Ekonomija

Probijen Vjeternik, najduži tunel na trasi auto-puta Bar-Boljare

Radnici kompanija “Bemax” i kineskog CRBC-a, udruženim snagama, probili su danas Vjeternik, najduži tunel na trasi auto-puta Bar-Boljare.

“Ukupna dužina tunela jeste tri kilomentra po cijevi i kompanija Bemax je probijala tunel sa sjeverne strane dok je kompanija CRBC, kao glavni izvođač i naš partner na ovom projektu probijao tunel sa južne strane”, saopštili su CdM-u iz Bemax-a.

Upravo se ta zajednička saradnja kineske i domaće radne snage pokazala kao prava stvar i to je rezultiralo da se tunel probije u roku.

“Druga, lijeva cijev će se probiti za tri dana tako da je kompaniji Bemax za proboj ostala jos jedna cijev na tunelu broj 2 Vezesnik od ugovorenih 11 kilometara tunela. Prostalu cijev tunela Vezesnik planiramo da probijemo do kraja ovog mjeseca”, dodaju oni.

Građevinska dozvola za jug je dobijena 28. aprila 2016. godine, a za sjeverni dio koji radi Bemax 15. novembra 2016. godine kad su se stekli uslovi za proboj tunela.

Na auto-putu Bar-Boljare je planirana gradnja 42 tunela i 92 mosta i vijadukta. Prioritetna dionica Smokovac–Uvač–Mateševo, duga je 41 kilometar i sa 63 metra nadmorske visine kod Smokovca auto-put u Mateševu dolazi na preko 1.100 metara.

Ž.N.

NAJNOVIJI NAJSTARIJI POPULARNI
Puz demon
Gost
Puz demon

Srecno ljudi.Zivi i zdravi bili.Da vas zdravlje sluzi i vrijeme vam bude naklinjeno.ZIVJELI.

Ranko
Gost
Ranko

Samo da se ne uburda ne daj Boze.

MUHAREM
Gost
MUHAREM

jeli duzi od tunela Sozine

Musa
Gost
Musa

Nije, kraci oko 500m..

Miki
Gost
Miki

Svaka cast braco..dosta se muke vidjelo u ovom tunelu…samo koliko je kaverni bilo….dalje da ne pricamo…

ilija the secon
Gost
ilija the secon

VjetArnik se kaže a ne vjetErnik. Odakle dolaze ovi novinari kad nijesu u stanju ni toponime da nauče. Imam osjećaj da je CG koliko Rusija pa se ne mogu baš snaći čak ni oko imena. Dajte domicilne ljude da o tome pišu. Oni neće barem imati problema sa imenom. VjetErnik… Bože mili.

Cojke
Gost
Cojke

Na slikama iz tunela na natpisu piše Vjeternik. Nisu kinezi ludi valjda 😀

Dale
Gost
Dale

Vjeternik nije najduži tunel na trasi auto-puta Bar-Boljare. Najduži će biti Trešnjevik (pripada dionici Mateševo – Andrijevica), a Vjeternik je najduži tunel na dionici Smokovac – Mateševo.

Musa
Gost
Musa

Milsim da nece biti duzi od Vjeternika..

Cikotickiii
Gost
Cikotickiii

Tek kad ode gore covjek vidi koji je to projekat za Cg. Da cemo ispastat svi dok se to ne isplati hocemo, i to zestoko. Ali neka se radi makar nesto.

Mikison
Gost
Mikison

Cemu ovoliko veselje ,a sto su trebali za ove pare sto su dobili daga neprobiju ? Vidjet cemo brzo ce 2019 sto ce biti za zavrsetkom ove dionice.

JokNoTvoje
Gost
JokNoTvoje

Slažem se. Oni slave kao da je u pitanju omladinska radna akcija, kao da nisu plaćeni da grade auto put. A most Moračica stoji kao sto je bilo prje pola godine.

OVAKO JE
Gost
OVAKO JE

Mikison: Uvijek se slavi kada se na drugom kraju pojavi svjetlost. Ne mogu ti to dočarati, moraš doživjeti.

Jasarko
Gost
Jasarko

Pitanje je kad ce Srb stici do Boljara …to im je najskuplja dionica i najduza dionica. A sto se nas tice radi finansija bi mogli staviti na cekanje dionicu od BR do PG, jer od Bioca do Vranjine je maltene bulevar sa 4 trake. Pitanje je sta je sa ovim nasim dijelom do Boljara..nesto mi se ne cine azurni da… Više »

Garo
Gost
Garo

Svaka čast za Kineze i Bemax ali je greška. Nije tunel Vjeternik dugačak 3 km nego 7, 5 km. I ja bi uveo taksu da svi plaćamo putarinu 20 eura u jednom pravcu kada bude gotov. Alo narode moramo isplatit’ 900 miliona jeste li normalni vi?!

Djole
Gost
Djole

Ti ako imas placaj i 100 u jednom pravcu pa pomogni drzavi

Cojke
Gost
Cojke

Vele da od akciza na gorivo prihoduju preko 100M eura godišnje. Neka plaćaju od toga. Još imaju i akcize na alkohol, duvan… A te pare đe su? 😀 Ne fali im za autoput i rate..

Oprem dobro
Gost
Oprem dobro

Bravo!

Lomi
Gost
Lomi

Aj sad castite kineze jos 20 miliona a narod nema hleba da jede

Đavo ga popio!
Gost
Đavo ga popio!

Ao, brate, šta je više sa tim hljebom, ada donijeću ti kilo, pa se više najedi!

zum
Gost
zum

A DA BI DA MOGU PUT SJEVERA IC MALO CESCE 🙂

Velimirvelimir
Gost
Velimirvelimir

SRETNO,SRETNO,SRETNO!

Baba
Gost
Baba

Srećno!

Send this to a friend