Ekonomija

Privredu ojačati proizvodnjom i izvozom

Makroekonomska kretanja u Crnoj Gori u ovoj godini karakterisaće nastavak investicione aktivnosti, diversifikacija domaće privrede uz jačanje proizvodnje i izvoza, dalje unapređenje fiskalne pozicije, uz umjeren rast privatne potrošnje i uvoza, pokazuju Vladine projekcije.

Prema programu rada Vlade za ovu godinu, stopa rasta iznosiće 3,4 odsto.

“Strateški najvažniji sektori turizam, energetika, poljoprivreda i industrija biće generatori ekonomskog rasta i u narednom periodu, uz održivu valorizaciju značajnih prirodnih i drugih resursa”, istaknuto je u dokumentu.

Kako se dodaje, važan segment ekonomske politike i preduslov razvoja crnogorske ekonomije postiže se sprovođenjem seta strukturnih reformi i realizacijom odgovarajućih sektorskih politika.

“Kao država koja gradi imidž zemlje spremne da se ekonomski izgrađuje, valorizuje svoje prirodne potencijale i unapređuje privredne grane, kao i vještine i znanje ljudskog kapitala, sprovođenje reformi ostaje visoko na listi prioriteta i u ovoj godini”, istaknuto je u dokumentu.

Očekuje se i nastavak dinamičnog razvoja sjevernog regiona, a postoji i značajan potencijal za dalji razvoj turizma u kontinentalnom dijelu, raspoloživi šumski i energetski potencijal, potencijal za razvoj poljoprivrede, posebno u dijelu proizvodnje zdrave hrane.

“Vlada Crne Gore će u 2020. godini nastaviti sa sprovođenjem mjera fiskalne politike sa ciljem prelaska u zonu suficita javnih finansija od 2021. godine i smanjenja nivoa javnog duga kao važnih preduslova za dalje jačanje makroekonomske stabilnosti i ostvarenje održivog ekonomskog rasta. Nastaviće se realizacija mjera ekonomske politike koje su usmjerene na jačanje makroekonomske stabilnosti zemlje, posebno konsolidaciju javnih finansija i povećanje stabilnosti finansijskog sektora”, istaknuto je u dokumentu koji je Vlada nedavno usvojila.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Bnjj
Gost
Bnjj

Propaganda,nema ko da radi više u Cg na selu

Ne znam
Gost
Ne znam

Kako ne ,obavezno,dok pojedine kompanije po CG preuzimaju monopol u tom dijelu privrede gradeci plastenike i sadeci po UL poljima,na taj način pokazuje se otvorena želja za stimulansom,poljoprivrednih proizvodjača

Send this to a friend