nemate sluha za ljude iz “Alternative”. Godinama pokušavamo da vam otvorimo oci. Zapamtite NEDARDNA NEDELJA… Više »

Mico
Gost
Mico

Čemu akcija “kupujmo domaće” đe je domaće skuplje nego uvozno.

S25
Gost
S25

U Evropi posebno u Skandinaviji poslodavci razmatraju cetvorodnevnu radnu sedmicu a mi smo jos na bazi predloga da se nedeljom ne radi…Steta sto nema 8 dana u nedelji pa da se i taj dan radi…Daleko smo mi i od feudalizma ovo je ipak neki rani stadijum robovlasnickog sistema .

Titogradjanin
Gost
Titogradjanin

Opet nije ni to dobro,stvarno toliko umnih ljudi “privrednici” koji su valjda putovali nedje mimo naših granica pa ne umiju bolje da razmisljaju…!Neko radi svaki dan i ne moze da trguje osim nedeljom,sto cemo onda?Najbolje bi bilo da se uvede drugačije radno vrijeme svih uslužnih djelatnosti a to su sve prodavnice i mini i maxi supermarketi,apoteke,trafike,piljare,svaki butik i ostalo,da bude… Više »

Titograđanin
Gost
Titograđanin

Tako je bilo u SFRJ, pa evo pretekosmo. Puštite ljude da odmaraju neđeljom.

Milisav
Gost
Milisav

U sfrj si u petak kupovao leb da bi imao u neđelju a neđeljom je prekomorače radila agrokombinatova prodavnica kod Maše đe je Aroma sad. Nije ni to normalno prijatelju. Može da se organizuje rad i neđeljom al treba platit 2 radnika više, što to ne predlože stručnjaci no su se sad śetili familije, kad su ubili sve vrijednosti porodične

Leopold
Gost
Leopold

Molim te, ubuduće napravi razmak poslije zareza i tačke.

Milunka
Gost
Milunka

Najveci je odje problem razmaci i zarezi, zaposli se ko ucitelj u skolu pa uci djecu kako da pisu.

Leopold
Gost
Leopold

Mogao bih Milunka i tebe dosta toga naučiti.

neradna
Gost
neradna

Nedeljom bi trebalo da se odmara… da se ruča sa porodicom. da se bar nedeljom porodica okupi i progovore

Ne znam
Gost
Ne znam

I subota da je da se uvede neradni dan,za pocetak moze i skraceno radno vrijeme!!!

E, da
Gost
E, da

Proš’o voz. Ako se i okupe, svako kucka u telefon : )

Iri
Gost
Iri

A kakva je inace nedjelja nego neradna?Hocete da kazete da vam radnici nemaju dana predaha,da ih izrabljujete?

Send this to a friend